Editorial

Lumina Papei Francisc. La mica Romă

Au trecut douăzeci de ani de la precedenta vizită papală în România…

Și arcul peste timp, între cele două milenii, ne aduce aminte de curcubeul gigantic apărut în timpul istoricei vizite a Papei Ioan Paul al II lea, cea care parcă a deschis  nu doar o nouă eră interconfesională, între biserica ortodoxă română și biserica catolică, ci a dovedit lumii

că celebra linie Huntingdon – care separa Estul ortodox de Vestul catolic și protestant – nu mai este de actualitate!

Papa Ioan Paul al II lea a fost un vizionar și un deschizător de drumuri!

Sub impulsul lui puternic și cu binecuvântarea lui, a căzut zidul Berlinului și s-au prăbușit regimurile totalitare din estul Europei, din țările care apoi au contribuit la dezvoltarea proiectului Uniunii Europene!

Să ne amintim doar că a numit România ca fiind Grădina Maicii Domnului și că vizita lui din 1999 a arătat tuturor că românii, în majoritate ortodocși, sunt toleranți și deschiși și la fel de europeni ca alte popoare catolice, mult mai lăudate în mass media internaționale!

Papa Francisc a adus cu el în România noului mileniu, modestia care inspiră!

Deși putea să circule cu un vehicol blindat, a ales să urce, la sosirea pe aeroportul Otopeni, într-o Dacia Logan, sub privirile admirative ale miilor de români care au ieșit pe străzi să-l întâmpine și să-l aplaude!

Și peste tot pe unde a fost, de-a lungul unei vizite care a durat trei zile, a dus cu el mesajul unui om căruia îi pasă de cei defavorizați, care luptă pentru cei mulți și care, prin tot ceea ce face, vrea să atragă atenția asupra tarelor societății consumeriste în care se simt tot mai mult goana după acumularea de bunuri materiale, indiferența față de suferința celui de alături și/sau alienarea omului care s-a îndepărtat de valorile spirituale primordiale!

Duminică, în ultima zi a vizitei sale în România, Papa Francisc a poposit la Mica Romă, așa cum mai este denumit, încă din secolul 19, municipiul Blaj.

După ce a vizitat Bucureștiul, Iașiul și a participat la cel mai mare pelerinaj catolic din centrul și estul Europei, încheiat la Sanctuarul marian de la Șumuleu Ciuc, Papa Francisc a consfințit, prin vizita sa la Blaj, vechi și puternic centru greco-catolic, nu doar munca de 24 ani a celor care au strâns date pentru beatificarea celor șapte episcopi greco – catolici morți ca urmare a represiunii comuniste, ci și pacea cu trecutul care uneori mai scoate capul, dintr-o istorie agitată și de multe ori nedreaptă cu simplii ei trăitori de pe aceste meleaguri transilvane!

Slujba de beatificare, desfășurată pe Câmpia Libertății de la Blaj, loc plin de semnificații istorice și unde se mai păstrează, peste timp, ecoul luptei pentru libertate al patrioților români transilvăneni din timpul Revoluției de la 1848, a avut un dublu rol și un dublu impact major!

În primul rând, a recunoscut sacrificiul uman al unor înalți prelați a căror unică vină a fost că nu s-au plecat în fața totalitarismului și nu și-au renegat credința!

Prin acceptarea de către Papa Francisc a beatificării lor, s-a făcut dreptate nu doar memoriei acestor martiri, ci tuturor celor care au fost persecutați datorită apartenenței lor la cultul greco – catolic!

Soarele a zâmbit la Blaj celor 100.000 de participanți, după atâtea ploi, ca o amintire a zâmbetului cald a celuilalt Papă, care a venit într-o Românie care nu era în Uniunea Europeană și nu era în NATO, dar care se hotărâse să fie acolo și aștepta să fie primită cu brațele deschise, pentru a intra într-o nouă eră a dezvoltării sale, în noul mileniu!

Chipurile voastre vor fi prezente în rugăciunea mea!

Papa Francisc la Blaj

Acum, după douăzeci de ani, Papa Francisc a arătat tuturor, din nou, prin mesajul dat pe Câmpia Libertății de la Blaj, că suntem europeni și că respectăm aceste valori, care sunt dragi cetățenilor Europei unite!

Papa Francisc a transmis tuturor, în mod simbolic, într-o zi de duminică însorită, din Mica Romă cu o inimă mare și curată, că sacrificiul celor care au murit pentru credința lor și pentru convingerile lor nu a fost în zadar!

Pe acest sacrificiu și pe această pace între cultele ortodox și catolic, se întemeiază noua deschidere a României spre o dezvoltare puternică și spre un loc binemeritat între națiunile de frunte ale Europei!

Vizita Papei Francisc a marcat nu doar o etapă a dialogului interconfesional care are ca scop final unirea celor două biserici, ci a adus liniștea necesară pentru a îngropa trecutul dureros și a zâmbi unui prezent și unui viitor plin de promisiuni!

Am arătat tuturor că suntem civilizați, am arătat tuturor că de la Mica Romă pînă la Roma, locul de unde Papa Francisc conduce lumea catolică, e doar o distanță de un pas, sau de un curcubeu peste milenii, sau de o rază de soare Răsărit după ploaie, undeva în Transilvania, la Blaj, în Mica Romă a românilor, în mai 2019, ca o lumină după întuneric și ca un semn de respect și adâncă prețuire

a oamenilor și locurilor,

 pentru Sanctitatea sa,

 Papa Francisc!

Foto: Remus Achim

Ste Lyann

Blogger & much more

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button