Ştiri Urbane

Frații Claudiu și Paul Hribal au adus Casa Berarilor Artizani la Alba Iulia

31 de sortimente de bere artizanală, la draft, produsă în România și 100% naturală, vă așteaptă în magazinul de lângă Parcul Unirii

În 4 august s-au împlinit 2 luni de când avem și noi, la Alba Iulia, Casa Berarilor Artizani, franciză asumată de frații Claudiu și Paul Hribal. Îi cunoașteți, fac minuni în construcții și amenajări exterioare, pavaje și alte minuni, la Consama Team, dar în timpul liber și-au făcut treabă cu berea. Iar dacă în 5 august a fost și ziua internațională a licorii acidulate, am zis să sărbătorim cu un material despre acest nou obiectiv pentru albaiulienii pasionați de berea nu „pe bază de”, ci „exclusiv” meșteșugită din hamei, malț, apă și drojdie de bere!

Casa Berarilor Artizani este cea mai mare rețea de magazine de specialitate din România, dedicate promovării berii artizanale produsă de maeștri berari locali, unde clienții pot experimenta diverse produse și rețete de bere artizanală. Vânzarea se produce în regim to go, adică „bere pentru acasă” cum spun ei, fiind și prima rețea de magazine specializate în comercializarea berii craft cu îmbuteliere direct în unitățile de vânzare.

Despre Casa Berarilor Artizani din Alba Iulia am povestit cu Claudiu Hribal, pe care l-am întâlnit chiar la locație, la parterul blocului M4, pe Bulevardul 1 Decembrie, vizavi de Parcul Unirii.

Urbea Mea: În sfârșit, Casa Berarilor Artizani la Alba Iulia! Pentru necunoscători, cine sunt berarii aceștia și cum e berea produsă de ei?

Claudiu Hribal: Berarii care alimentează Casa Berarilor Artizani din Alba Iulia, dar nu numai pe aceasta, ci pe toate celelalte din rețea, sunt toți români, au micro berării în toată țara, circa 70 până astăzi, și m-am bucurat să aflu că numărul lor este în creștere. Produc bere artizanală, adevărată, din ingrediente exclusiv naturale, de cele mai multe ori doar apă, hamei, malț și drojdie de bere, după rețete clasice ori numai de ei știute. Fermentația se produce natural, nu vând sirop cu aromă de bere, diluat în apă plată, și adaos de CO2. Pe lângă multitudinea de gusturi și arome, această bere prezintă și numeroase beneficii pentru sănătate, fiind o sursă importantă de vitamine, antioxidanți, iar prin conținutul de drojdie, reduce și colesterolul.

Urbea Mea: Șaptezeci de microberării în toată România, câți trimit bere la Alba Iulia, de unde, și de câte feluri?

Claudiu Hribal: Astăzi avem 12 furnizori, care alimentează 31 de dozatoare de bere la draft, mereu rece, mereu sub presiune, gata să plece acasă cu clienții noștri, îmbuteliată în sticle de 330ml sau de un litru. Baia Mare, București, Buzău, Caraș-Severin, Timișoara, Blaj, suntem în discuții și cu Clujul, de peste tot vine berea, uneori și la solicitarea clienților. De exemplu, am adus Ground Zero, pentru că ne-a solicitat-o consumatorul.

Bere albă, din cereale, bere blondă, bere roșie, bere neagră, și asta este doar o categorisire pe culori, dacă vrei. Avem bere IPA (India Pale Ale), Pale Lager, Hefeweizen, Stout, între 4,5 și 8% concentrația de alcool. Bere la sticlă, peste 50 de tipuri, din România, Cehia, Anglia, Germania etc, concentrația de alcool mergând până la 10%.

Avem și crănțănele, să meargă cu berea, ba chiar și alte feluri de alcool, în caz că mergeți în vizită la cineva care iubește și altceva decât berea artizanală, sucuri naturale, și acestea din urmă de proveniență 100% românească.

Urbea Mea: După două luni de la deschidere, care este cel mai bine vândut sortiment de bere, cat timp se păstrează cea la draft, odată eliberată din butoaie, și care este recomandarea ta?

Claudiu Hribal: Cel mai bine vândut sortiment de bere este mereu cel mai ieftin, asta cantitativ, dar merg bine toate, între preferatele albaiulienilor: Csiki Sor, de la Harghita, Clandestin, categoria IPA, Scorilo, și berea produsă de prietenii noștri de la Blaj, berea Gloria.

De la noi, berea la dozator pleacă în sticle vidate, care se pot păstra și câteva săptămâni, dacă uiți vreuna în frigider, chiar până la câteva luni. Odată deschise, gustul începe să se transforme de la primul contact al berii cu aerul. Recomandarea producătorilor este de a se consuma în termen de 5 zile, cu condiția să fie ținută la rece după de a fost desigilat capacul. Și pentru că veni vorba de gust, nu mai beți berea din sticlă, gustul acesteia, la fel ca la vin, se simte cu adevărat doar după ce aromele se deschid, frumos, atunci când este turnată în pahar.

Recomandarea mea este să le încercați, pe rând, pe toate, numai așa veți ști care vă place mai tare, pentru că de plăcut, toate vă vor plăcea! Mie toate îmi plac, nu pot să aleg un singur sortiment preferat.

Urbea Mea: Fiind vorba de o franciză, nu prea pot să te întreb de planuri de viitor în legătură cu Casa Berarilor Artizani, dar pot însă, dacă e să te referi la pasiunea ta pentru bere. Ce mai ai în plan?

Claudiu Hribal: Pe viitor, ne-am dori un punct de vânzare la fața locului pentru această bere delicioasă. Aici nu avem posibilitatea să servim clienții, încă nu avem. Idealul, în viziunea mea, este reprezentat de o terasă, un bar, unde să poți consuma bere artizanală, și de unde să îți poți lua și pentru acasă, de ce nu, la un preț mai mic.

De când am deschis am întâlnit o grămadă de oameni super faini, spre surprinderea mea și multe femei, consumatoare de bere artizanală. Cei care aleg aceste tipuri de bere sunt o categorie aparte de oameni, odată ce le cunoști tipologia, ajungi să îi recunoști și înafara magazinului, potențiali clienți. Ei merită să aibă un astfel de loc, în care să se întâlnească și să se cunoască, de ce nu, la o bere artizanală.

În ceea ce privește Casa Berarilor Artizani Alba Iulia, pregătim o infuzie de vinuri, pentru sezonul rece, precum și diversificarea produselor de băcănie.

Un singur fel de băutură n-ai să găsești la Casa Berarilor Artizani din Alba Iulia (https://www.facebook.com/CasaBerarilorArtizaniAlbaIulia), și acela este apa. Dacă ți-e sete, musai să bei bere! Sau suc, sau ce mai au ei pe acolo, multe și aproape nenumărate.

Prețurile la berea artizanală variază între 5 și 14 lei pentru 330 ml, livrează și la domiciliul, prin Glovo și, mai nou, prin fetele de la Happy Tummy Food Taxi, afacere locală la început de drum, prin care îți poți comanda încă o bere, pe prima ai băut-o deja, și nu te mai poți urca la volan J!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vă recomandăm și

Back to top button