Ştiaţi că?

2 metode eficiente de irigare a culturilor agricole

Culturile agricole au nevoie de apă și nutrienți pentru a se dezvolta și pentru a oferi cele mai bune rezultate. Din acest motiv, irigarea are un rol vital, pentru că asigură necesarul de apă pentru culturile agricole atunci când precipitațiile sunt insuficiente.

MagazialuCostica.ro ți-a pregătit o întreagă categorie de sisteme de irigare, dar numai de tine depinde alegerea celui potrivit. În prezent, există două metode principale de irigare: irigarea prin picurare și irigarea prin aspersiune. Indiferent de cea pe care o vei alege, instalarea unui astfel de sistem va contribui la întreținerea culturilor pe suprafețe mici sau mari. De asemenea, și echipamentele de irigarea sunt foarte importante și își dovedesc eficiența randamentului. Printre cele mai căutate sunt vidanje de vânzare.

Irigarea prin picurare

Irigarea prin picurare este folosită cel mai des pentru suprafețele mici. Prin acest tip de irigare, apa se furnizează într-un mod precis către rădăcinile plantelor, economisind astfel apa și reducând pierderile suferite prin evaporare.

Pentru a putea avea un sistem de irigare prin picurare, ai nevoie de mai multe elemente care îl constituie:

  • Sursa de apă – poate fi reprezentată de o fântână, un bazin de stocare sau o rețea centralizată.
  • Sistemul de filtrare – trebuie dimensionat în funcție de calitatea apei și de suprafața care trebuie irigată.
  • Conducta distribuitoare – are rolul de a transporta apa de la sursa de apă către zona de irigare.
  • Robineții – fac legătura între principala conducta de apă și cele secundare.
  • Benzile de picurare – sunt conductele secundare și au rolul de a distribui apa în diferite sectoare ale culturilor.
  • Mufele de îmbinare – fac legătura între benzile de picurare.
  • Picurătoarele – sunt dispozitive mici prin care apa este eliberată într-un mod controlat în apropierea rădăcinilor plantelor.

Culturile care se pretează cel mai bine la sistemul de irigare prin picurare sunt cele cu rădăcini superficiale și sensibile la umezeala excesivă, precum legumele, fructele, plantele ornamentale sau vița de vie.

Irigarea prin aspersie

Sistemul de irigare prin aspersiune constă în distribuirea apei printr-un sistem de conducte și pulverizarea ei în aer, la presiune mare, prin intermediul aspersoarelor. Acest tip de irigare este excelent pentru udarea suprafețelor mari, nivelate, care au nevoie de o cantitate mare de apă.

Sistemul de irigare prin aspersiune este format din:

  • Sursa de apă – asemeni irigării prin picurare, și sistemul de irigare prin aspersiune are nevoie de o sursă de apă pentru alimentare.
  • Conducta principală – transportă apa de la sursă către aspersoare.
  • Aspersoare – sunt dispozitive care au rolul de a emite apa sub formă de pulverizare.

Irigarea prin aspersiune este utilizată cel mai adesea în culturile mari, fiind potrivită pentru acoperirea unei suprafețe de teren mai extinse. Totuși, astfel de sisteme sunt adesea folosite și în gospodării, spre exemplu pentru udarea gazonului.

Redacția UrbeaMea

contact@urbeamea.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vă recomandăm și

Back to top button