Evenimente

Programați-vă pentru un tur la Biblioteca Batthyaneum, joi, 17 noiembrie 2022!

Super expoziție cu astro-povești și animații mecanice despre Observatorul Astronomic din Alba Iulia, la 224 de ani de la trecerea în veșnicie a întemeietorului acestuia, episcopul Igantius de Batthyán

Vreme de 6 ore, în data de 17 noiembrie, Biblioteca Battyaneum din Alba Iulia va putea fi din nou vizitată de publicul larg, de această dată în baza unei programări prealabile, cu ocazia comemorării morții celui căruia îi datorăm nu doar existența acestei magnifice biblioteci, ci și faima unuia dintre cele mai importante observatoare astronomice din Europa de Est, înființat la Alba Iulia în 1794, vizionarului episcop Igantius de Batthyán.

Până la o dorită restaurare a spațiului care a găzduit Observatorul Astronomic de la Alba Iulia, reconstituirea istoriei acestuia din urmă face obiectul unei expoziții extraordinare: „Batthyaneum. Astro-povești și animații mecanice despre Observatorul Astronomic din Alba Iulia”, pe care o puteți descoperi joi, 17 noiembrie 2022, numai dacă sunați la numărul 𝟎𝟐𝟓𝟖 𝟖𝟏𝟏 𝟗𝟑𝟗, sau dați un e-mail aici: 𝒃𝒂𝒕𝒕𝒉𝒚𝒂𝒏𝒆𝒖𝒎@𝒃𝒊𝒃𝒏𝒂𝒕.𝒓𝒐, pentru a vă programa vizita, dar nu mai târziu de 14 noiembrie, ora 16.30.

Dacă vă grăbiți foarte tare, și nu aveți răbdare, puteți da o fugă la București, expoziția e disponibilă acolo, la Biblioteca Națională a României, până în 13 noiembrie 2022. E treabă serioasă, marca Zeppelin+Batthyaneum, cu susținerea bibliotecii naționale! Un proiect susținut de Ordinul Arhitecților din România din Timbrul de arhitectură, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național – AFCN.

„Ne aflăm într-un loc neobișnuit din Alba Iulia, ferit de agitația lumii, într-o clădire oarecum stranie ca înfățișare. Biserică și mănăstire trinitariană, apoi spital militar și, apoi, o întorsătură ca de roman: episcopul Ignatius de Battyán transformă clădirea în institut de astronomie. Și, în plus, și în bibliotecă publică. Era anul 1798.

Imaginați-vă că în observator se ajunge de pe o scară întortocheată care urcă undeva peste sala mare a bibliotecii, Aula Magna. Sus de tot, unde altă dată se ridicau turlele bisericii, acum este observatorul. Pereți groși, urme ale picturilor, cele câteva instrumente astronomice oarbe – căci, între timp, și-au pierdut lentilele – și urmele unor instrumente dezmembrate, fiecare povestește câte un mic fragment de istorie.

Și așa am început să reconstituim povestea Observatorului, un colaj din explorări la fața locului și descifrări de planșe sau texte vechi de peste două secole. Doar că realitatea ne arăta un lucru, iar proiectul imaginat în gravurile de secol XVIII, cu totul altceva, altă poveste. Pereții, pe care acum abia se disting urme ale picturilor, ar fi fost odată pictați cu alegorii ezoterice, tipice secolului Luminilor. Pardoseala de pe atunci nu ar fi fost din lemn, ca cea de astăzi, ci acoperită cu plăci multicrome. Iar pe tavanul –acum alb–, ar fi fost trasate nouă casete. În mijloc apărea Episcopul, iar, de jur împrejur, opt alegorii ilustrând diferite discipline conexe astronomiei.

Pe alocuri era chiar neclar unde se termina istoria și unde începea ficțiunea. La montaj, poveștile s-au suprapus. Unele s-au așezat cuminte, în ordine cronologică, pe 4 capitole care rezumă istoria observatorului astronomic: Astronomia, Batthyaneum, Instrumente ale observatorului batthyanian, Anii de funcționare a observatorului.

Altele, dimpotrivă, s-au pus în mișcare. Personajele din casetele gravate ale tavanului continuă să-și spună povestea, însă într-un mod nou, interacționând unele cu altele în 8 animații mecanice. Cronologia (A), Geografia (B), Geometria (C), Nautica (D), Optica și Dioptria (E), Astrologia (F), Meteorologia (G) și Arhitectura (H) sunt disciplinele personificate ce se amestecă cu zeii, cu muzele și cu oamenii, iar poveștile se recompun în continuare, la fiecare nouă învârtire a manivelei”, arată artizanii minunăției.

„Pe data de 17 noiembrie 2022 se va împlini un an de când am început seria de evenimente culturale dedicate publicului larg. Și în acest an, în ziua în care comemorăm intrarea în veșnicie a magnificului episcop Igantius de Batthyán, vă invităm să vizitați Biblioteca și tot ce are ea mai splendid. (…) La cererea publicului, din experiența ultimelor dăți și pentru a evita aglomerările sau cozile, vizita se va putea efectua doar printr-o programare prealabilă, prin telefon: 𝟎𝟐𝟓𝟖 𝟖𝟏𝟏 𝟗𝟑𝟗, sau printr-un email, aici: 𝒃𝒂𝒕𝒕𝒉𝒚𝒂𝒏𝒆𝒖𝒎@𝒃𝒊𝒃𝒏𝒂𝒕.𝒓𝒐

Grupurile nu vor putea fi mai mari de 30 de persoane, iar vizita va dura maxim 30 de minute. Rugăm vizitatorii să respecte cu strictețe programul pe care îl vor alege pentru a nu interfera cu ora unui alt grup. Vizitele se vor efectua în intervalul orar 9-15, pe data de 17 noiembrie, într-o zi de joi. Programările se pot face până la data de 14 noiembrie, ora 16:30.

Ne bucurăm pentru acest prilej, și de abia așteptăm să ne reîntâlnim cu voi toți! Pe curând!”,

transmit reprezentanții Bibliotecii Batthyaneum.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vă recomandăm și

Back to top button