Deși nu toată lumea are nevoie de un congelator, există o mulțime de situații în care acesta devine indispensabil. Poate vrei să faci cumpărături multe pentru că locuiești într-o zonă rurală sau doar pentru că este mai economic ori mai convenabil decât să faci drumuri dese la magazin. Ori poate ești un vânător, un fermier sau un grădinar avid care are întotdeauna o mulțime de carne sau alt fel de produse de păstrat. Dacă te regăsești în una din descrierile de mai sus, atunci este foarte probabil ca deja să deții un astfel de produs electrocasnic. Și dacă e așa, există mari șanse ca acel congelator să aibă peste 10 ani vechime, ceea ce înseamnă că, datorită lui, consumi foarte multă energie electrică.
Dacă a venit momentul să îi faci un upgrade, atunci trebuie să cunoști anumite informații înainte de a alege un congelator de la Ideall, astfel încât să acopere toate nevoile și cerințele tale.
Iată 5 lucruri pe care trebuie sa le iei în considerare când cauți un congelator nou:
- Congelator vertical vs congelator tip ladă frigorifică
Există două tipuri de congelatoare: vertical și tip ladă frigorifică, de aceea, trebuie să recunoști diferențele majore dintre ele, pentru a ști care este cea mai potrivită variantă pentru tine.
Congelatoarele tip ladă au un capac care se deschide pe orizontală și oferă un spațiu mare pentru depozitarea alimentelor voluminoase. Dezavantajul acestui model este că, atunci când este plin, poate fi dificil de văzut ce se află în partea de jos. Anumite modele sunt compartimentate și au anumite separatoare care te pot ajuta la organizare.
Congelatoarele verticale arată ca frigiderele standard, însă interiorul acestora este format din rafturi, pentru a facilita organizarea produselor și pentru a avea o cât mai bună evidență a locației fiecărui aliment.
- Mărimea
Poți găsi ambele variante în dimensiuni variate, de la 60 pana la 300 l, de aceea trebuie să găsești cea mai optimă variantă pentru tine. Dacă te afli în situația de a înlocui un congelator deja existent, atunci știi dacă mărimea pe care acesta o are este potrivită sau dacă îți dorești ceva mai mult sau mai puțin de la noul model.
Dacă nu ai avut până acum un congelator, atunci trebuie să îți stabilești și să calculezi care ar fi dimensiunea potrivită, în funcție de numărul de persoane din casă sau cât de mult intenționezi să depozitezi.
De asemenea, ia în considerare spațiul pe care îl ai disponibil pentru congelator, dar și bugetul. În general, cu cât un congelator este mai mare, cu atât prețul va fi și el mai mare.
- Eficiența energetică
La fel ca la majoritatea aparatelor electrocasnice, producătorii au încercat, în ultimii ani, să ofere și congelatoarelor oportunitatea de a deveni mai eficiente din punct de vedere energetic. Așadar, înainte de cumpăra unul, verifică eticheta Energy Guide de pe aparat, cu ajutorul căreia vei putea aproxima costul pentru funcționarea acestuia. În funcție de asta, poți compara chiar aparate similare unul cu altul.
Congelatoarele au categorii de consum energetic diferite, în funcție de model, iar cele care aparțin clasei A sunt cele mai eficiente când vine vorba despre un consum redus. De exemplu, un produs de tipul A+ va consuma cu aproximativ 24% mai puțin decât un model din clasa A.
În general, congelatoarele tip ladă consumă mai puțină energie decât cele verticale, deoarece nu scapă atât de mult aer rece atunci când deschizi ușa. De asemenea, cele mai multe produse de acest fel se bazează pe decongelarea manuală, ceea ce necesită mai puțină energie electrică decât cea automată.
Dacă vei alege un model cu dezghețare manuală, asigură-te că ești la curent cu modul de întreținere al acestuia. Un strat de gheață va afecta eficiența energetică a produsului.
- Caracteristici suplimentare
În plus față de decongelarea automată, există mai multe caracteristici suplimentare pe care le poți găsi la un congelator. Iată câteva exemple:
- Funcția SmartFrost
- Alarma pentru ușă oferă protecție alimentelor din interior, ce avertizează dacă ușa a rămas deschisă
- Funcția FrostSafe – existentă, în special, la modelele care au sertare foarte înalte
- Funcția VarioSpace, care face posibilă îndepărtarea anumitor sertare și rafturi, pentru a crea spațiu
- Lumină interioară și leduri pentru a verifica funcționarea congelatorului, fără a deschide ușa
- Alarmă de temperatură ridicată.
Toate aceste funcții nu fac decât să recomande și mai mult acele modele de congelatoare care le dețin, deci este recomandat să iei în serios acest criteriu.
- Locația
La fel ca atunci când cumperi un frigider, asigură-te că măsori bine spațiul pe care l-ai ales pentru congelator. Asigură-te că ușile sau alte pasaje sunt suficient de largi, pentru a nu incomoda.
În plus față de lățimea congelatorului, păstrează câte 7-8 centimetri pe părțile laterale și în spate, pentru a asigura circulația adecvată a aerului în jurul acestuia.
Congelatoarele tip ladă frigorifică au ușa în partea superioară, deci vei avea nevoie de spațiu deasupra aparatului, pentru a o putea deschide complet.
Majoritatea producătorilor recomandă plasarea congelatorului într-o zonă care nu va trece de pragul înghețului sau nu va depăși valoarea de 40 de grade Celsius.
Ținând cont de toți cei 5 factori de mai sus, cu siguranță știi deja care sunt caracteristicile unui congelator de calitate și cum poți face cea mai bună alegere, astfel încât să îți fie satisfăcute toate cerințele.
Sursa foto: shutterstock.com