IstorieReportaje

Călător prin Alba: Povestea monumentului Lossenau. Piatra de temelie a fost pusă de împăratul austriac Franz Josef. A fost ridicat în amintirea colonelului austriac, decedat în timpul Revoluției de la 1848 din Transilvania

Ce leagă Alba Iulia de Revoluția Română din 1848, împăratul austriac Franz Josef, bătălia de la Simeria și colonelul Lossenau, vom afla din rândurile articolului care urmează.

În 9 februarie 1849, are loc în aproprierea localității Simeria, județul Hunedoara, bătălia de peste râul Strei, confruntare militară între armata revoluționară maghiară condusă de generalul polonez Józef Bem și trupele austriece și milițiile (legiuni) românești, conduse de generalul austriac Anton von Puchner.

Bătălia are loc în timpul Revoluției Române dintre anii 1848/1849 din zona geografică a Transilvaniei.

Armata maghiară condusă de Bem avea 7000 de infanterişti, 1000 de husari călări şi 28 de tunuri, în vreme ce efectivele austriece au fost mult mai reduse decât cele maghiare.

În condiţiile în care pierderile au fost mari de ambele părţi, victoria nu a putut fi revendicată de nicio tabără.

La finalul bătăliei, generalul Anton von Puchner, comandantul suprem al armatei austriece din Transilvania, s-a retras în Cetatea din la Alba Iulia, în vreme ce Józef Bem a făcut un popas la Deva, pentru ca mai apoi să se îndrepte spre Sibiu.

Moartea eroică a colonelului Ludwig von Lossenau

Aflat în avangardă în timpul confruntărilor de la Simeria, von Lossenau, „eroicul vice-colonel”, aşa cum îl numea George Bariţ, a fost lovit de un glonţ de puşcă.

Acesta deținea funcția de comandant al batalionului austriac de rezervă.

Rana sa a fost atât de gravă încât nu a putut supravieţui, el murind patru zile mai târziu, într-un spital din Sibiu.

Potrivit EnciclopediaRomâniei.ro, colonelul von Lossenau a căzut în luptă alături de alți 10 ofițeri și 200 de soldați, iar alți 381 au fost răniți.

Intervenţia armatei imperiale ruse în Transilvania, la solicitarea împăratului Franz Joseph, a contribuit din plin la înfrângerea trupelor maghiare şi la restaurarea stăpânirii austriece asupra acestei provincii.

Semnificația monumentului. Piatra de temelie a fost pusă de împăratul austriac Franz Josef

Monumentul se află amplasat în zona Pieței Cetății din Alba Iulia, în apropierea unui alt monument – Custozza, despre care am vorbit în articolul anterior.

Inițiativa ridicării monumentului a aparținut ofiţerilor armatei habsburgice cantonați în garnizoana din Alba Iulia.

Piatra de temelie a fost pusă de împăratul austriac Franz Josef în anul 1852.

Monumentul care a fost inaugurat în anul 1867 este considerat o replică mai mică a monumentului Victoriei din Timişoara, ridicat în anul 1852 pentru a comemora armata austriacă implicată în evenimentele din anii 1848-1849.

Situat pe un piedestal în trepte, monumentul, realizat în manieră neogotică, cu accente flamboaiante, are forma unui mic turn patrulater, fiind acoperit cu un coif piramidal, în vârful căruia se află un fleuron (Ornament sculptat în formă de floare sau de frunză stilizată).

Pe fiecare dintre cele patru laturi există câte o nişă, în care au fost amplasate patru statuete (un înger, un cavaler în armură şi două femei rugându-se), din care astăzi se mai păstrează doar două.

Având forma unor ferestre gotice, respectivele nişe au deasupra lor patru plăci metalice pe care sunt inscripţionate informaţii în limba germană despre viaţa locotenent-colonelului austriac Lossenau, la sacrificiul altor ofițeri austrieci și la împăratul Franz Josef.

Pe partea din faţă a obeliscului, în zona mediană, este consemnată printr-o inscripţie lapidară, anul bătăliei de la Simeria – 1849.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vă recomandăm și

Back to top button