30 de ani de la înființarea la Ighiu a primei fabrici de pâine, cu capital privat, din Alba. Povestea TRANSEURO GRUP
TRANSEURO – printre puținele companii postdecembriste din județ, care au trecut proba timpului și continuă să performeze în industria alimentară
George Vesa: „Tata este modelul meu! Prototipul antreprenorului român postdecembrist de succes. Ce i-a lipsit ca experiență și know-how într-ale businessului, a compensat cu inteligență, voință, perseverență și multă muncă!”
În România, putem vorbi de antreprenoriat autohton abia după `90. Spre deosebire de cele din alte țări, pentru majoritatea companiilor din industria producătoare de la noi nu a existat un know-how prealabil, dat din generație în generație. Nu am moștenit nimic în direcția businessului și așa se face că, dintre primele firme înființate în primul an de capitalism al României, au rezistat câteva zeci! Atât! Analiști financiari precum Iancu Guda vorbesc și despre o durată medie de viață pentru companiile românești active, de doar 10 ani. Totuși, în județul Alba, la Ighiu, nu doar că rezistă, dar continuă să se dezvolte o firmă deschisă în 1991 și care a devenit între timp una dintre cele mai puternice companii de la noi, un jucător important atât în industria cărnii, cât și în cea de panificație: TRANSEURO!
Începutul
1990-Ighel, Alba – consiliu de familie, convocat de Gheorghe Vesa
Trebuia pornit ceva! O afacere! Era, în sfârșit, posibil să muncești cât poți de mult și bine pentru propriul profit. Dar ce? O moară! Omul poate sta fără multe, dar fără pită, nu! Zis și făcut! Prima dată au cumpărat clădirea fostului CAP (cooperativă agricolă de producție – cooperativizarea agriculturii, cea mai puternică lovitură dată satul românesc!). În noiembrie 1991 au înființat compania, iar un an mai târziu, în locul CAP-ului din comuna Ighiu era acum moara lui Vesa. Una cu o capacitate de 30 de tone de grâu pe zi, care măcina una-ntruna, zi și noapte. Au pornit cu 6 angajați, lucru pe trei schimburi, iar grâu a fost mereu suficient, de pe pământurile lucrate acum de fiecare țăran, pentru el.
La un an de la deschiderea morii, în 1993, Gheorghe Vesa își construiește și fabrică, prima fabrică de pâine cu capital exclusiv privat din județul ALBA, post comunism. Iar la puțini ani distanță, tot la Ighiu, familia Vesa înființează și o fermă de porcine, rulând anual peste 1.000 de capete. A urmat apoi abatorul și fabrica de produse din carne.
Cum a evoluat compania și ce bunătăți au mai intrat în portofoliul D`ale lui Vesa am povestit cu fiul acestui pionier într-ale antreprenoriatului de la nivelul județului Alba, George Vesa!

Urbea Mea: Ai crescut odată cu acest business! Cum este, la 31 de ani, să administrezi tot ce înseamnă astăzi D`ale lui Vesa, respectiv TRANSEURO Grup?
George Vesa: Tata este modelul meu! Prototipul antreprenorului român postdecembrist de succes. Ce i-a lipsit ca experiență și know-how într-ale businessului, a compensat cu inteligență, voință, perseverență și multă muncă! A prospectat, a învățat continuu, și a implementat cele mai bune soluții, chiar dacă asta a venit la pachet cu stat peste program, mai mult ca oricare altul. De altfel, programul antreprenorului se încheie atunci când pune, noaptea, capul pe pernă. Și în vis tot la ce mai are sau mai trebuie de făcut s-ar gândi. Eu nu am decât de mențin standardul de calitate, condimentând, dacă vrei, afacerea cu tot ceea ce înseamnă inovație, pe partea de tehnologie, dezvoltând infrastructura existentă a fabricilor, fără a precupeți nimic în ceea ce privește satisfacția consumatorului final, respectiv oricare client care trece pragul vreunuia dintre magazinele noastre. Asta încerc, să ofer oamenilor exact ce am eu pretenția să primesc, indiferent că este vorba despre un produs de patiserie, ori din carne.
Urbea Mea: Moara lu`Vesa, Panero, tradiții și delicii românești, Gustaro, gustă românește, D`ale lui Vesa, toate aceste branduri ale TRANSEURO ascund tot felul de rețete, gusturi și texturi. Ce ați păstrat din rețetarul anilor `90?
George Vesa: Am păstrat ingredientele exclusiv naturale! Pâine făcută doar cu apă, făină, sare, drojdie și nimic în plus, iar făina, pe care noi o producem, provine din grâu românesc.
La fel pe partea de carmangerie, porcii pe care îi sacrificăm sunt crescuți cu cereale, de către crescători autorizați din toată regiunea Transilvaniei, iar în ceea ce privește bovinele, cumpărăm doar de la fermieri verificați, numai din județul Alba.
În ceea ce privește preparatele din carne, condimentele de bază rămân cele de la început: sare, boia, piper, cimbru, iar pentru afumarea lor nu renunțăm la tradiționalul fum dat de rumegușul de fag.
Dincolo de asta, unele rețete au rămas identice cu cele încercate prima dată de tata și de bunicul. Virșlii de Ighiu de exemplu, acolo nu umblă nimeni la rețetă! De altfel, rețetarul se modifică cel mai des în sensul că mai capătă o filă, cu ocazia unui produs nou intrat în galeria ofertelor noastre. Or` dacă noi am stabilit că-i bun și ne place, nu mai schimbăm rețeta câștigătoare.


Urbea Mea: Din experiența mea, în magazinele TRANSEURO e veșnic coadă. Oamenii stau la rând să cumpere produsele voastre, totuși, e nelipsită întrebarea: „E proaspătă marfa”?
George Vesa: Moara macină zilnic 30 de tone de grâu, din făină proaspăt măcinată, în fabrică se produc, tot zilnic, 4.000 de pâini iar returul este 0. Mai proaspăt de atât, nu se poate!
Săptămânal, la abator sunt sacrificați 1.400 de porci și 30 de bovine. Carnea pleacă imediat spre punctele de desfacere, iar stocul de produse din carne este mereu reînnoit
Toate acestea sunt posibile prin calibrarea tuturor factorilor care concură la parcurgea cât mai rapidă a tuturor etapelor, până la consumator. Dacă am crescut producția, am redimensionat și spațiile de depozitare, tranșare, am sporit numărul aparatelor de ambalare în vid și termoformare și, nu în ultimul rând, am mărit flota mașinilor de transport.
Urbea Mea: Care este viziunea ta pe termen mediu și lung în ceea ce privește compania?
George Vesa: Anul acesta demarăm retehnologizarea celor două fabrici, printr-un proiect în valoare de 1.500.000 de euro, cu finanțare europeană. Acest fapt va conduce nu doar la creșterea producție și la extinderea ori modernizarea punctelor de desfacere – am atins numărul de 41 de magazine proprii și dorim să nu ne oprim aici, dar și la mai multe locuri de muncă, în condițiile în care astăzi avem peste 400 de angajați. De asemenea, continuăm campania prin care ne propunem să producem cât mai multă energie verde, prin completarea seturilor de panouri fotovoltaice de pe fiecare unitate de producție. Iar pe partea de gust și delicii, vom continua să experimentăm și să explorăm, nu atât în viitor, cât în trecutul nostru, în căutarea gustului de altă dată, dincolo de cel pe care deja îl promovăm, prin intermediul produselor noastre.
Urbea Mea: Chiar așa! Ce alege George Vesa din multitudinea de produse TRANSEURO? Care e recomandarea casei?
George Vesa: Am convingerea că fiecare produs al nostru are grupul lui țintă. Prin urmare nu discriminez niciunul dintre ele mărturisind că eu sunt fanul crenvurștilor Prichindel, făcuți din piept de pui. Îi recomand atât mămicilor care vor să diversifice meniul celor mici, cât și oricărei persoane preocupate de siluetă, dar care nu e dispusă să sacrifice plăcerea gustului. Rămânând în zona micului dejun, aleg parizerul TRANSEURO. Știu ce conține, nu am nicio emoție, și este singurul sortiment din comerț care îmi amintește de sandviciurile copilăriei, când specialitățile crud uscate, ori cârnații cu cașcaval și alte specialități fine nu făceau parte din oferta mamei.
Pentru oricare altă masă a zilei, cu virșli de Ighiu, ori cu micii suculenți, potrivit de condimentați și care nu-și schimbă forma după răcire, sigur nu veți da greș! Eu recomand să-i mâncați direct de pe grătar, pe o o felie de pâine tradițională tot de la noi, rumenită lângă ei. Dacă aveți și muștar, și mai bine! Pe verificate, micii aceștia nu pică greu, nu-ți vin înapoi decât în gând, când îți amintești ce buni au fost și c-ai mai vrea. Iar dacă n-am timp de tratat termic primele variante, aleg cu siguranță câțiva jumări proaspeți, cu multă carne, crocanți, niciodată gumați!
Urbea Mea: Nimic despre desert? Atâtea bunătăți am văzut recent în vitrina magazinului din Ighiu…
George Vesa: Despre desert, numai de bine! Canelonni cu cremă de vanilie ori ciocolată, coșulete cu gem de prune și spumă de nucă, prăjiturile asortate, dar mai ales cozonacul gigant, bine crescut, cu multă nucă și rahat, pot oricând încununa o masă cu ce am descris mai sus.
De fapt, asta ne-am dorit întotdeauna! Oamenii să găsească în magazinele noastre tot ce au nevoie pentru o masă completă, sănătoasă și sățioasă, iar gustul să-i poarte mereu înapoi!
TRANSEURO desface produse pe carmangerie, panificație și patiserie în Alba, Cluj, Bistrița, Hunedoara și Mureș. Panero, Gustaro, D`ale lui Vesa, toate pleacă din Ighiu, scrie acolo, pe etichetă! Bravo lor, iar nouă să ne fie de bine!







