Sănătate

DSP Alba: Situația cazurilor de IACRS, pneumonii și gripe, la nivelul județului, în perioada 5-11 februarie

În săptămâna 5-11 februarie, la nivelul județului Alba s-au înregistrat 2.955 de cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS) și 458 de pneumonii.  

Dintre cele 2.955 de cazuri de IACRS înregistrate, 63 de cazuri au necesitat internare, iar dintre cele 458 de cazuri de pneumonii, 79 de pacienţi au necesitat internare.

În ultima săptămână cele mai multe cazuri de IACRS s-au înregistrat în Alba Iulia (1093), Sebeş (581) şi Blaj (322). Cele mai multe cazuri au fost înregistrate la persoane cu vârste cuprinse între 5 și 14 ani (911), respectiv între 15 și 49 de ani (829).

Majoritatea cazurilor de pneumonii au fost înregistrate în Alba Iulia (152), Sebeș (115) şi în zona Aiud (45). Totodată, cele mai multe cazuri au fost înregistrate la pacienţi cu vârste cuprinse între 15 și 49 de ani (167), respectiv între 50 și 64 de ani (112).  

Miercuri, 14 februarie, de la Institutul Cantacuzino a ajuns buletinul de analiză al unui pacient internat săptămâna trecută la Spitalul Județean de Urgență din Alba Iulia, în acest caz confirmându-se prezența virusului gripal tip A H1. De asemenea, precizăm că și în cazul altor pacienți au apărut simptome asemănătoare gripei. Aceștia sunt monitorizați și tratați la spital sau la domiciliu. Formele prezentate sunt ușoare sau medii. Menționăm, de asemenea, că depistarea virusului gripal se poate face și prin teste rapide, care se efectuează la spitalele județene, dar confirmarea și tipizarea virusului gripal se face doar de către Institutul Cantacuzino.  

Vaccinarea este cea mai sigură şi eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor prin gripă. Medicii de familie din Alba mai au în stoc circa 150 de doze, iar în acest sezon au fost vaccinate circa 19.500 de persoane.

Medicii informează că simptomele gripei sunt asemănătoare cu cele ale altor infecții virale respiratorii. Spre deosebire de o răceală obișnuită, gripa este produsă de virusurile gripale și prezintă un risc crescut de complicații și chiar decese, la persoane cu vârsta de peste 65 de ani, cu afecțiuni medicale cronice, precum diabet, boli cardiovasculare, boli respiratorii, obezitate, la copii cu vârste fragede și femei gravide. Pentru a preveni contactul cu virusul gripal se recomandă a se evita persoanele cu simptomatologie gripală, evitarea aglomerațiilor, spălarea și dezinfectarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun.

De asemenea, măsurile de igienă personală, respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii şi în special prin gripă.

Se recomandă celor care prezintă semne de boală să se prezinte la medicul de familie pentru diagnosticare și instituirea unui tratament corect.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vă recomandăm și

Back to top button