Ştiri Urbane

Colecția de artă plastică a muzeului municipal „Ioan Raica” Sebeș s-a îmbogățit cu trei lucrări donate de pictorul Eugen Măcinic

În luna mai a acestui an, în preajma celei de-a XLII-a ediții a Festivalului Internațional „Lucian Blaga”, colecția de artă plastică a Muzeului Municipal „Ioan Raica” Sebeș s-a îmbogățit ca urmare a unei donații făcute de pictorul Eugen Măcinic, constând în trei lucrări: „Piua de la Laz” – acuarelă, „Iarna în Arini-Sebeș” – pastel și „Vas cu flori” – tehnică mixtă. Tablourile, care se alătură altor lucrări aflate de ceva vreme în patrimoniul muzeului, completează în mod fericit o colecție de artă contemporană care devine, odată cu trecerea timpului, tot mai consistentă și mai valoroasă.

Pictorul sebeșean Eugen Măcinic, unul dintre cei mai apreciați acuareliști din România, încântă publicul cu lucrările sale caracterizate de o cromatică bine temperată, un subtil joc de lumini și o atenție deosebită acordată detaliilor. Nici nu se putea altfel, din moment ce este un plein air-ist. Preferă să picteze în mijlocul naturii, mediu mult mai ofertant și mai provocator decât atelierul.

Eugen Măcinic s-a născut în 5 martie 1964, la Sebeș, iar pasiunea pentru pictură i s-a manifestat de timpuriu, prima sa expoziție personală fiindu-i organizată când încă era elev la liceu. A urmat Școala Populară de Artă, iar în anul 2009 a absolvit cursurile Facultății de Arte Vizuale a Universității din Oradea. Este membru al Societății de Acuarelă din Birmingham, iar din 2014 și al Uniunii Artiștilor Plastici din România.

A participat la tabere de creație și i-au fost organizate numeroase expoziții, de grup și personale, atât la Sebeș, în cadrul Festivalului Internațional „Lucian Blaga”, cât și în alte localități din țară și din străinătate, recent făcându-se cunoscut și publicului din Râmnicu Vâlcea și Târgoviște, unde în 12 martie 2021 și, respectiv, 1 martie 2022, la Galeria „Artex” a Uniunii Artiștilor Plastici din Râmnicu Vâlcea și la Muzeul de Artă Târgoviște, i-au fost expuse lucrările reprezentative pentru activitatea sa de până în prezent. 

Redacția UrbeaMea

contact@urbeamea.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vă recomandăm și

Back to top button