Economic

Cum pot consumatorii noncasnici să nu mai plătească energie reactivă?

Știați că, consumul de energie electrică se caracterizează prin două mărimi: energie activă și energie reactivă?

Energia activă se consumă în scopuri utile, având efecte utile (cum ar fi, funcționarea motoarelor electrice, încălzire, iluminat, climatizare etc.). Energia reactivă inductivă și capacitivă doar circulă între consumator și furnizorul de energie și nu se consumă efectiv, cu un impact negativ atât asupa costurilor, dar și asupra rețelei, prin încărcarea necorespunzătoare a acesteia.

Energia reactivă este în strânsă legătură cu valoarea coeficientului numit factor de putere. Factorul de putere este definit ca raportul dintre puterea activă (P) și puterea aparentă (S) a sistemului.  

În cazul consumatorilor noncasnici, potrivit prevederilor legislative, energia reactivă se calculează la nivel orar. Drept urmare, în cazul în care factorul de putere este sub valoarea de 0,9 aceasta se facturează, iar în cazul în care factorul de putere este sub 0,65, operatorul de distribuție aplică o penalizare și cantitatea de energie facturată se înmulțește cu 3. 

Cum puteți elimina energia reactivă din factura de energie?

Implementând o soluție de compensare a energiei reactive, dimensionată corespunzător de o companie specializată în domeniu, fie prin baterii de condensatoare sau bobine, veți putea să vă reduceți cu 98-100% costurile cu energia reactivă.

Lucrând cu o companie cu experiență în implementarea unor astfel de soluții, rezultatele sunt imediate, vizibile în factura de energie și cu o perioadă de amortizare scurtă. Plus, vă asigurați că respectați prevederile legislative în vigoare.

Pentru a vă instala baterii de condensatoare sau bobine nu aveți nevoie de acordul furnizorului de energie. Chiar dacă nu veți mai plăti energie reactivă către furnizorul de energie, acesta își va reduce pierderile de energie, având beneficii pe termen lung.

Dacă aveți implementat un sistem de monitorizare consumuri energetice în cadrul companiei dumneavoastră, aveți posibilitatea de a monitoriza pe lângă consumul de gaz natural, abur și energie termică, aer comprimat, gaze tehnice sau alți parametri, și consumul de energie electrică activă și energie reactiva. De asemenea, vă puteți seta alarme în cazul în care se depășesc anumite valori de consum. Totodată aveți oportunitatea de a monitoriza consumul de energie reactivă înainte și după implementarea soluției de compensare, având o imagine clară asupra beneficiilor economice obținute.

Redacția UrbeaMea

contact@urbeamea.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Vă recomandăm și

Back to top button