#NoHaiLaAlba

#NoHailaAlba 3 – Contextul construirii Cetății de tip Vauban la Alba Iulia

Continuăm seria articolelor dedicate #NoHailaAlba prin care facem cunoscută istoria locurilor și etapele construirii Cetății. Pentru mai multe detalii și turul ghidat al frumoasei cetăți, apelați la Guide Alba.

Și acum să aflăm mai multe despre construirea Cetății de tip Vauban la Alba Iulia.

La începutul sec XVIII , Imperiul Habsburgic era preocupat de consolidarea puterii în zonele ocupate în urma încheierii Tratatului de la Karlowitz 1699.
Asfel, împăratul Carol al VI-lea recent instaurat pe scaunul de domnie în 1711, dupa ce pierduse scaunul Spaniei în urma războiului de succesiune spaniol, a continuat politica de consolidare a noilor frontiere și a puterii în teritoriul ocupat.

Principele Eugeniu de Savoia a avut origini nobiliare care l-au avantajat în emigrarea la curtea Vieneză. Mama sa, nepoata Cardinalului Jules Mazarin, se pare că a fost implicată într-un scandal la curtea regelui francez Luis XVI-lea. Principele Eugeniu de Savoia a adus cu el din Franța și sistemul de fortificație deosebit de eficient în acea vreme, cunoscut sub numele de sistem Vauban. Eugeniu de Savoia a devenit consilier și un reprezentant de încredere al Imperiului Habsburgic, atât în lupte, cât și în diplomație.

Principele Eugeniu de Savoia care va face subiectul articolului următor a fost cel care a recomandat și supravegheat construcția fortificației de tip Vauban la Karlsburg sau Weißenburg cum se numea orașul nostru în acea vreme.

Caracteristicile principale ale acestui sistem de fortificare sunt forma stelată și succesiunea liniilor de apărare formate din ziduri, șanțuri dar și dealuri de pământ care împreună formau un sistem aproape imposibil de străpuns.

vauban lille

Eficiența acestui sistem a fost dovedită de-a lungul timpului. Cetățile de acest tip putând fi cucerite doar în urma unui asediu prelungit sau cu sprijin din interiorul lor. Cel care a inventat acest sistem, Maresalul francez Sebastien Le Prestre de Vauban, despre care vom vorbi într-un alt articol, a construit un mare număr de cetăți de acest tip în zona Țărilor de Jos și în nord-estul Franței , dezvoltând și perfectionând sistemul care a continuat să fie adoptat și după moartea lui datorită eficienței sale.

vauban maiasa

Spre deosebire de sistemul patrulater, acest sistem permitea apărarea concomitentă de pe două flancuri în cazul unui atac. Un lucru absolut interesant este că tot Vauban a venit și cu soluția pentru a cuceri acest tip de cetate, aceasta constând în atacul, în paralel, pe două direcții.

La începutul sec XVIII sistemul era încă foarte eficient și acest lucru a făcut ca el să fie adoptat și în cazul Cetății Alba Carolina. Fortificația care urma să fie construită aici avea un rol strategic deosebit fiind depozit de armament și garnizoană pentru trupe.

vauban alba iulia

 

Lucrările au demarat cu ridicarea topografică și cu pregătirea planurilor și a terenului începând cu anul 1711.

Cum au decurs aceste lucrări o sa vedem în articolele următoare…

#NoHailaAlba a început din drag pentru Cetatea din Alba Iulia și continuă cu drag pentru iubitorii de călătorii, istorie, cunoaștere și așa mai departe.

Doar cu sprijinul vostru putem face cetatea mai cunoscută în România, astfel vă îndemn să distribuiți (în caz că vă plac) articolele viitoare.
No, haideți să facem cetatea mai cunoscută în întreaga Românie!

Român ești, deci vizitează meleaguri românești!

Ioana Cîmpean

Marketing specialist. Am decis să mă reîntorc în Alba pentru a crește în comunitatea mea și pentru a ajuta business-urile din această zonă să se promoveze și să se ridice la nivelul cetății nou restaurate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vă recomandăm și

Back to top button