#NoHailaAlba5 – VAUBAN, geniul care nu moare
Continuăm seria articolelor dedicate #NoHailaAlba prin care facem cunoscută istoria locurilor și etapele construirii Cetății din Alba Iulia.
Astăzi aflăm povestea vieții lui Sébastien Le Prestre de Vauban.
Informațiile ne-au fost oferite de către ghidul Dan Chindriș, căruia îi mulțumim!
–
Inventatorul sistemului de fortificare ce îi poartă numele nu s-a gândit că o să fie așa des menționat de către albaiulieni, și nu numai, după mai bine de 300 de ani.
S-a dovedit a fi un proiectant foarte iscusit pentru realizarea fortificațiilor al căror rol era defensiv.
Uimitor este faptul că acest mareșal și-a câștigat gradul militar cu merit deplin, participând la peste 50 de bătălii dintre care doar una cu rol defensiv. În restul bătăliilor a fost în tabăra asediatorilor și în multe dintre ele iscusința și geniul de inginer au adus reușita, chiar dacă cu prețul unor răni.
Dar, haideți să vedem cine fost acest geniu al fortificațiilor.
Născut în 1633, Sébastien Le Prestre de Vauban provenea din mica nobilime franceză. A rămas orfan de ambii părinți în jurul vârstei de 10 ani și norocul a făcut să fie primit într-o mănăstire de maici. Acestea l-au îngrijit și s-au ocupat de educația lui.
La 17 ani a intrat în armată, servind în tabăra adversă regelui, dar nu pentru mult timp pentru că a fost făcut prizonier. Geniul de inginer a făcut ca el să treacă repede de la statutul de prizonier rebel, la a fi acceptat în armata regelui și chiar la a primi un rang militar.
Se remarcă în luptă pentru vitejia sa, și în scurt timp cucerește cu oamenii săi fortăreața Clermont. La 22 de ani primește titlul de Inginer regal și iese de sub tutela Cavalerului de Clerville, un renumit inginer francez la care învața. În toată perioada aceasta, Vauban a participat la întărirea mai multor cetăți. În plus, scria constant, dar încă nu adoptase un stil caracteristic.
În 1676 primește rangul de mareșal după ce a cucerit mai multe fortificații. A scris mai multe carți cu instrucțiuni de apărare, dar și unele care cuprindeau metode de atac asupra fortificațiilor. Cele mai importante fortificații întărite de Vauban până în 1681 erau cele de la Strassburg și Dunkuerque și sunt fortificații la care a urmat stilul predecesorilor săi.
Prima fortificație în stil Vauban a fost cea de la Saarlouis la granița cu Germania. În 1682 a început să pună în practică cel de-al doilea sistem Vauban care va fi aplicat și la întărirea Luxemburgului capturat în 1684. Caracteristica fundamentală a acestui sistem sunt bastioanele turn.
În perioada care urmează înființează mineritul militar și alte tehnici de lupta și dezvoltă și cel de-al treilea sistem Vauban. În 1703 participă la ultima bătălie după care primește și rangul de Mareșal al Franței, cea mai înaltă distincție franceză.
Vauban moare la Paris la 30 martie 1707, dar invențiile lui printre care se numără și baioneta încă sunt de actualitate.
–
#NoHailaAlba a început din drag pentru Cetatea din Alba Iulia și continuă cu drag pentru iubitorii de călătorii, istorie, cunoaștere și așa mai departe.
Doar cu sprijinul vostru putem face cetatea mai cunoscută în România, astfel vă îndemn să distribuiți (în caz că vă plac) articolele viitoare.
No, haideți să facem cetatea mai cunoscută în întreaga Românie!
Român ești, deci vizitează meleaguri românești!
Pentru mai multe detalii și turul ghidat al frumoasei cetăți, apelați la Guide Alba.