Actualitate

Dezbatere privind cele mai bune soluții tehnice și finanțarea proiectelor de creștere a eficienței energetice în clădirile publice

Dezbatere avută la Alba Iulia cu peste 40 de invitați din Regiunea noastră și din tara discuta despre reducerea emisiilor de carbon și tranziția către o economie cu emisii scăzute de carbon. Acestea sunt priorități la nivel european, național și local/regional, care vor fi susținute în perioada 2021-2027 prin mai multe programe europene și naționale

”Cum reducem emisiile de gaze cu efecte de seră, cum reducem pierderile de energie ale clădirilor, ce soluții sunt pentru  reabilitarea energetică a clădirilor, ce planuri sunt la nivel național pentru renovarea clădirilor, de unde se pot solicita fonduri pentru implementarea unor proiecte în domeniu?”, acestea au fost cele mai importante întrebări la care a dat răspuns evenimentul organizat de Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru, la Alba Iulia, în 29 martie 2022. Aproape 50 de persoane au fost prezente la acest eveniment, moderat de către directorul ADR Centru, domnul Simion Crețu. Întâlnirea de lucru a fost organizată în cadrul proiectului BIO4ECO, ”Sustainable regional bioenergy policies: a game changer”, în contextul pregătirii documentelor pentru lansarea viitoarelor apeluri de proiecte dedicate creșterii eficienței energetice a fondului construit și reducerii emisiilor de carbon la nivelul Regiunii Centru.

Invitații la eveniment – domnul Ion Dumitrel – președintele CJ Alba, doamna Ana-Maria Cătrună, Serviciul PNNR  din cadrul MLPDA, domnul Andrei Ceclan – lector la Universitatea Tehnică din Cluj Napoca, domnul Tihamer Sebestyen – specialist în evaluarea și utilizarea de sisteme de energie regenerabile și doamna Gabriela Constantin – Senior Adviser în Programul de Energie în România din partea Innovation Norway – au prezentat reprezentanților autorităților publice locale din Regiunea Centru modele și soluții de eficiență energetică,precum și  experiența lor în derularea unor proiecte de eficiență energetică.

Dezvoltarea pe termen lung a orașelor, implementarea unor soluții durabile pentru creșterea eficientei energetice, dezvoltarea digitalizării și implementarea unor acțiuni sau tehnologii inovative de la generare, la monitorizare și consum, prin automatizare și digitalizare, implică costuri considerabile. Noi, la nivel regional, prin fondurile nerambursabile disponibile in perioada 2021-2027 venim în întâmpinarea autorităților publice și a mediului privat cu o serie de finanțări precum cele acordate prin Programul Operațional Regional Centru 2021-2027. Studiile de specialitate arată că eficiența energetică  este cea mai puțin costisitoare metodă de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră și conduce concomitent la eficientizarea economică a tehnologiilor, la reducerea gradului de sărăcie energetică în rândul populației și la securitate energetică. În perioada 2014-2020, prin POR s-au realizat investiții pentru îmbunătățirea eficienței energetice, a transportului durabil și regenerare urbană, toate aceste investiții având impact asupra calității locuirii, calității vieții, mediului, au dus la utilizarea mai eficientă a energiei și reducerea GES. Prin proiectele coordonate de noi s-au investit peste 3,2 miliarde euro, din care peste 700 milioane de euro a reprezentat valoarea totală a proiectelor de eficiență energetică. Deși în Regiunea Centru au fost realizați pași pentru creșterea eficienței energetice a fondului construit regional, încă avem nevoie de investiții, atât în infrastructura de clădiri publice, dar și la cele rezidențiale. Impactul acestor investiții va avea o influență la nivelul emisiilor de gaze cu efect de seră dar și la nivel social, iar performanța energetică a clădirilor va conduce la consumuri mai scăzute de energie și la reducerea sărăciei energetice. Pentru următoarea perioadă vom avea un buget de peste 100 milioane euro, dar chiar și așa este insuficient, raportat la nevoile regiunii.

Simion Crețu, director general AD Centru

Reducerea emisiilor de carbon și tranziția către o economie cu emisii scăzute de carbon reprezintă priorități la nivel european, național și local/regional care vor fi susținute în perioada 2021-2027 prin mai multe programe europene și naționale. Începând cu perioada de programare 2021-2027, ADR Centru va fi Autoritate de Management pentru Programul Operațional Regional (AMPOR) Centru. Programarea fondurilor alocate Regiunii Centru se face în concordanță cu obiectivele de politică ale Uniunii Europene pentru perioada 2021-2027, astfel că o pondere însemnată a bugetului acestui program va merge către investiții în creșterea eficienței energetice în clădirile publice și rezidențiale în scopul reducerii emisiilor de dioxid de carbon și a reducerii consumului de energie. Prin prioritatea 3,  ”O regiune cu comunități prietenoase cu mediul”, POR Centru 2021-2027 sprijină creșterea eficienței energetice a fondului construit regional, beneficiind de o finanțare europeană de peste 101 milioane euro.

Redacția UrbeaMea

contact@urbeamea.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Vă recomandăm și

Back to top button