Evenimente

Recital de nai și orgă „Rugăciune pentru pace” – un nou îndemn al artiștilor din Alba pentru oprirea războiului

Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba va difuza, în data de 17 aprilie 2022, cu ocazia Paștelui Catolic, Recitalul de nai și orgă „Rugăciune pentru pace”, eveniment filmat în Catedrala Romano-Catolică „Sfântul Mihail” din Alba Iulia

Proiectul cultural este un nou manifest al artiștilor din Alba pentru oprirea războiului din Ucraina. Recitalul este susținut la nai de Alexandru Pal, discipol al maestrului Gheorghe Zamfir, și la orgă de Cristian Șușman.

Evenimentul este un proiect cultural organizat de Centrul de Cultură „Augustin Bena” și Consiliul Județean Alba, urmând a fi difuzat on-line în 17 aprilie, la ora 19:00.

Vă reamintim că, luna trecută, peste 100 de copii și tineri din județul Alba, alături de solista Roxana Reche, naistul Alexandru Pal și Orchestra Română de Folclor au transmis un manifest muzical prin care au cerut oprirea războiului din Ucraina.

Denumit „ÎNDEMN LA PACE și STRIGĂT DE DURERE”, manifestul este sub forma unui videoclip și a fost transmis, pe plan mondial, instituțiilor internaționale, misiunilor diplomatice și guvernelor țărilor lumii, versurile cântecului fiind traduse în 4 limbi de circulație internațională (engleză, germană, franceză și rusă). Mesajul transmis prin această acțiune se adresează în principal celor care, prin acțiunile lor, uită de misiunea sfântă pe care o primim la naștere: COPIII și VIITORUL LOR.

Melodia este interpretată de solista Roxana Reche, alături de 111 copii din Corul de copii „Theotokos” din Alba Iulia și Orchestra Română de Folclor, prima orchestră de uniune națională – dirijor, orchestrator și inițiator: Alexandru Pal, discipol al Maestrului Gheorghe Zamfir. Corul „Theotokos” are o activitate de aproape 30 de ani, fiind dirijat și coordonat de către preotul Nicolae-Călin Bulac.

Linia melodică aparține lui Tudor Chiriac, profesor universitar doctor, membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din Republica Moldova și membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România. Versurile au fost scrise de regretatul Nicolae Dabija, scriitor, istoric literar originar din Republica Moldova, membru de onoare al Academiei Române.

Redacția UrbeaMea

contact@urbeamea.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Vă recomandăm și

Back to top button