De vorbă cu Ana Cosma, un antreprenor din Alba Iulia pentru care tradițiile și meșteșugurile tradiționale reprezintă trecutul din viitor
Sunt convinsă că ați auzit foarte multe povești despre tradițiile, obiceiurile sau meșteșugurile din țara noastră și că fiecare zonă are frumusețea ei. De aceea, am decis ca în acest scurt interviu să vă prezint un om iubitor de tot ceea ce înseamnă tradiție și port tradițional românesc. Ana Cosma și-a deschis sufletul în fața mea și mi-a povestit și despre un nou proiect pe care urmează să îl implementeze. Vă las pe voi să descoperiți despre ce este vorba și dacă sunteți curioși să aflați mai multe, nu ezitați să o contactați.
URBEA MEA: Cine este Ana Cosma? Câteva detalii despre dvs, studii, parcurs profesional
Ana Cosma: Am studiat la Liceul Pedagogic ”Gh. Șincai” din Blaj, am profesat timp de 21 de ani ca și învățător. Între timp, mi-am continuat studiile la Universitatea 1 Decembrie 1918, la Facultatea de Știinte Economice, specializarea marketing. Am fost pasionată de cifre întotdeauna, mi-a plăcut mult matematica, asa că de prin anul 1988 am desfășurat, în paralel cu activitatea din învățământ, activități antreprenoriale. M-am regăsit profesional în acest domeniu, în special în sfera consilierii antreprenoriale, a vânzărilor directe, a marketingului în general.
URBEA MEA: Spuneți-ne câteva cuvinte despre Centrul de Resurse Academia Doamnelor și ce tipuri de activități desfășurați în acest centru?
Ana Cosma: Din anul 2013 am participat la implementarea proiectului cu același nume ca și al centrului, ca și consilier profesional și antreprenorial. Mi-a plăcut mult ideea susținerii antreprenoriatului în rândul femeilor, a dezvoltării personale, eu însămi fiind preocupată continuu de tot ceea ce înseamnă dezvoltare personală. Am rămas în continuare în acest proiect, o perioadă desfășurând activitate de voluntariat în cadrul Centrului, pentru că am descoperit aici o provocare nouă, aceea pe care cred că o regăsim fiecare dintre noi, la un moment dat, și anume dorința de contribuție socială cu ceea ce noi am acumulat în timp, experiențe, cunoștințe, cu ceea ce conținem ca parte a comunității în care trăim și suntem datori să o dăm mai departe, fiecare în felul lui.
URBEA MEA: Am auzit de atelierul Alba coase Ie! Un proiect foarte interesant. Cum a prins la public și în ce fel de proiecte mai sunteți implicată?
Ana Cosma: ”Alba coase ie” este un proiect de suflet românesc care pentru mine însemnă întoarcerea la origini, susținerea și promovarea identității noastre ca neam. De ce? Pentru că ia, cămașa românească este o piesa importantă a portului nostru popular, înseamnă tradiție, înseamnă respect pentru mama și bunica, reprezintă o rugăciune pentru strămoșii noștri. Receptivitatea publicului la acest proiect mi-a întărit aceste convingeri și am îndrăznit să merg mai departe. Drept pentru care, anul trecut, în plină pandemie, am scris un proiect cu finanțare nerambursabilă, în jurul acestui subiect, al meșteșugurilor tradiționale și mă bucur mult că am șansa de a-l implementa. Proiectul se numește Canep-Art.
URBEA MEA: Foarte sugestiv numele Canep Art. Ce reprezintă acest proiect?
Ana Cosma: Acest proiect l-am conceput cu gândul la tradițiile și meșteșugurile tradiționale, cu gândul de a valorifica priceperea cu care s-a realizat zestrea satelor românești de către mâna țăranului român, bineînțeles, în prim plan zestrea transilvană, cu scopul de a face un arc peste timp care să ducă trecutul în viitor. Arta cu care s-a meșteșugărit în trecut pare de neînțeles în prezent. Adevărate opere de artă au ieșit din mâna omului care nu a făcut studii de design vestimentar și nici nu a avut acces la informația de pe google. A adus natura înconjurătoare, stelele, luceferii, pământul, florile și râurile și le-a ”pictat” într-un mod uluitor pe albul pânzei. A reușit, așa cum noi nu vom mai reuși vreodată, ca în gospodăria lui să prelucreze totul în așa fel încât să ajungă de la o sămânță la cămașa de cânepă. Arta prelucrării cânepii poate fi admirată astăzi doar în muzee. Noi, prin acest proiect, vrem sa aducem în prezent și viitor un crânpei din sacralitatea întâlnită în mod firesc în fiecare gospodărie din trecut.
URBEA MEA: Ce fel de produse se vor realiza în acest atelier?
Ana Cosma: Vom realiza câteva ”replici” ale cămășilor autentice, a portului popular și, ca parte de inovație, vom realiza articole textile și vestimentare inspirate din arta tradițională. Toate articolele vor fi din fibre naturale de cânepă, in, bumbac, mătase și lână.
URBEA MEA: De cine vor fi realizate aceste produse?
Ana Cosma: În cadrul întreprinderii de economie sociale pe care am înființat-o vor lucra în primul rând persoane care înțeleg și împărtășesc pasiunea pentru tradiții și meșteșuguri. Bineînțeles că vom colabora cu un designer renumit care ne va crea modelele cu inspirație tradițională pe care le vom realiza la atelierul nostru.
URBEA MEA: Clienții vor putea să achiziționeze produse standard sau acestea pot fi personalizate?
Ana Cosma: Vom lucra în serii foarte mici unele articole, vom personaliza produsele în funcție de cererea clienților și vom lucra colecții vestimentare cu piese unicat.
URBEA MEA: Cum vedeți viitorul produselor tradiționale/autohtone/meșteșugărești, credeți că vor mai fi la “modă” și ce considerați că trebuie noi ca țară să facem în acest sens, să ne păstrăm tradițiile în inima celor mai tineri?
Ana Cosma: Din păcate, în prezent, există pe piață articole vestimentare, ii, cusute în alte țări. Se poate observa un trend ascendent în ceea ce privește tendința în modă de a purta haine brodate cu motive populare, așa că eu sper să vină un moment în care să se dezvolte acest domeniu. Abia anul trecut, în România, s-a adoptat legea meșteșugarului a cărui statut a dispărut în ultimii 30 de ani, meșteșugarii care au existat au cam îmbătrânit, tinerii nu au fost motivați să continue ceea ce altădată se transmitea din tată în fiu, în concluzie acest sector meșteșugăresc este într-o stare critică. Este nevoie de programe care să susțină acest sector, sa fie stimulată activitatea antreprenorială, înființarea de ateliere de familie, programe de educație nonformală pentru tineri și copii. S-ar putea face foarte multe în acest sens. Uniunea Europeană susține acest lucru, unitatea în diversitate, ține de noi ca țară și popor să facem ceva în acest sens. Prin limbă și prin port național susțin identitatea neamului și este o datorie de onoare să ducem mai departe tradițiile și meșteșugurile neamului nostru.
Un mesaj pentru cititorii www.urbeamea.ro și a revistei Urbea Mea.
Ana Cosma: Salut cu drag și cu admirație implicarea în comunitate a redacției dumneavoastră și invit fiecare cititor să se gândească o clipă că schimbarea vine din interiorul nostru al fiecăruia și contează enorm fiecare moment în care îi susținem pe cei din jur, comunitatea în care trăim, conștientizând totodată rostul nostru pe acest pământ.
Info de contact Canep Art la adresa de email ana@canepart.ro sau în curând pe www.canepart.ro.