Ştiri Urbane

Acces gratuit în incinta Muzeului Național al Unirii Alba Iulia de Ziua Culturii Naționale

Cu ocazia Zilei Culturii Naţionale, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia poate fi vizitat gratuit vineri, 15 ianuarie, între orele 10.00-17.00

Astfel, publicul va putea vizita atât expoziția de bază găzduită de clădirea Babilon, dar și Sala Unirii și Museikon-ul, cu impresionanta sa colecție de icoane și artă religioasă.

Muzeul Unirii din Alba Iulia este situat în clădirea „Babilon”, faţă în faţă cu Sala Unirii. Edificiul a fost construit în spiritul arhitecturii romantice între anii 1851 şi 1853, cu destinaţie militară. Cele două etaje cu peste 100 de încăperi ale clădirii au fost folosite ca pavilion de locuinţe pentru ofiţeri, apoi reamenajate ca spaţiu muzeal în perioada 1967-1968. Sala Unirii se află în incita fostei Case a Armatei, ridicată între anii 1898 şi 1900, şi reprezintă încăperea în care la 1 Decembrie 1918 s-au întrunit cei 1228 de delegaţi care au votat unireaTransilvaniei, Banatului, Maramureşului şi părţilor ungureşti cu România.

Muzeul prezintă publicului exponate de arheologie: preistorică dacică ce provine de la cetăţile dacice Craiva, Cugir şi Căpâlna, romană ce provine din marele centru urban Apulum, medievală, periodice, colecţii de etnografie şi artă populară, numismatică şi o bibliotecă ce conţine 55.000 volume.

Museikon-ul este clădirea primului spital militar din România, totodată una dintre cele mai vechi construcții în stil baroc din Alba Iulia, este pusă în valoare de  noul muzeu. Două dintre cele mai valoroase colecții de artă veche românească vor fi puse la dispoziția publicului larg prin intermediul expozițiilor permanente și temporare.

Muzeul deține o colecție de mare valoare artistică și documentară,  impresionantă cantitativ (5.624 piese). Colecția conține cu predilecție icoane și cărți din secolele XVII-XIX. Întreaga colecție poate fi accesată și prin intermediul site-ului www.museikon.ro

Redacția UrbeaMea

contact@urbeamea.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Vă recomandăm și

Back to top button