Ştiri Urbane

Află cum a fost ziua a II-a de Festival Internațional de Teatru „Povești” la Alba Iulia, dar și ce o să vedeți astăzi!

Ce (ne-)am mai râs, până ne-a venit amar în gură, aseară, la Sunt o babă comunistă a Teatrului Național „Mihai Eminescu” Timișoara

Deseară facem Anatomia unui clișeu și apoi mergem să ne convingă Oana Pellea și Mircea Rusu cum că Frumos e în septembrie la Veneția

Cum unde? La Alba Iulia, la Festivalul Internațional de Teatru „Povești”! Vezi mai jos și programul zilei de mâine, ziua a IV-a de festival!

Pfai, cum a fost ziua a II-a de Festival Internațional de Teatru „Povești” la Alba Iulia! Ne-am răscolit Sperietoarea de păsări a Teatrului Clasic „Ioan Slavici” Arad, și vorba aceea, piesă pentru copii! Am aflat la conferința de presă, alias Cafeneaua cu tâlc, (unde, apropo, puteți veni și voi, oricând, în fiecare zi de festival, la ora 12.00, o cafea dă organizatorul!) că în acest teatru păpușile sunt nu doar foarte iubite, ci și puse mereu la rang de cinste. Păpușa și apoi actorul! Și atât de tare se identifică marionetiștii cu ele, încât se bucură de fiecare reușită a păpușii, de fiecare gest omenesc pe care îl schițează și transmite apoi spre publicul care răspunde, de fiecare dată, intrând în atmosfera poveștii, de parcă ei ar fi reușit ceva nou, ceva nemaireușit până atunci. I-am întrebat dacă nu li se face dor de păpușile lor, de cele care nu mai joacă. Și știți ce mi-au răspuns? La Teatrului Clasic „Ioan Slavici” Arad, în ultimii 30 de ani, nici măcar o păpușă nu s-a pensionat! Se odihnesc cuminți în dulap, ori în vitrine, pentru că au și o expoziție dedicată, până vine la teatru următoarea generație de prichindei și se repune în scenă povestea lor! Ce fain o fi să vii cu pruncii la spectacol și să dai nas în nas, poate chiar în hol, cu păpușile copilăriei tale, asta în cazul în care ai fost dus la teatru. Să ne înțelegem, copii nu merg la teatru, pe copii îi ducem noi acolo. Trebuie!

Ce-a mai fost ieri? A mai fost Bobi Pricop, care i-a îndemnat și pe adolescenții din Alba Iulia să adere la mișcarea #acedesiguranță, cu spectacolul-instalație pus în scenă împreună cu ei, la Teatrul de Păpuși „Prichindel”. Un soi de manifest pentru libertatea de exprimare și valorizarea mijloacelor prin care comunică și se exprimă creativ această categorie, în speță Tik Tok-ul despre care zicem că ne-a furat copiii. Nu i-a furat, dar are răbdare infinită, e mereu acolo și îi ajută să se asculte unii pe alții, asta în vreme ce noi nu mai știm să-i ascultăm.

Au mai fost și cei de la Compania Teatrală Cia el Cruce, din Spania, care, cu Punto Y Coma au pus mai multe puncte de suspensie în mințile celor mari decât în cele ale micuților care au venit la spectacolul de teatru-circ. Ei, copiii, au înțeles, au râs, s-au bucurat, comicul absurdului nu e pentru oricine.

Și a mai fost Sunt babă comunistă, spectacolul de seară al Teatrului Național „Mihai Eminescu” Timișoara. „Ne-am” râs, iar reflexivul acesta fals l-am preluat de la Rareș Tileagă, el este, printre altele, tipul care scrie în ziarul festivalului, ziar pe care îl primiți înainte de spectacole, sau dacă veniți la Cafeaua cu tâlc, la 12.00, în fiecare zi de festival, la Art Cafe Downtown, dar nu prea veniți.

Am râs, la început, căci a fost de râs, spectatori și noi în platoul de televiziune în care Emilia Apostoloae „and friends” (replică din piesă), retrăiesc anii comunismului, așa cum au fost ei pentru fiecare. Pentru unii „a fost mai bine”, pentru alții…de n-ar mai fi fost. Dar și „mai binele” acesta este unul subiectivizat de nostalgia tinereții, a unor vremi pe care Emilia le cunoștea și la care se întoarce ca la un univers protejat, în care se simte în siguranță.

Apoi am râs de noi, generații tributare comunismului, unii, născuți după `90, cu „o nostalgie second-hand”, vorba autorului Dan Lungu. Moștenită. Apoi n-am mai râs, și ne-a venit amar în gură în fața ororilor comunismului, unele verbalizate de personaje care nu au dus-o la fel de bine, altele afișate sub formă de text. Ne e dragă Emilia Apostoloae, baba comunistă, nu o judecăm prea aspru, nu apără comunismul, cât își apără tinerețea. Auzind-o, însă, realizezi de ce comunismul în România chiar trebuie să devină materie obligatorie în școală. Nostalgia „epocii de aur” nu trebuie să mai treacă de încă o generație, să ajungă la a treia mână.

Asta a fost ieri, ce vedem astăzi?

Cei mici sunt așteptați la Casa de Cultură a Studenților, la Lebedele sălbatice, pus în scenă de Teatrul Municipal „Guguță” Chișinău, la ora 10.00. De la 11.00 urcăm la Casa de Cultură a Sindicatelor, tot pentru o piesă pentru cei mici, De-aș fi Scufița Roșie, a Teatrului pentru Copii și Tineret „Colibri” Craiova. La 12.00 merge o cafea cu tâlc la Art Cafe Downtown, pentru că imediat după, tot acolo, la 12.30 urmează lansarea cărții Care dinte noi/Which one of us, a regizoarei care-i dă cu flit cancerului și își vede de ale ei, Chris Simion-Mercurian. Numai bine ne revenim până la 17.30, când mergem în foaierul Casei de Cultură a Studenților, pentru vernisajul expoziției de artă plastică Noblețe, rafinament și stil – Regina Maria, realizată de UNATC I.L Caragiale București. Și rămânem aici pentru că de la 18.00 se joacă Anatomia unui clișeu, regia Chris Simion-Mercurian, Teatrul „Stela Popescu” București. Pentru spectacolul de seară ne mutăm la Casa de Cultură a Sindicatelor, unde, de la ora 20.00, Oana Pellea și Mircea Rusu ne vor convinge că Frumos e în septembrie la Veneția, o producție a Teatrului Național „I.L. Caragiale” București, ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București și Asociația GOONG București.

**Programul pentru mâine, 18 mai 2022, ziua IVde Festival Internațional de Teatru „Povești”, la Alba Iulia

ora 10.00 – Teatrul de Păpuși „Prichindel”, Sala 67 – Orice șoarece iubește cașcavalul, Teatrul pentru Copii și Tineret „Merlin” Timișoara, regia artistică: Béres László, spectacol 3+, 60 min. „Care este destinul a doi șoricei care se plac și pe care prejudecățile sociale ale părinților îi despart? Spectacolul Orice șoarece iubește cașcavalul, care ne amintește de celebra piesă shakespeariană Romeo și Julieta, aduce în discuție eterna temă a iubirii, în cadrul a două familii de șoricei care nu se acceptă reciproc, din cauză că blana lor are altă culoare”, se arată în caietul program.

ora 11.00–Casa de Cultură a Studenților – Aventurile lui Chiț Miț, Teatrul pentru Copii și Tineret „Ariel” Târgu Mureș, regia artistică: Georgeta Lozincă, 4+, 45 min. „Chiț Miț este un șoricel simpatic, inteligent și curajos, care a ajuns întâmplător pe un vapor. Aventurile prin care trece Chiț Miț în această călătorie, le puteți afla urmărind spectacolul prezentat de actorii Teatrului Ariel”, transmit organizatorii.

ora 11.00– Liceul „Sf. Iosif” Alba Iulia – Ținutul de vis al lui Kibuki, Kabare Pupala Marionetas Germania, spectacol non-verbal 3+, 40 min.

ora 12.00 – Art Cafe Downtown – Cafeneaua cu tâlc –conferință de presă.

ora 12.30 – Art Cafe Downtown – NU SUNT EU – lansare de carte Maia Morgenstern: „O zi caldă, din anotimpul cireșelor. Lumina era frumoasă, deși cerul era acoperit. Un pic. În ziua în care am îmbătrânit, am adormit un pic pe bancă, la umbră. Și am visat un vis nemaivisat. În ziua în care am îmbătrânit, citeam o carte nemaicitită. Mi-a plăcut. În ziua în care am îmbătrânit, am zâmbit și m-am sprijinit de brațul oferit de un tânăr binevoitor. – Vă pot ajuta, doamnă? m-a întrebat politicos și zâmbitor. A fost frumos. În ziua în care am îmbătrânit, am plâns. Un pic. Știu eu de ce. În ziua în care am îmbătrânit, am obosit un pic. Am respirat greu și m-am rezemat de un copac. Am respirat și am uitat unde am plecat. Și-am râs, nu știu de ce. A fost frumos. În ziua în care am îmbătrânit, mi-am amintit de mama și de tata. De parcul Cișmigiu. Și de vecinii din curtea alăturată. Și de o fetiță mică, slăbuță și miorlăită. În ziua în care am îmbătrânit, am mâncat înghețată pe săturate. Și am cântat cântece franțuzești. În ziua în care am îmbătrânit, a fost frumos.”

orele18.00-20.00 – Foaierul Casei de Cultură a Sindicatelor și Foaierul Casei de Cultură a Studenților – Expoziții permanente de costume și artă plastică, realizare de UNATC I. L. Caragiale București, curator și coordonator : prof. univ. dr. Ștefania Cenan.

ora 18.00 – Casa de Cultură a Studenților – Nu sunt eu. Maia Morgenstern, O biografie, direcția de scenă Victor Ioan Frunză, Teatrul Dramaturgilor Români București, one-woman show, spectacol 12+, 1h 40 min. „În spectacolul confesiune Nu sunt eu, Maia Morgenstern împărtășește cu tandrețe, nostalgie și umor, povești din copilărie și carieră. Îmaginea părinților «amintirea lor veșnic binecuvântată» și lecțiile prețioase despre demnitate și onoare conturează un tablou emoțional în destinul creator al unei artiste de excepție. Timp de o oră și jumătate, însoțiți de muzică live, spectatorii vor fi purtați într-un carusel al amintirilor, confidenți de încredere pentru secrete nemărturisite până acum, părtași ai bucuriilor mici și mari, martori ai unor situații nedrepte prin care «o elevă ce nu voia altceva decât să fie cum sunt ceilalți copii» a fost nevoită să treacă.«În ziua în care am îmbătrânit, am plâns. Un pic. Știu eu de ce. În ziua în care am îmbătrânit, am obosit un pic. Am respirat greu și m-am rezemat de un copac. Am respirat și am uitat unde am plecat. Și-am râs, nu știu de ce. A fost frumos.»”, se arată în caietul program.

ora 20.00– Casa de Cultură a Sindicatelor – TAKE, IANKE ȘI CADÂR, regia Horațiu Mălăiele, Teatrul Municipal „Lucia Sturdza Bulandra” București, spectacol 14+, 1h 20 min. Distribuție: Horațiu Mălăele, Răzvan Vasilescu, Mihai Constantin, Dana Dogaru, Adrian Ciobanu, Maria Veronica Vârlan, Matei Constantin. „Scrisă în 1932, piesa Tache, Ianche și Cadâra trecut proba timpului și a devenit unul dintre cele mai populare și mai montate texte interbelice din literatura dramatică românească. Povestea celor trei mici negustori – un român, un evreu și un turc – a căror tihnă monotonă e tulburată de o dilemă de ordin personal, redefinește relațiile interetnice și, în profunzime, cele interumane. Tache, Ianche și Cadâr formulează întrebări și propune răspunsuri actuale într-o manieră plină de umor, în care slăbiciunile umane sunt tratate cu o ironică indulgență, iar posibilitățile de negociere prin înțelegere reciprocă sunt evidențiate cu o inteligență fină”, transmit organizatorii.

ora 21.30 – Foaier Casa de Cultură a Sindicatelor – O poveste cam ciudată și alte două povestiri și Poezii și vorbe-n vânt – lansare de carte, Horațiu Mălăiele. „Desenează superb. Joacă genial. Recită fabulos. Regizează minunat…ca și când toate astea n-ar fi fost de ajuns… și scrie excepțional! Nu poți decât să-l iubești! N-ai scăpare…îl iubești și gata! Un Artist cât o lume!”, spune Oana Pellea.

Poftiți la teatru! Veniți de vă bucurați! Programul complet îl puteți consulta pe paginile oficiale: www.fitab.ro, www.teatrulalba.ro și pe www.eventim.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Vă recomandăm și

Back to top button