#NoHaiLaAlba

#NoHailaAlba4 – Un principe la Alba Iulia

Continuăm seria articolelor dedicate #NoHailaAlba prin care facem cunoscută istoria locurilor și etapele construirii Cetății din Alba Iulia.

Astăzi aflăm mai multe despre importanța pe care a avut-o principele Eugen de Savoia în construcția cetății noastre.

Principele Eugen de Savoia, una dintre personalitățile marcante ale Imperiului Habsburgic, a fost  unul dintre puținii militari care au primit rangul de feldmareșal în istorie.

eugen de savoya

A reprezentat interesele imperiului și ale casei de Habsburg atât pe câmpul de luptă, cât și în diplomație, arhitectura sau artă. Printre construcțiile sale, alături de Cetatea Alba Carolina se numără și Palatul Belvedere din Viena și casa sa din Timișoara. De numele acestui principe se leagă și construirea primei fabrici de bere de pe teritoriul românesc, fabrica de la Timișoara.

Personalitate ambițioasă, cariera militară a principelui a început cu stângul întrucât, fiind de statură mică, el nu a fost primit în armata franceză a lui Ludovic al XIV-lea.

Se pare că în urma unor intrigi de la curtea regelui francez, intrigi în care ar fi fost implicată mama sa – nepoata  cardinalului Jules Manzarin – Eugen de Savoia  s-a refugiat la curtea vieneză la sânul Casei de Habsburg condusă în acea vreme de Leopold I.

Dupa ce tronul imperial a fost preluat în 1711 de către împăratul Carol al VI-lea, fiul lui Leopold I, Principele Eugen a căpătat un rol din ce în ce mai mare la curtea împărătească, afirmându-se atât pe câmpul de luptă, cât și în politică și devenind astfel sfătuitor de nădejde al împăratului Carol al VI-lea pe care l-a slujit până la moarte în 1736.

Eugen de Savoia a fost cel care a recomandat  ca  sistemul de tip Vauban să fie implementat la Alba Iulia și  a supravegheat îndeaproape construcția Cetății Alba Carolina.

Pentru acest lucru unul dintre cele șapte bastioane ale cetății îi poartă numele: Bastionul Sf. Eugeniu

2012 591 (3)

#NoHailaAlba a început din drag pentru Cetatea din Alba Iulia și continuă cu drag pentru iubitorii de călătorii, istorie, cunoaștere și așa mai departe.

Doar cu sprijinul vostru putem face cetatea mai cunoscută în România, astfel vă îndemn să distribuiți (în caz că vă plac) articolele viitoare.
No, haideți să facem cetatea mai cunoscută în întreaga Românie!

Român ești, deci vizitează meleaguri românești!

Pentru mai multe detalii și turul ghidat al frumoasei cetăți, apelați la Guide Alba.

 

 

 

Ioana Cîmpean

Marketing specialist. Am decis să mă reîntorc în Alba pentru a crește în comunitatea mea și pentru a ajuta business-urile din această zonă să se promoveze și să se ridice la nivelul cetății nou restaurate.

4 comentarii

    1. Mulțumim frumos, @disqus_IaziLbPt0L:disqus!
      Multă sănătate și ție și sper că o să citești și articolele viitoare #NoHailalAlba și dacă îți plac le poți și distribui în online.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vă recomandăm și

Back to top button