#NoHaiLaAlba

#NoHailaAlba6 –> Spiritul împăratului Carol al VI-lea

Continuăm seria articolelor dedicate #NoHailaAlba prin care facem cunoscută istoria locurilor și etapele construirii Cetății din Alba Iulia.

Astăzi, Dan Chindriș, ghid turistic autorizat, ne va vorbi despre Împăratul Carol al VI-lea.

Născut în 1685, la Viena, a fost fiul împăratului Leopold I și a preluat tronul Sfântului Imperiu Roman abia în 1711 de la fratele lui Iosif I.

sigiliul

 

Deși inițial a preluat tronul Spaniei, în urma Războiului de succesiune, a trebuit să renunțe și a fost numit împărat al Sfântului Imperiu Roman, rege al Ungariei, rege al Boemiei și principe al Transilvaniei.

Descendent al dinastiei Habsburgilor, (poate cea mai longevivă dinastie a Europei), Carol al VI lea a fost tatăl împărătesei Maria Tereza pentru care, în lipsa unui moștenitor pe linie masculină, a depus eforturi să-i asigure tronul.

Carol al VI-lea a fost preocupat în timpul vieții de întărirea dominației imperiului în zonele recent dobândite în fața Imperiului Otoman, dar investițiile făcute în întărirea stăpânirii și a granițelor imperiului au lăsat visteria într-o situație nu tocmai bună în 1740.

Deși în perioada domniei sale (1711-1740) imperiul Habsburgic a dus câteva bătălii și împăratul este reprezentat în unele scene de lupta în sculpturi, se pare că împăratul Carol al VI-lea nu a fost niciodata prezent pe câmpul de lupta, într-o bătălie. Cel mai bun reprezentant al împăratului în astfel de situații a fost Principele Eugeniu de Savoia în care se pare că se bucură de toată încrederea împăratului.

Se poate spune că domnia împăratului Carol al VI este legată oarecum de construcția cetății de la Alba Iulia având în vedere coincidența anilor de început a domniei 1711, acesta fiind și anul în care au început ridicarea topografică și lucrările de pregătire a terenului, și 1738 anul în care s-au desfășurat ultimile lucrări de amploare la cetate.

Împăratul Carol al VI-lea a murit în 1740, în circumstanțe nu tocmai clare, cel mai probabil în urma unei intoxicații cu ciuperci lăsând tronul fiicei sale Maria Tereza, de al cărei nume se leagă foarte multe realizări, dar și foarte multe legende…

Spiritul împăratului Carol al VI-lea este încă prezent la Alba Iulia, statuia ecvestră a împăratului înălțându-se deasupra Porții a III-a a Cetății Alba Carolina denumită și Poarta lui Carol.

carol6

 

#NoHailaAlba a început din drag pentru Cetatea din Alba Iulia și continuă cu drag pentru iubitorii de călătorii, istorie, cunoaștere și așa mai departe.

Doar cu sprijinul vostru putem face cetatea mai cunoscută în România, astfel vă îndemn să distribuiți (în caz că vă plac) articolele viitoare.
No, haideți să facem cetatea mai cunoscută în întreaga Românie!

Român ești, deci vizitează meleaguri românești!

Pentru mai multe detalii și turul ghidat al frumoasei cetăți, apelați la Guide Alba.

Ioana Cîmpean

Marketing specialist. Am decis să mă reîntorc în Alba pentru a crește în comunitatea mea și pentru a ajuta business-urile din această zonă să se promoveze și să se ridice la nivelul cetății nou restaurate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vă recomandăm și

Back to top button