Ştiri Urbane

Ce musical, ce spectacol, ce show a făcut Teatrul Excelsior în Familia Addams, aseară, în prima zi a Festivalului Internațional de Teatru „Povești”, de la Alba Iulia!

*Dacă l-ai ratat, nu scăpa Sunt o babă comunistă, al Teatrului Național „Mihai Eminescu” Timișoara! Se joacă astăzi, la Casa de Cultură a Sindicatelor

***Ca să nu zici că n-ai știut ce urmează, mai jos ai programul de mâine, 17 mai 2022 – Ziua III de festival

Prima zi a Festivalului Internațional de Teatru „Povești”, despre care v-am anunțat frumos și din vreme, a fost spectacol! Iar cei care ați mers la musicalul de seară, la Familia Addams, puteți confirma că Prichindelul nostru a ales super bine producția asta a Teatrului Excelsior, regia Răzvan Mazilu. N-au fost mai prejos nici spectacolele pentru copii, dar nu numai, și mulțumim pe această cale Teatrului de Păpuși Puck, din Cluj Napoca, pentru Punguța cu doi bani, Teatrului pentru copii și tineret „Luceafărul” Iași, pentru Stația clovnilor, iar pentru Gigantic Show, Teatrului pe Roți Arad! Ne-am delectat și cu vernisajul expoziției de costume de la Casa de Cultură a Sindicatelor, a UNATC I.L Caragiale București. Au demarat și atelierele de scenografie, teatru-carte, teatru cu obiecte și cel de teatru pentru adolescenți.

A început Festivalul Internațional de Teatru „Povești” și asta schimbă atmosfera la Alba Iulia!

Astăzi, de la 11.00, sper că ați prins un loc lângă copil, ori nepot, ori ceva minor din familia extinsă, dacă singuri nu vă cade bine să mergeți la o piesă pentru copii, căci Sperietoarea de păsări a Teatrului Clasic „Ioan Slavici” Arad atinge toate sufletele, indiferent de vârsta biologică a învelișului! La 12.00 se bea cafeaua cu tâlc la Art Cafe Downtown, în timp ce la Școala „Vasile Goldiș” este în plină desfășurare lansarea cărții „Vlogger la 13 ani”, a lui Dan Lungu. Pe adolescenți i-am trimis, tot la 12.00, la Sala 67 a Teatrului de Păpuși „Prichindel”, pentru spectacolul-instalație #acedesiguranță, o coproducție a nu mai puțin de 4 teatre mari din țară: Teatrul de Stat Constanța, Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova, Teatrul „Andrei Mureșanu” Sfântu Gheorghe, Teatrul de Nord Satu Mare, în regia lui Bobi Pricop. Până la 17.00 mai aveți timp să ajungeți la Punto Y Coma, spectacol de teatru-circ pentru copii, dar au voie și adulții care n-au uitat de la ce suflet au plecat. Iar de la 18.30 mergem la Casa de Cultură a Sindicatelor, în foaier, unde își lansează cartea Sînt o babă comunistă scriitorul Dan Lungu, în preambulul spectacolului omonim, Sunt o babă comunistă, pus în scenă de Teatrul Național „Mihai Eminescu” Timișoara, și care se joacă de la 19.00, în sala de spectacole a aceleiași Case de Cultură a Sindicatelor.

**Programul pentru mâine, 17 mai 2022, ziua III de Festival Internațional de Teatru „Povești”, la Alba Iulia

ora 10.00 – Casa de Cultură a Studenților – Lebedele sălbatice, Teatrul Municipal de Păpuși „Guguță” Chișinău, spectacol 4+, 50 min. „Un stol de lebede în zbor – Pân la apus de soare, Apoi cu toți – în chip de om,/Când luna iar răsare. Din slăvi albastre pe pământ/Pășim noapte de noapte, Căci zborul nostru este frânt/Și-n inimi dor se zbate.”

ora 11.00–Casa de Cultură a Sindicatelor – De-aș fi Scufița Roșie, Teatrul pentru Copii și Tineret „Colibri” Craiova, 3+, 45 min. „Un spectacol muzical pentru toată familia. Clasica poveste a Fraților Grimm este reinterpretată prin prisma a doi copii jucăuși, care, cu ajutorul imaginației, călătoresc împreună cu spectatorii în lumea Scufiței Roșii”, transmit organizatorii.

ora 11.00– Grădinița „Dumbrava Minunată” Alba Iulia – Ținutul de vis al lui Kibuki, Kabare Pupala Marionetas Germania, spectacol non-verbal 3+, 40 min.

ora 12.00 – Art Cafe Downtown – Cafeneaua cu tâlc –conferință de presă.

ora 12.30 – Art Cafe Downtown – Care dintre noi/Which one of us – lansare de carte și conferință, Chris Simion – Mercurian. „Care dintre noi/Which one of us este experiența majoră-magică a lui Chris după ce a primit recent diagnosticul de cancer și, în loc să închidă fereastre, a deschis-o larg. Albumul a început ca o joacă între ea și Cătălina, devenind pe parcurs un joc între ea și toată lumea. Chris vede paharul plin și când acesta e gol și scoate din orice suferință sensul, latura izbăvitoare: «Am ieșit pe plus, acest diagnostic mi-a reamintit ce e esențial. Am primit această boală ca pe un dar. Nu ca pe o nenorocire. Și am simțit neîncetat că Dumnezeu e cu mine». Chirs Simion – Mercurian este absolventă a două facultăți din cadrul U.N.A.T.C  I.L. Caragiale București (teatrologie în 1999 și regie teatru 2004). A publicat nouă cărți, printre care «Ce ne spunem când nu ne vorbim»,«40 de zile», «În fiecare zi Dumnezeu se roagă la mine» și «Imperativele adolescenței», toate la editura TREI. În teatru este recunoscută ca o regizoare cu o viziune modernă, inedită și cu un curaj estetic rar. Este inițiatoarea Festivalului de Teatru Independent UNDERCLOUD și a proiectului Grivița 53/G 53 – PRIMUL TEATRU CONSTRUIT ÎMPREUNĂ”, se arată în caietul program.

ora 17.30 – Foaierul Casei de Cultură a Studenților – Noblețe, rafinament și stilRegina Maria, vernisaj expoziție de artă plastică realizată de UNATC I.L. Caragiale București, curator și coordonator prof. univ. dr. Ștefania Cenan.

ora 18.00 – Casa de Cultură a Studenților – Anatomia unui clișeu, Teatrul „Stela Popescu” București, regia Chris Simion-Mercurian, spectacol 16+, 1h 20 min.Distribuție: Crina Matei, Ana Maria Ivan, Nicolae Dumitru (pian) „«Oamenii se întâlnesc și se cunosc. Se cunosc și apoi se despart. Se despart pentru că au avut imprundența de a se cunoaște. Se despart, dar nu se uită.» Tu alegi dacă accepți imprevizibilul sau te refugiezi în iluzie. Viața e generoasă. Cea mai bună prietenă te înșeală cu iubitul tău sau iubitul tău te înșeală cu cea mai bună prietenă. Ce faci? Te răzbuni sau înțelegi? Un spectacol despre emoții, impulsuri, așteptări. Despre a lăsa acele sentimente să ne domine sau a le transforma în energie vitală care să ne permită să trăim mai departe.”, transmit organizatorii.

ora 20.00 – Casa de Cultură a Sindicatelor – Frumos e în septembrie la Veneția, regia Mariana Cămărășan,Teatrul Național „I.L. Caragiale” București, ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, Asociația GOONG București, spectacol 7+, 1h 15min. Distribuție: Oana Pellea, Mircea Rusu. „Îndrăgostiți de însuși faptul de a fi îndrăgostiți, milioane de oameni visează Veneția. Adriatica bate cu valurile sale malurile de cărămidă ale insulei. Felinarele se aprind unul câte unul, dintr-un tonomat se aude incredibila muzică a lui Lucio Dalla. Totul e ireal de frumos. În mirajul romantismului absolut, o femeie și un bărbat se redescoperă, așa cum nu și-au imaginat vreodată că ar putea fi. Realitatea, mijlocită de vis și dincolo de vis, este, de fapt, fabuloasă, iar lucrurile pe care abia îndrăznim să le visăm exită deja în sufletul fiecăruia dintre noi. Ele prind viață atunci când…atunci când trăim acea…acel…nu găsesc cuvântul, care e antonimul singurătății?”, spune regizorul Mariana Cămărășan.

Poftiți la teatru! Veniți de vă bucurați!Programul complet îl puteți consulta pe paginile oficiale: www.fitab.ro, www.teatrulalba.ro și pe www.eventim.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Vă recomandăm și

Back to top button