ActualitateŞtiri UrbaneUrbea Mea

Lumina Sfântă de la Ierusalim, a ajuns la Catedrala „Încoronării” din Alba Iulia. De aici, va ajunge în tot județul

Lumina Sfântă de la Ierusalim, a ajuns sâmbătă seara, la Catedrala „Încoronării” din Alba Iulia. De aici, Lumina a fost împărțită reprezentanților tuturor lăcașurilor de cult din județul Alba.

Urmând tradiției inaugurate de către Părintele Patriarh Daniel în anul 2009, în seara zilei de sâmbătă, 4 mai 2024, Sfânta Lumină a fost adusă de la Ierusalim la București de către părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, Superiorul Așezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, fiind mai apoi oferită tuturor eparhiilor din Patriarhia Română.

Cu binecuvântarea și prin purtarea de grijă a Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Irineu, Sfânta Lumină de la Ierusalim a ajuns şi la Alba Iulia.

Reprezentantul delegației Eparhiei noastre, care a adus Lumina Sfântă de la Catedrala mitropolitană din Sibiu, a fost părintele protos. Nicolae Ceobanu.

Preacuvioșia sa a ajuns la Catedrala Reîntregirii la ora 21.10, unde a fost întâmpinat de către părintele Silviu Florea, ecleziarhul Catedralei, și de către părintele ierom. Teofil Leonte.

Pe această cale, numeroși clerici și reprezentanți ai parohiilor Eparhiei noastre, precum și un număr însemnat de monahi și credincioși albaiulieni, au preluat Sfânta Lumină, urmând să o ofere așezămintelor mănăstirești și comunităților parohiale din județele Alba și Mureș, respectiv de pe întreg cuprinsul Arhiepiscopiei Alba Iuliei.

Lumina Sfântă s-a aprins sâmbătă la Ierusalim.

Lumina Sfântă s-a aprins sâmbătă la ora 14:13 în Biserica ”Sfântului Mormânt” din Ierusalim.

An de an, cu ocazia Paștelui Ortodox, are loc minunea aprinderii luminii sfinte fără a avea nevoie de intervenția omului.

În Vinerea Mare, imediat după Prohod, Mormântul este verificat de un polițist arab, unul turc și un reprezentant al statului Israel.

Aceștia se asigură că în interior nu există nicio sursă de foc, apoi îl controlează pe ierarhul grec care presară vată pe Mormântul Domnului.

Ulterior, ușa Sfântului Mormânt se sigilează, iar la intrare rămân doar gardienii.

Pogorârea Sfintei Lumini are loc, în fiecare an, în Sâmbăta Mare, aceasta fiind oferită pelerinilor aflați în Biserica Sfântului Mormânt de către Patriarhul Ierusalimului. 

Înainte de a intra în Sfântul Mormânt, Patriarhul Ierusalimului dezbracă veşmintele arhiereşti, rămânând îmbrăcat doar cu un stihar alb.

Acesta intră în Sfântul Mormânt ținând în mâini patru mănunchiuri formate din 33 de lumânări, adică numărul anilor trăiți de Iisus pe pământ. 

Patriarhul este însoțit un reprezentant al armenilor, care are rolul de al supraveghea, însă acesta va rămâne în locul de dinaintea încăperii Sfântului Mormânt. Aflat în Sfântul Mormânt, Patriarhul îngenunchează și rostește mai multe rugăciuni.

După un timp, credincioșii aflați în Biserică observă o lumină puternică, sub forma unui fulger care coboară în zig-zag prin cupola mare a Bisericii Sfântului Mormânt și aprinde vata presărată pe piatra din interiorul Mormântului.

Timp de câteva minute, focul aprins poate fi atins, deoarece acesta nu arde. Patriarhul strânge cu mâinile vata aprinsă și apoi o pune în două cupe de aur. 

O cupă este dusă în Sfântul Altar, iar pe cealaltă, la biserica Sfinților Împărați Constantin și Elena

La final, acesta iese din Mormântul Domnului și le oferă pelerinilor Sfânta Lumină, strigând de trei ori: „Veniți de luați Lumină!”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vă recomandăm și

Back to top button