Social

Monitorizare puncte de colectare a deșeurilor situate în Alba Iulia

Asocierea RER Vest – RETIM, operatorul care va prelua în perioada imediat următoare serviciul de colectare și transport al deșeurilor municipale din Zona 1 a județului Alba*, efectuează constant monitorizări ale situației actuale la punctele de colectare din marile orașe.

În vederea pregătirii și asigurării unui serviciu de calitate, Asocierea RER Vest-RETIM monitorizează situația punctelor de colectare a deșeurilor din Zona 1 Alba. La o verificare pe teren în Alba Iulia, realizată în cursul săptămânii trecute în zilele de 16,17 și 18 noiembrie, au fost găsite suficiente locuri în care situațiile nu sunt conforme. Situațiile identificate sunt deplorabile.

Principalele neconformotăți constatate:

 • Deșeurile sunt colectate amestecat (nu se face colectare separată)
 • Număr insuficient de containere
 • Deșeuri depuse de agenți economici – ambalaje mari, cutii , lădițe etc. Agenții economici trebuie să depună deșeurile la containere dedicate lor și nu la punctele de colectare dedicate populației.
 • Deșeuri vegetale – frunze, crengi depozitate în sau lângă containere
 • Deșeuri voluminoase– canapele, saltele și alte obiecte voluminoase
 • Deșeuri din construcții și amenajări
 • Ambalaje voluminoase abandondate lângă containere (nestrivite, nepliate).

În zilele următoare va fi continuată monitorizarea situației la punctele de colectare din zonele de blocuri, urmând a informa Primăria Alba Iulia și ADI Salubris Alba despre situațiile constatate.

Odată cu schimbarea operatorului de salubrizare, în zonele de blocuri sunt înlocuite și containerele de colectare a deșeurilor. Din data de 11 noiembrie, Asocierea RER Vest-RETIM a început dotarea cu containere negre dedicate deșeurilor reziduale și biodegradabile.  În ceea ce privește containerele dedicate colectării deșeurilor reciclabile, acestea au început să fie preluate treptat din data de 18 noiembrie de la Consiliul Județean Alba și sunt amplasate ritmic  la punctele de colectare, începând cu data de 18 noiembrie până la data de 25 noiembrie.

Se vor înlocui progresiv containerele actuale, toate punctele de colectare de la blocuri urmând a fi dotate cu cel puțin un container de capacitate de 1100 litri de următoarele tipuri:

 • NEGRU – pentru deșeuri reziduale și biodegradabile
 • GALBEN –   pentru deșeuri reciclabile din plastic și metal
 • ALBASTRU  – pentru deșeuri reciclabile din hârtie și carton
 • VERDE  – pentru ambalaje din sticlă 

Programul de dotare cu toata containerele urmează a fi finalizat în data de 25 noiembrie.

Asocierea RER Vest-RETIM va continua sa informeze atât cetățenii, cât și instituțiile publice despre starea colectării până la data preluării efective a serviciului.

Redacția UrbeaMea

contact@urbeamea.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vă recomandăm și

Back to top button