CulturăSocial

𝐄𝐱𝐩𝐨𝐳𝐢𝐭̦𝐢𝐚 „𝐀𝐥𝐜𝐡𝐢𝐦𝐢𝐚 𝐂𝐮𝐥𝐨𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫” -tehnica de pictare a icoanelor pe lemn folosind culorile (pigmenții),prezentată de muzeele din Alba și Aiud la Vaslui


𝐌𝐮𝐳𝐞𝐮𝐥 𝐉𝐮𝐝𝐞𝐭̦𝐞𝐚𝐧 „𝐒̦𝐭𝐞𝐟𝐚𝐧 𝐜𝐞𝐥 𝐌𝐚𝐫𝐞” 𝐕𝐚𝐬𝐥𝐮𝐢, instituție aflată în subordinea 𝐂𝐨𝐧𝐬𝐢𝐥𝐢𝐮𝐥 𝐉𝐮𝐝𝐞𝐭̦𝐞𝐚𝐧 𝐕𝐚𝐬𝐥𝐮𝐢, în colaborare cu 𝐌𝐮𝐳𝐞𝐮𝐥 𝐍𝐚𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥 𝐚𝐥 𝐔𝐧𝐢𝐫𝐢𝐢 𝐀𝐥𝐛𝐚 𝐈𝐮𝐥𝐢𝐚, 𝐌𝐮𝐬𝐞𝐢𝐤𝐨𝐧 𝐬̦𝐢 𝐌𝐮𝐳𝐞𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐈𝐬𝐭𝐨𝐫𝐢𝐞 𝐬̦𝐢 𝐒̦𝐭𝐢𝐢𝐧𝐭̦𝐞𝐥𝐞 𝐍𝐚𝐭𝐮𝐫𝐢𝐢 𝐀𝐢𝐮𝐝, organizează 𝐄𝐱𝐩𝐨𝐳𝐢𝐭̦𝐢𝐚 „𝐀𝐥𝐜𝐡𝐢𝐦𝐢𝐚 𝐂𝐮𝐥𝐨𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫”. Vernisajul expoziției va avea loc 𝐦𝐢𝐞𝐫𝐜𝐮𝐫𝐢, 𝟏𝟎 𝐢𝐮𝐥𝐢𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟒, 𝐨𝐫𝐚 𝟏𝟏.𝟎𝟎, 𝐢̂𝐧 𝐒𝐚𝐥𝐚 𝐀𝐫𝐭𝐚 a instituției noastre.

Expoziția cuprinde rezultatele a două proiecte de cercetare realizate de către Dumitrița Daniela Filip, restaurator la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia și Elena Botez, restaurator la Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui.

Publicul va descoperi tehnica de pictare a icoanelor pe lemn folosind culorile (pigmenții) obținuți din pământuri de proveniență locală (județul Alba) și metode de preparare a acestora, precum și modalitatea de obținere a culorilor de origine vegetală și animală, obținerea soluției tinctoriale, folosirea mordanților în vopsitul lânii și al mătăsii.

Pentru a înțelege procesul de preparare al pigmenților, expoziția va fi completată cu un număr de minerale, cum ar fi: cinabrul, hematitul, azuritul cu malachit, limonitul etc.

𝐎𝐫𝐠𝐚𝐧𝐢𝐳𝐚𝐭𝐨𝐫𝐢𝐢 𝐚𝐜𝐞𝐬𝐭𝐞𝐢 𝐚𝐜𝐭𝐢𝐯𝐢𝐭𝐚̆𝐭̧𝐢 𝐬𝐮𝐧𝐭:

Prof. dr. Ramona Maria Mocanu – managerul Muzeului Judeţean „Ştefan cel Mare” Vaslui

Elena Botez – restaurator la Muzeul Judeţean „Ştefan cel Mare” Vaslui

Dr. Dumitriţa Daniela Filip – restaurator la Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia

Dr. Paul Scrobotă – muzeograf la Muzeul de Istorie şi Ştiinţele Naturii Aiud

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vă recomandăm și

Back to top button