Evenimente

Centrul Cultural Palatul Principilor și Primăria Alba Iulia vă invită la un concert extraordinar de orgă, astăzi, 26 martie, la Catedrala Romano-Catolică „Sfântul Mihail”

Fiecare atingere a clapelor e transformată în magie, iar fiecare sunet devine… divin – ar putea fi rezumatul absolut și, în același timp, uvertura evenimentului programat pentru astăzi, 26 martie 2024, începând cu ora 19.00, la Catedrala Romano-Catolică „Sfântul Mihail”, din Cetatea Alba Carolina.

Concertul, inclus în turneul național „Orgile României”, ajuns în 2024 la cea de-a VI-a ediție, îl aduce la Alba Iulia pe organistul Eduard Antal, unul dintre numele cu rezonanță majoră în lumea artistică din Europa. Repertoriul ales de el pentru concertul de la Alba Iulia propune o panoramare a modului în care s-a scris pentru orgă în secole de istorie a muzicii, cuprinzând lucrări adaptate sau scrise în original pentru orgă, din repertoriul universal și românesc, de la Johann Sebastian Bach la Tomaso Albinoni.

Văd un viitor strălucit al orgii, o deschidere din ce în ce mai mare. S-au redeschis clasele de orgă pentru că știm foarte bine, în perioada comunismului era un instrument interzis şi a fost eliminat din spaţiul universitar. De asemenea, văd un număr din ce în ce mai mare al oamenilor interesați şi preocupați de astfel de concerte. Sunt din ce în ce mai numeroși la concertele de orgă. Și, totodată, observ un interes foarte mare din partea compozitorilor. Este o bucurie pentru mine să văd cum acest instrument devine din ce în ce mai apreciat.

Eduard Antal

Avem onoarea să îl primim pe Eduard Antal la Alba Iulia, în  Catedrala „Sfântul Mihail”, una dintre locațiile monumentale ale Transilvaniei, cea mai veche catedrală catolică din România. Nu mă îndoiesc că talentul său va face orga de aici să sune fantastic și va crea un eveniment de care lumea își va aminti mult timp. Vă invit să ne bucurăm împreună de acest concert unic.

primarul Gabriel Pleșa

Concertul de astăzi este organizat de Centrul Cultural Palatul Principilor, în parteneriat cu Arhiepiscopia Romano-Catolică Alba Iulia, într-un moment cu o semnificație spirituală specială, în Săptămâna Patimilor pentru credincioșii romano-catolici și protestanți.

Intrarea la concert este gratuită, în limita locurilor disponibile în Catedrala Romano-Catolică „Sfântul Mihail” și a celor adăugate suplimentar de organizatori pentru acest eveniment special. 

Redacția UrbeaMea

contact@urbeamea.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vă recomandăm și

Back to top button