Evenimente

Mâine, la Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia: expoziție ART NOUVEAU cu ex-librisuri, dantele și alte frumuseți!

*Intrarea liberă, între orele 12.00 și 18.00

Art Nouveau-ul are o zi mondială, în 10 iunie! Anul acesta, începând cu aceasta dată, în România, Austria, Croația, Serbia, Slovacia, Ungaria și țări cu important patrimoniu Art Nouveau din întreaga lume au început o serie de manifestări culturale dedicate „acestui stil artistic ornamental care, înflorind la sfârșitul secolului al XIX-lea, a conferit grație și strălucire capodoperelor arhitecturale, lucrărilor de artă, obiectelor decorative fără deosebire, lăsând să se întrevadă totodată zorii modernității”, după cum transmite Biblioteca Națională a României.

Alba Iulia, prin Biblioteca Batthyaneum, este al 15-lea oraș din țară care se poate lăuda cu un eveniment dedicat acestui stil, acestei mișcări care a cucerit întreaga lume, alături de Arad, Agnita, București, Cluj-Napoca, Iași, Oradea, Orăștie, Ploiești, Reghin, Târgoviște, Târgu Mureș, Timișoara, Sinaia și Satu Mare.

Mâine, începând cu ora 12.00, până la ora 18.00, iubitorii de frumos, istorie și explorări culturale, sunt așteptați la Biblioteca Batthyaneum, pentru a admira o expoziție Art Nouveau cu ex-librisuri semnate de Alphonse Mucha, Walter Crane sau Emil Orlik, de exemplu, ori dantele create de Arpad Dekani și diplomele pe care acesta le-a obținut la Expoziția Universală de la Paris din preajma anului 1900.

Evenimentul se bucură de participarea doamnei doctor Ileana Pintilie, profesor universitar la Facultatea de Arte, Universitatea de Vest din Timișoara, specialist în perioada Art Nouveau, critic de artă recunoscut, distinsă cu numeroase premii și autor a numeroase articole și studii de specialitate. Aceasta va prezenta, într-o formă introductivă, semnificația și amploarea fenomenului Art Nouveau pentru cultura artistică europeană de la începutul secolului XX.

„Pe 20 iunie, între orele 12.00-18.00, vizitatorii vor avea ocazia să vadă ex-librisuri, dantelele unice de Halasi, create de Arpad Dekani și diplome de participare ale Bibliotecii Batthyaneum la diferite expoziții internaționale. Spre exemplu, Biblioteca Batthyaneum a fost prezentă la Expoziția Universală de la Paris, din anul 1900. O expoziție epocală care a transformat Parisul în capitala culturală a lumii. O expoziție la care au participat peste 51 de milioane de vizitatori. Printre alte piese expuse, există și ex-librisuri rare, semnate de artiștii secesioniști de la Viena, prieteni cu Gustav Klimt”, transmite Cristian Mladin, șef birou al Bibliotecii Batthyaneum.

Pentru a putea intra mâine în Biblioteca Battyaneum, aveți nevoie de cartea de identitate, iar accesul va fi permis în grupuri de maximum 20 de persoane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Vă recomandăm și

Back to top button