Elevii Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul”, prezenți la ceremoniile dedicate celor 50 de ani de la construirea Transfăgărășanului
Elevii clasei a X-a A, însoțiți de locotenent Cătălin Bobar, au participat vineri, 20 septembrie, la manifestările dedicate aniversarii a 50 de ani de la darea în folosință a Drumului Transfăgărășan.
În mai multe puncte ale drumului au avut loc ceremonii militare și religioase de cinstire a tuturor celor care au participat la construirea celui mai spectaculos drum din România.
Militari, cadre militare în rezervă și retragere și constructori ai acestui obiectiv au luat parte la activitățile care s-au încheiat cu defilarea efectivelor militare din cadrul Batalionului 136 Geniu „Apulum”, Batalionului 52 Geniu „Tisa”, Centrului de Perfecționare pentru Geniu și EOD ,,Panait Donici” Râmnicu Vâlcea și elevi ai Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia, pe platoul de la Cabana Bâlea Lac.
„Vineri, 20 septembrie, am fost în misiune pe Transfăgărășan, reprezentând Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia, cu ocazia aniversării a 50 de ani de la inaugurarea drumului ce taie Munții Făgăraș.
Noi, militari în devenire, am fost onorați să fim alături de militari activi, în rezervă, respectiv în retragere, aducând un omagiu ostașilor care au căzut la datorie în procesul de făurire a „Șoselei dintre nori”.
Pe plan personal, experiența a fost nemaipomenită, nerăbdarea de a ajunge sus la Bâlea Lac fiind cât se poate de justificabilă datorită peisajului care îți taie respirația”, a spus elevul fruntaș Alexandru Dumitru.
„Participarea la activitățile dedicate sărbătoririi celor 50 de ani de la inaugurarea Transfăgărășanului, nu doar că mi-a purtat aripile spre inima Munților Făgăraș, ci mi-a înzestrat sufletul cu recunoștință eternă pentru militarii din trupele de Geniu, pentru inginerii și constructorii care au realizat un sacru tezaur românesc.
Am înțeles că o comoară lăsată moștenire nouă trebuie cinstită și venerată cu patriotism și dragoste și că drumul nu leagă doar Muntenia de Transilvania, ci și inimile noastre de valorile patriotice ale poporului român. Experiența pe care am dobândit-o a atins aceleași cote maxime ca și puritatea peisajului uimitor „Via Sacra”, născut aproape de nori, iar emoțiile și sentimentele de mândrie mi-au străpuns adânc în inimă, ca și ecourile de izbândă și dorința de reușită ale soldaților sculptate în stâncă”,
a mărturisit elev fruntaș Ancuța Simina.
Drumul naţional Transfăgărăşan traversează cel mai înalt lanţ muntos din ţara noastră, Munţii Făgăraş, de la barajul lacului de acumulare Vidraru până la şoseaua Sibiu-Făgăraş, pe parcursul a 90 de kilometri.
Trecerea de pe versantul sudic pe cel nordic se realizează printr-un tunel lung de 887 de metri, situat între vârfurile Capra şi Paltinul, la altitudinea de 2042 metri. Construcţia drumului a început în anul 1969, sute de militari, ingineri, proiectanți și muncitori contribuind la realizarea unuia dintre cele mai frumoase drumuri din lume.