În povești la Unity Tattoo Hub – noul CRIB al artiștilor tatuatori Sebastian Ispas și Marius Bercea
*Pe lângă ei și nu în umbra lor, crește și Robert Luis Rusan, pe Bulevardul Transilvaniei, la nr. 9, în Alba Iulia!
Ca doi sau mai mulți artiști tatuatori să-și dea mâna, sub acoperișul aceluiași salon, sub aceeași siglă, e ceva destul de rar, mai ales în România. Meșteșugul cu acul pe piele se fură, iar unii aleg să-l țină pentru ei.
Nu așa stau lucrurile însă în cazul lui Sebastian Ispas, despre care v-am povestit aici și care a reușit să-și facă din mentorul Marius Bercea, coleg! Mai mult, sub atenta lor observare crește și Robert Luis Rusan.
Urbea Mea: Șmecher salonul, în ton cu stilul vostru, realist, black and gray. Al cui a fost conceptul?
Sebastian Ispas: Toți am contribuit cu câte o idee, designul este unul la comun, dacă vrei. Fiecare dintre noi avea un spațiu în care tatua, dar niciunul nu se apropia măcar de condițiile pe care le avem aici. Ne-a ajutat și prietenul Demian Cristian (Pagină Facebook, aici), cu un basorelief în stilul lui, care, deși nu e chiar ce am „comandat” – adevăraților artiști nu le poți comanda, le poți face o sugestie, ei oricum fac ce și cum vor ei – se potrivește perfect cu atmosfera salonului. Capacitatea lui este de 3 locuri, ar mai fi spațiu de încă două, dar deocamdată nu facem „recrutări”.
Urbea Mea: Și, cum a fost? Ți-a cerut mâna, ca la nuntă? Să-ți lași salonul pentru el?
Marius Bercea: (râde)Tare asta cu nunta! Nu, ideea unui salon comun era deja de ceva vreme, am tot povestit pe tema asta, dar nu am reușit să o punem la rând decât anul acesta. Și, da, este pentru prima dată în 20 de ani când aleg să lucrez alături de alt tatuator. De altfel, cred că este cea mai mare satisfacție să vezi, ca artist, că cineva la a cărui formare ai contribuit, te ajunge din urmă și te depășește. În plus, de familia lui Sebastian se leagă tot parcursul meu artistic. Dacă nu erau părinții lui, nu era nici el pe lume, dar nici eu artist tatuator. Niciunul dintre noi! Către Sebastian: Ți-ai fi găsit pe altul, las` că știu eu! Livia Bar și Nicolae Ispas mi-au fost profesori la Liceul de Arte „Regina Maria”, lor le datorez cizelarea talentului, dacă a existat, și nu cumva l-am dobândit prin exercițiu. Așadar, decizia nu a fost greu de luat, mai mult a durat realizarea ei, amenajarea salonului, investiția, tot.
Urbea Mea: Aveți ceva istorie împreună! Tu la al câtelea salon ești, Marius? Îți mai amintești primul tatuaj făcut?
Marius Bercea: Pfai, nici nu mai știu, din 2010 am tot avut, și pe Cloșca, și la gară, ultimul, în Cetate. Câte un an am avut salon și pe la Viena, și pe la Stuttgart. Mă chemau în juriu, pe la concursuri. Închideam aici, deschideam dincolo.
Prima dată am cochetat cu sculptura în metal, apoi a venit tatuatul. Am avut forjă, nicovală, aparat de sudură, tot ce trebuie, dar mie îmi trebuia să sculptez în inox, scump, nu mi-am permis. Apoi am vrut să mă fac milionar, dar pentru asta trebuie să furi. Cum nu am știut pe cine, m-am făcut artist, și fac acum banii pe rând, lejer, și fac și ce-mi place.
Primul tatuaj? Un păianjen, îmi amintesc și pe cine! Pe Penzeș! Nu aveam mașinuță de tatuat pe atunci. Desenam cu pixul pe piele și tatuam cu acul de papiotă, pe care înfășuram ața, să treacă un pic de jumătate, înmuiam în tușul de desen, pus în capace de la suc, și ăla era tot echipamentul. Înțepam și smulgeam câte o bucățică de piele și așa apăreau tatuajele. Apoi am evoluat, de la acul de cusut am trecut la prima mașinuță de tatuat, dar una homemade! Am desfăcut un walkman, am scos motorașul și am legat la el un fir de coardă de chitară, trecut prin mina unui pix. Motorașul acționa firul, treaba mergea mai repede. Doamne, câte tatuaje n-am făcut așa! Și nici vorbă de salon, ce salon? Acasă, în uscătorul blocului, unde se putea. Și gratis, nu luam bani. Până nu am făcut tatuaje în mod profesionist, nu luam niciun leu. Bine, cine dorește, mă poate plăti retractiv, nicio problemă, primesc! (râde, aranjându-și barba).
Urbea Mea: Voi, toți trei, inclusiv „copilul”, Robert, ați terminat la arte. Să înțeleg că acesta este parcursul firesc pentru un artist tatuator?
Sebastian Ispas: La noi e o coincidență fericită. Nu toți tatuatorii au și studii de specialitate, mulți învață să deseneze pe pielea clientului. Bine, sunt și talente native, acolo perfecționarea intervine în timp, și încă în unul scurt, ajungând să depășească chiar în performanță tatuatorii care au studiat desenul în liceu și facultate. Eu cred că noi suntem norocoși că nu am pornit de la 0, și că ne-am găsit în formula asta. Robert crește pe zi ce trece, are potențial și..
Marius Bercea: Și nu are nici cum să greșească. Suntem mereu acolo, cu el. Are parte de toate îndrumările, învață toate șmecheriile, tot ce am greșit noi, el nu mai repetă, pentru că are cine să-i spună cum să facă să fie bine din prima. Oricum, eu zic că e deja acolo, în rând cu noi. E talentat și meticulos, se vede și pe tatuajele din portofoliul lui.
Faptul că suntem toți absolvenți de Arte ne ajută foarte mult. Pielea e diferită de la un om la altul, modelele mai complicate, cu multe detalii, trebuie de multe ori adaptate la pielea clientului, care poate fi dificilă. Și nu-i poți ști calitatea, până nu pui acul pe ea. Eu am terminat la sculptură, înțeleg volumele diferit, îmi vine mai ușor să le transpun pe piele, da, ne ajută foarte mult ce am învățat în școală.
Urbea Mea: Chiar așa, cum procedați cu clienții? Cum se împarte munca? Acum că sunteți trei și nu mai sunteți pe cont propriu?
Sebastian Ispas: Dacă omul nu vine țintit la unul dintre noi, îl ia cine e liber. Prețurile sunt cam aceleași, mereu per lucrare și nu la oră. În formula asta putem să ne ocupăm de toate solicitările, nu mai refuzăm pe nimeni.
Marius Bercea: Așa e cel mai bine, corect și profesionist. Omul știe de la început care sunt costurile și, aproximativ, durata execuției. Poate solicita o pauză, fără să se uite la ceas, poate fuma o țigară, fără să intre în sevraj. Dacă leșină, nu-i taxăm timpul de time-out. Toată lumea e împăcată. Eventual noi, tatuatorii, ne putem fenta, dacă se dovedește o piele sau un client dificil, cu care pierdem mai mult timp decât ne-am propus, pentru finalizarea tatuajului.
Un tatuaj la Unity Tattoo Hub pornește de la 200 și ceva de lei, și poate ajunge la câteva mii, dacă vrei să îți acoperi mai tot corpul. Orientativ, o jumătate de mânecă, un half sleeve, adică antebrațul, de jur împrejur, costă între 2.500 și 2.800 de lei, în funcție de model și complexitate.
Fun fact: Sebastian Ispas nu are fir de tatuaj, iar Marius Bercea și-a făcut primul tatuaj abia acum 2 ani, un half sleeve la Robert Tufeanu.
Pentru inspirație, vă invit[m să dați un ochi peste pozele din galeria de mai jos.
Rememeber, îi găsiți pe Facebook, sub numele UnityTattooHub!
PS: Dacă tot ai ajuns la finalul articolului, noi, redacția împreună cu băieții, avem un mic discount, 10% reducere la orice tatuaj realizat în salonul lor. Tot ce trebuie să faci, este să le zici că ai citit la noi și să menționezi codul secret. Unity10! Nu zi la nimeni!