Cui îi place geografia ? Dar cartografia ?
Parcurgând patrimoniul Bibliotecii BATTHYANEUM veţi descoperi evoluţia acestor discipline
Ce ne vine în minte când ne gândim la geografie? Memorarea hărților și capitalelor, emisiuni și jocuri cu întrebări și răspunsuri specifice?
Sigur, geografia presupune mult mai multe.
Geografia este un domeniu de studiu fascinant, dar mai ales foarte important.
Conform National Geographic, geografia este ”studiul locurilor și relațiilor dintre oameni și mediul lor înconjurător. Geografii explorează atât caracteristicile fizice ale suprafeței Pământului, cât și societățile umane răspândite pe toată întinderea acestuia. De asemenea examinează modul în care cultura umană interacționează cu mediul natural, precum și modul în care locurile și spațiile din jurul lor pot avea un impact asupra oamenilor. Geografia caută să înțeleagă unde au fost găsite lucruri, de ce au fost găsite acolo și cum s-au dezvoltat și schimbat de-a lungul timpului aceste locuri.”
Geografia fizică este studiul anotimpurilor care se manifestă pe Pământ, a climei, atmosferei, solului, a curenților, a formelor de relief, a oceanelor.
Geografia umană este de asemenea o parte importantă a geografiei. Această ramură a geografiei studiază legăturile dintre culturile umane și încearcă să înțeleagă motivele pentru care ele există sau de ce sunt vitale în lumea noastră globalizantă.
La Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia, Filiala Bibliotecii Naționale a României pasionații de geografie (geografie matematică, geografie astronomică, cosmografie, …), cartografie și bineînțeles bibliofilii în general pot răsfoi, cerceta un număr însemnat de volume, atlase și hărți cu, conținut specific.
Biblioteca Batthyaneum oferă oportunitatea vizualizării unor valori științifice și patrimoniale deosebite, unele poate chiar unice (hărți comandate special, inclusiv de către fondatorul bibliotecii, episcopul conte Ignațiu Batthyány) atât ca și conținut, cât și ca format și aspect.
Dintre volumele și hărțile vechi conservate pe rafturile depozitelor Bibliotecii, reține atenția primul atlas geografic modern, Theatrum orbis terrarum, al cartografului flamand Abraham Ortelius (Antwerpen, Christophe Plantin, 1595). Alături de 115 hărţi geografice gravate şi colorate de mână şi alte 31 de hărţi istorice, grupate sub titlul Parergon, datorită cărora Ortelius este considerat părinte al geografiei istorice, atlasul conţine şi harta Transilvaniei editată pentru prima dată de Ioannes Sambucus la Viena în 1566.
Ortelius Abrahamus, Theatrum orbis terrarum
Articol complet pe www.bibliotecapatrimoniului.com.