Istorie

Călător prin Alba: Povestea monumentului Custozza, ridicat în amintirea celor 133 de soldați și ofițeri căzuți în timpul războiului austro – italian

Municipiul Alba Iulia este un oraș plin de statui, monumente istorice și obeliscuri, fiecare dintre acestea având povestea ei aparte.

“Călător prin Alba” va încerca să readucă la viață poveștile acestor construcții istorice, care împânzesc orașul “Marii Uniri”.

Vom porni povestea noastră, de la un monument situat în zona centrală a Pieții Cetății, în apropierea Universității „1 Decembrie 1918” și a Sălii Unirii din Alba Iulia.

Povestea monumentului Custozza

Este vorba despre monumentul Custozza, numele îi provine de la localitatea italiană cu același nume situată în apropierea orașului Verona.

În 24 iunie 1866, avea loc bătălia de la Monte Vento și Oliosi, dintre armatele Regatului Italiei și a Imperiului Austria, confruntare militară câștigată de austrieci.

Monumentul a fost ridicat în anul 1906, cu ocazia împlinirii celor 40 de ani de bătălia pentru posesiunea Veneției, iniţiativa aparținând ofițerilor Regimentului austriac de la Alba Iulia, care au fost cantonați în cetatea albaiuliană până la Marea Unire din 1918.

Peste 130 de ofițeri și soldați căzuți pe câmpul de bătălie

În timpul bătăliei și-au pierdut viaţa 133 de ofițeri și soldați, cei din urmă fiind români originari din comunele din jurul Albei Iulia.

Monumentul are forma unui obelisc, care este împrejmuit cu lanțuri masive din fier, în care sunt intercalate ghiulele de tun.

În vârful obeliscului se poate vedea un glob metalic înaripat.

Cei mai mulți dintre soldați proveniți din satele județului Alba

Pe cele patru plăci laterale ale monumentului, se pot observa inscripționate numele celor căzuți în bătălie: 10 ofițeri și 37 de soldați.

Lor li se adaugă 86 de soldați, care au murit ulterior în urma rănilor primite, însă nume lor nu au mai fost inscripționate.

Între cei 37 soldați trecuți nominal, 29 sunt nume români proveniți din județul Alba, iar restul de 8 sunt sași și unguri.

Între cei 10 ofițeri care și-au pierdut viața în aceea bătălie, se află și un ofițer de naționalitate română, anume George Pop.

În partea stângă a monumentului se află o inscripție în limba română (La asaltul de la Oliosi și Monte Vento au căzut din Regimentul ces. Și reg. de infanterie No. 50 ca eroi) și numele a 18 soldați, 14 dintre ei fiind români.

În partea dreaptă a monumentului, se poate observa aceeași inscripție, în care sunt trecuți nominal 19 nume de soldați, 15 dintre fiind români.

Un text în limba germană, în care este evocată credința și spiritul de sacrificiu al părinților, poate fi observată situată pe placa din spatele obeliscului.

Pictorul vienez Fritz Neumann (1854 – 1934) a pictat un tablou executat în ulei, care poartă numele Bătăliei de la Custozza.

Pânza a fost donată Regimentului 50 Infanterie austriac, astăzi găsindu-se în colecțiile Muzeului Național al Unirii Alba Iulia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vă recomandăm și

Back to top button