Evenimente

Lansare de carte la Sebeș, în cadrul  sesiunii de comunicări științifice a muzeului municipal „Ioan Raica”

Vineri, 30 septembrie 2022, în cadrul deschiderii oficiale a celei de-a XIV-a ediții a sesiunii de comunicări științifice „Multiculturalitate și patrimoniu istoric în Transilvania”, au fost lansate două dintre publicațiile științifice recente editate de personalul Muzeului Municipal „Ioan Raica” Sebeș: „Terra Sebus. Acta Musei Sabesiensis”, nr. 13/2021 și Cornel Tatai-Baltă, Călin Anghel, Radu Totoianu, „Colecţia Sava Henţia a muzeului municipal din Sebeş”, ediţia a II-a, Editura Mega, Cluj-Napoca, 2022.

„Terra Sebus. Acta Musei Sabesinesis” este anuarul științific al muzeului municipal din Sebeș. Revista, ajunsă la cel de-al  treisprezecelea tom, apare neîntrerupt din anul 2009, devenind, încă de la primele numere, una dintre cele mai valoroase și mai apreciate reviste cu profil istoric din România. Volumul lansat acum, prezentat de lect. univ. dr. Călin Anghel (Universitatea „1 Decembrie 1918″ din Alba Iulia / Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș), reunește, în cele 502 pagini ale sale, 23 de studii articole şi recenzii din domeniul arheologiei, istoriei, istoriei culturii, patrimoniului și muzeologiei semnate de specialiști de la universități, institute de cercetare și muzee din țară și din străinătate.

Cea de-a doua carte, prezentată de dr. Ioana Rustoiu (Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia), este lucrarea semnată de Cornel Tatai-Baltă, Călin Anghel, Radu Totoianu, „Colecţia Sava Henţia a muzeului municipal din Sebeş”, ediţia a II-a, Editura Mega, Cluj-Napoca, 2022. Cartea, tipărită în condiții grafice de excepție, prezintă publicului iubitor de artă, în mod exhaustiv, una dintre cele mai importante colecții de tablouri semnate de Sava Henția din țară și este o reeditare (revăzută și adăugită) a catalogului publicat în anul 2018. Inițiativa reeditării acestei lucrări este justificată de achiziționarea de către Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș de noi lucrări ale pictorului, colecția însumând în prezent 46 de tablouri, precum şi de apariția unor noi contribuții bibliografice privind viața şi opera lui Sava Henţia.

Redacția UrbeaMea

contact@urbeamea.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vă recomandăm și

Back to top button