Peste 4 milioane euro pentru reabilitarea si restaurarea Ansamblului Bisericii Evanghelice din localitatea Batos, Mures
Investitie pentru reabilitarea patrimoniului regional prin Programul Regiunea Centru 2021-2027
Localitatea Batos este atestata documentar din anul 1319, iar Biserica sa fortificata, de rit evanghelic, a fost cladita in stil gotic intre anii 1380 si 1450, in timp ce zidul de fortificatie a fost construit dupa alte doua secole, in 1636. Pentru revitalizarea acestui obiectiv unic din nordul judetului Mures, situat la granita cu judetul Bistrita-Nasaud, comunitatea locala si-a propus, la initiativa Parohiei Evanghelice CA, realizarea unor investitii care sa repuna monumentul in atentia turistilor care viziteaza aceasta parte a Transilvaniei, valorizand si traditiile deosebite din zona colinara de la iesirea vestica a Parcului Natural Defileul Muresului.
Zona de nord a judetului Mures, in partea de vest a Defileului raului cu acelasi nume, dispune de un potential turistic insuficient valorificat. Conservarea mostenirii culturale – dezvoltata pe parcursul a sase secole de etnicii sasi – va favoriza dezvoltarea turismului, revenirea in zona a urmasilor celor care au parasit acest areal si perpetuarea unor traditii unice. Sunt necesare investitii importante, dar sub o monitorizare atenta, pentru a se asigura mentinerea unor standarde inalte de conservare. Implementarea acestui proiect poate aduce valoare adaugata din punct de vedere economic, social si cultural pentru intreaga Regiune, nu doar la nivelul comunei Batos si a judetului Mures.
In cadrul liniei de finantare pentru obiective de patrimoniu istoric a Programului „Regiunea Centru” se vor investi in total peste 25 milioane euro, prin 9 contracte coordonate de ADR Centru, in calitate de Autoritate de Management a acestui Program. Fondurile europene sunt destinate, in acest caz, reintroducerii in circuitele turistice a unor monumente din judetele Alba, Brasov, Mures si Sibiu. Revitalizarea acestor obiective nu se limiteaza doar la reconstructie ci asigura si punerea in valoare a patrimoniului local, oferind o noua valenta turismului cultural, care incurajeaza oamenii sa se preocupe de identitatea lor, pe baza reperelor unice din trecut.
Prin acest proiect, localnicii vor fi implicati direct in diverse activitati traditionale in arealul ansamblului monumental reabilitat. Pe de alta parte, turistii vor gasi pe traseul dintre municipiile Reghin si Bistrita un monument atractiv, unde vor putea participa la Sarbatoarea traditionala a Marului sau la degustari de vinuri din renumitele podgorii ale Transilvaniei.
Simion Cretu, Director general ADR Centru
Proiectul „Reabilitarea si restaurarea ansamblului bisericii evanghelice – biserica, turnul-clopotnita, zidul de incinta, construire anexa grupuri sanitare si amenajarea terenului aferent din loc. Batos, jud. Mures” este finantat in cadrul Programului „Regiunea Centru” 2021 – 2027, Prioritatea 7 – O REGIUNE CU TURISM SUSTENABIL, respectiv Actiunea 7.1 – Dezvoltarea durabila a comunitatilor rurale prin punerea in valoare a potentialului lor turistic natural si cultural, prin Interventia 7.1.1 – Conservarea, protectia si punerea in valoare a patrimoniului cultural UNESCO si de clasa A. Cererea de finantare a fost depusa in parteneriat de Parohia Evanghelica C.A. Batos si UAT Comuna Batos, avand o valoare totala de 23.704.953,74 lei, din care suma de 17.311.911,11 lei reprezinta valoarea fondurilor nerambursabile solicitate pentru implementarea proiectului. Contractul de finantare a fost semnata de domnul Iohann ZEY, Preot Paroh, reprezentand Parteneriatul beneficiar al finantarii si de catre domnul Simion Cretu, reprezentand Institutia finantatoare.
Fondurile europene vor fi utilizate pentru interventii vizand infrastructura imobilului, amenajarea terenului; amenajari pentru protectia mediului si racordarea la utilitati. La constructii vor fi reabilitate componentele arhitecturale, componentele artistice din piatra si lemn, precum si structurile portante, pe langa modernizarea si mascarea instalatiilor tehnice. Pe langa acestea se vor realiza mai multe activitati de tip „soft”, la fel de importante precum lucrarile de reabilitare, pentru promovarea monumentului, inclusiv aplicatii digitale si activitati tematice destinate evenimentelor traditionale ale zonei.