Achiziția de insule ecologice digitalizate” Cod Proiect: C3I1B0122000067
PNRR: Fonduri pentru România modernă și reformată
Beneficiar: UAT Orașul Cugir
Proiectul ”Achiziția de insule ecologice digitalizate” este finanțat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor prin PNRR în cadrul apelului de proiecte PNRR/2022, Componenta C3 – Managementul deșeurilor, Investiția 11. Dezvoltarea, mod- ernizarea și completarea sistemelor de management integrat al deșeurilor municipal la nivel de județ sau la nivel de orașe/comune Subinvestiția 11B – Construirea de insule ecologice digitalizate.
Obiectivul general al investiției: Accelerarea procesului de extindere și modernizare a sistemelor de gestionare a deșeu- rilor în România cu accent pe colectarea separată, măsuri de prevenție, reducere, reutilizare și valorificare în vederea con- formării cu directivele aplicabile și tranziției la economia circulară.
Obiectiv specific al investiției: Dezvoltarea unui management al deșeurilor eficient, prin suplimentarea capacităților de colectare separată, pregătire pentru reutilizare și valorificare a deșeurilor în vederea continuării procesului de conformare cu prevederile directivelor specifice și a tranziției la economia circulară.
Activități sprijinite în cadrul investiției: Prin intermediul acestei măsuri vor fi sprijinite activități/acțiuni specifice pentru înființarea și dotarea de insule ecologice digitalizate (ansamblu de containere), pentru următoarele fluxuri de deșeuri col- ectate separat: deșeuri de hârtie și carton, deșeuri de plastic și metal, deșeuri de sticlă, deșeuri biodegradabile, deșeuri reziduale, acțiuni specifice pentru dezvoltarea platformei software necesară operării insulelor ecologice digitalizate și administratorii datelor
Descrierea proiectului: Prin proiect, se vor achiziționa și se vor amplasa pe raza Orașului Cugir 50 de insule ecologice dig- italizate de Tip 1: Insulă supraterană încasetată cu 5 containere de câte 1.1 metri cubi (mc) pentru toate cele 5 fracții:
- Biodegradabil;
- Rezidual;
- Sticlă;
- Plastic și metal;
- Hârtie și carton
Insulele ecologice vor funcționa pe bază de cartele de acces, ceea ce va împiedica depozitarea deșeurilor în alte locuri decât în cele special amenajate, amplasate în proximitatea locuințelor cetățenilor.
”Conținutul acestui material nu reprezintă în mmod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României”
Proiectul își propune să promoveze conceptul ”Plătește pentru cât arunci”. Prin aplicarea principiului „Plătești pentru cât arunci”, poluatorii sunt încurajați să evite daunele aduse mediului și sunt trași la răspundere pentru poluarea pe care o provoacă. Despre introducerea sistemului „plătește pentru cât arunci” (pay-as-you-throw – PAYT) se discută de ani buni, a fost recomandat de foarte multe ori de Comisia Europeană pentru îmbunătățirea managementului deșeurilor în România. Amintim că aplicarea acestui concept are drept scop reducerea cantității de deșeuri depozitate și creșterea ratei de reutilizare/reciclare bazându-se pe două principii de fundamentare ale politicii de mediu: „plătește pentru cât arunci” și „responsabilitatea comună“.
Valoarea totală a proiectului este de 4.152.943,50 lei, TVA inclus.
Valoarea totală a finanțării nerambursabile este de 3.443.650 lei, echivalentul a 700.000,00 euro, la care se adaugă TVA aferent cheltuielilor eligibile în valoare de 654.293,50 lei. Rata de finanțare acordată prin PNRR fiind de 100%, din valoarea cheltuielilor eligibile fără TVA.
Perioada de implementare: 07.03.2023 – 31.12.2024 Cod Proiect: C3I1B0122000151
Informații suplimentare se pot obține de la Primăria Orașului Cugir, str. I. L. Caragiale, nr. 1, www.primariacugir.ro, e-mail: office@primariacugir.ro, tel./fax: 0258 751001.