Turism și Ghidaj turistic

5 obiective turistice pe care să le vizitezi în Atena

Atena este unul dintre cele mai populare orașe din Europa și foarte mulți români îl vizitează în fiecare an. În cazul în care te pregătești de o vacanță în capitala Greciei, iată 5 obiective pe care merită să le vizitezi.

Acestea sunt:

1. Muzeul Acropole – Aici se regăsește una dintre cele mai valoroase colecții de artă antică grecească din lume. Are o arhitectură plăcută, finalizată în 2007, și se regăsește în apropiere de Acropole, înlocuind astfel vechiul muzeu. Se întinde pe o suprafață de 25 de mii de metri pătrați, dintre care 14 mii de metri pătrați reprezintă spațiul expozițional. Inaugurarea a avut loc în 2009, iar aici se regăsesc peste 4.250 de obiecte din istoria Greciei. Succesul a fost unul impresionant, astfel că în primul an de la lansare peste 1.5 milioane de turiști au vizitat acest muzeu.

2. Partenonul – Este considerat cel mai important vestigiu de pe Acropola din Atena. Partenonul a fost construit începând cu anul 447 înainte de Hristos și a fost terminat în 438 (decorarea a continuat până în 432 înainte de Hristos). Este considerată cea mai importantă clădire a Greciei clasice și are o serie de sculpturi interesante. Cei care au creat Partenonul sunt inginerul Phidias și arhitecții Ictinos și Callicrate, ajutați de sculptorii Agoracritos și Alcamene. Coloanele acestui templu sunt de-a dreptul impresionante, în timp ce multe dintre sculpturile de aici au fost depozitate însă la British Museum. Este unul dintre principalele obiective turistice din Atena, iar aici au fost trase scene pentru filme precum Ruby Cairo (1992) și Two Faces of January (2014). De asemenea, popularitatea acestui vestigiu a dus și la apariția unui joc de Pacanele Online. Acesta se numește Parthenon: Quest for Immortality și a fost lansat de compania NetEnt. Într-o grafică excelentă, utilizatorii pot face astfel o incursiune în istoria Greciei.

3. Plimbare prin cartierele Plaka și Anafiotika – Acestea sunt două dintre cele mai pitorești cartiere din Atena. Cu străzi înguste, multe restaurante de familie, magazine de suveniruri. Iar toate acestea sunt în culori pastel. De asemenea, alături de Plaka și Anafiotika este un cartier foarte interesant, cu multe restaurante grecești autentice și terase colorate. În plus, și arhitectura clădirilor este impresionantă. Tot aici se află și două situri arheologice importante: Agora romană, din secolul I înainte de Hristos și Biblioteca lui Hadrian din secolul II.

4. Muzeul Național de Arheologie din Atena – Acesta este cel mai mare muzeu arheologic din Grecia, dar în același timp este și unul dintre cele mai mari muzee de antichitate din lume. Aici sunt expuse cinci colecții cu peste 11.000 de exponate, desfășurate pe o suprafață de 8.000 de metri pătrați. Astfel, muzeul oferă o imagine de ansamplu excelentă asupra civilizației elene de la preistorie până la perioada clasică a antichității. Practic, se începe cu mileniul al VI-lea înainte de Hristos. Aici sunt expuse diverse sculpturi, vaze și obiecte decorative, dar și figurine, foarte populare printre turiști.

5. Olympieion – Acest templu dedicat lui Zeus a fost cel mai mare din Grecia antică. În pofida faptului că Partenonul este mai bine conservat, Templul lui Zeus era foarte popular la vremea sa. A fost construit în secolul al VI-lea înainte de Hristos, dar finalizarea s-a produs tocmai în secolul al II-lea după Hristos de către împăratul Hadrian. La început aici se aflau peste 100 de coloane uriașe de marmură, dar în prezent se mai află doar 15. Acest templu era practic un altar dedicat lui Zeus, cel mai important zeu al grecilor antici. Totodată, aici pot fi vizitate un mic parc in care se află ruinile zidului lui Themistokles și băile romane antice.

Bogdan Păunescu

Îmi place tot ceea ce este legat de web şi ajut la dezvoltarea şi îmbunătăţirea lui prin tot ceea ce fac.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vă recomandăm și

Back to top button