CulturăMondenŞtiri UrbaneUrbea Mea

Agnes aleasa lui Dumnezeu și Paracliserul, pe scena Festivalului Internațional de Teatru „Povești” de la Alba Iulia

Marți este programată cea de-a treia zi a Festivalului Internațional de Teatru „Povești”, eveniment cultural care se desfășoară în acestă perioadă în municipiul Alba Iulia.

Iubitorii de teatru vor putea urmări marți pe scenele albaiuliene, două piese, în una dintre ele rolul principal va fi jucat de către actorul Claudiu Bleonț.

De la la ora 18:00, pe scena Casei de Cultură a Studenților din Alba Iulia, se va juca piesa „Agnes, aleasa lui Dumnezeu”, interpretată de actorii Teatrului Nottara din București.

Sinopsis

Într-o mănăstire de maici se petrece ceva teribil: un nou-născut este găsit mort.

Pentru a decide soarta tinerei novice, Agnes, care a născut și pare că nu-și amintește nimic, instanța o trimite pe Martha Livingstone, psihiatră, să diagnosticheze sănătatea mintală a acesteia.

Opțiunile novicei nu sunt multe: închisoarea, ospiciul sau achitarea. Între Miriam Ruth, stareța, și psihiatra Livingstone se naște un raport de rivalitate, fiecare dintre ele dorindu-și să o ajute pe novice, una prin terapie, cealaltă protejând-o prin iubire.

Psihiatra vrea să o salveze pe Agnes, prin cufundarea în adâncurile psihicului, în apele subconștientului; Agnes aspiră să se salveze, înălțându-se neîncetat prin cântec, dizolvându-se în lumină.

Punctul în care cele două se întâlnesc în cele din urmă, undeva între foarte adânc și tot mai sus, devine fatal.

Ziua se va încheia la ora 20:00, cu piesa ” Paraclisierul”, care se va juca pe scena Teatrului de Păpuși „Prichindel” din Alba Iulia, piesă semnată de regizorul Marcel Țop (Teatrul Dramaturgilor Români), adaptare după opera cu același nume scrisă de Marin Sorescu.

Sinopsis

Paracliserul, mai tânăr la început, mai bătrân la urmă, un personaj care se trage din negură și năzuiește lumină și sens.

Interpretat de Claudiu Bleonț, Paracliserul simbolizează înălțarea pe verticală a omului, căutarea de sine, zbuciumata căutare de celest, așa cum îl descria Marin Sorescu pe eroul său din cea de-a doua piesă a trilogiei Setea muntelui de sare.

Fiecare din eroii cărora am încercat să le dau viață este un luptător pentru una din dimensiunile mari ale omului. Iona explorează zona căutărilor pe orizontală, Paracliserul caută absolutul, iar Irina, femeia care naște, reprezintă matca originală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vă recomandăm și

Back to top button