Rețete rafinate pentru masa de Revelion: Cu ce preparate se poate intra în Noul An
În general, masa de Crăciun este una bogată, dar nici masa de Revelion nu trebuie să arate altfel. În principiu, masa de Revelion este compusă din mâncăruri tradiționale, specifice Sărbătorilor de iarnă indiferent de zonă: preparate de casă din carne de porc, pește, vițel și pasăre. Gustarea rece poate fi compusă din pastramă de porc, tobă, piftie, cașcaval, salam, șunculiță țărănească, salată beuf, icre, măsline, roșii umplute cu vinete, ardei gras decorat cu brânză și mărar, salată de crudități cu pui.
Pentru a vă ușura puțin munca, noi vă propunem câteva rețete pentru masa de Revelion
Pe lângă tradiționalele preparate din carne de porc, salatele de vinete sau salatele de beuf, putem avea la aperitiv pentru masa de Revelion și preparate puțin mai sofisticate. Un astfel de preparat este curcanul umplut.
Pentru a găti acest preparat este nevoie de: 1 curcan întreg (cam 6 kg), 1 kg de carne tocată de vită, de porc sau amestec, 250 g de unt (cu 80% grăsime), 3 linguri de ulei de măsline, două linguri de salvie tocată, o ceapă medie, 3 căţei de usturoi, sare, piper.
Mod de preparare: Se fierbe zarzavatul spălat, curăţat şi tăiat în sferturi cu piperul, ienibaharul şi frunza de dafin. Peştele curăţat de solzi şi capetele se spală sub jet de apă rece şi se aşază într-o oală, apoi se toarnă peste el zeama în care a fiert zarzavatul, strecurată (supa trebuie să depăşească peştele cu 2-3 cm). Se acreşte cu zeamă de lămâie şi se sărează după gust. Se fierbe la foc mic circa o oră, cu capac, fără să clocotească, ca să nu se tulbure. După ce peştele a fiert, iar supa a scăzut cu 2-3 cm, se ia o lingură de zeamă şi se dă puţin la frigider, pentru a vedea dacă se încheagă. Dacă trece testul, se înfierbântă din nou, ca să se topească gelatina formată între timp, dar fără să dea în clocot. Se scoate carnea din supă, se curăţă de oase şi se aşază în forme. În zeamă se adaugă usturoiul zdrobit şi cimbrul. Se strecoară fierbinte peste bucăţile de peşte şi se lasă să se închege la rece. Înainte de servire, scoasă din forme, piftia se poate decora cu seminţe de rodie, felii de lămâie şi frunze de pătrunjel.
Un alt preparat care se încadrează la categoria ”rafinat” este Macarons cu ciocolată, iar pentru prepararea unui astfel de meniu, pentru bezele este nevoie de 100 g zahăr pudră, 100 g zahăr, 100 g migdale, 4 albuşuri, 3 linguri de cacao; cremă – 150 g ciocolată neagră, 150 ml frişcă lichidă, 50 g unt.
Mod de preparare: Pentru cremă, se topesc la bain-marie ciocolata neagră şi frişca lichidă, apoi se adaugă untul şi se mixează. Pentru bezele, albuşurile se bat spumă, se adaugă zahărul şi se mixează foarte bine. Separat, migdalele se macină fin, se adaugă zahărul pudră şi cele trei linguri de cacao. Se amestecă cele două compoziţii până la omogenizare, apoi se formează grămăjoare, cu poşul, într-o tavă, pe hârtie de copt, cu spaţiu între ele, ca să nu se lipească la copt. Se ţin la cuptor cam 10 minute. Când sunt gata, se lipesc câte două cu crema de ciocolată şi se dau la rece.
Mousse de avocado cu sommon este un al preparat care ar putea sta pe masa de Revelion. Pentru preparare este nevoie de două fructe de avocado, 100 g somon afumat, 250 g mascarpone, zeamă de lămâie, sare, piper, pătrunjel şi frunze de arpagic pentru decor.
Preparare: se taie fin feliile de somon, iar brânza mascarpone se freacă bine, până devine aproape o spumă, şi se condimentează cu sare şi piper după gust. Se taie pe lungime avocado şi se scot sâmburii. Pulpa se stropeşte cu puţină zeamă de lămâie, să nu oxideze, apoi se pasează. Se montează astfel: în fiecare cupă se pune întâi spumă de avocado, urmată de somon, de spumă de brânză, iar avocado, apoi somon. Se decorează şi se serveşte imediat.
Și checul cu portoale este un preparat ”rafinat”. Pentru a găti acest preparat este nevoie de 1/2 pachet de unt, o cană de zahăr, două ouă, o lingură de coajă de portocală rasă, 1/2 cană de suc proaspăt de portocale, două căni de făină, două linguriţe de praf de copt, un praf de sare, zahăr pudră pentru decor.
Mod de preparare: se cerne făina într- un bol, se adaugă sarea şi praful de copt. Într-un alt bol se mixează untul cu zahărul până se obţine o spumă fină, se pun ouăle, pe rând, şi se amestecă în continuare. Se toarnă apoi, în fir subţire, sucul de portocale şi se adaugă coaja rasă. Din bolul cu făină se ia puţin câte puţin şi se adaugă în cel cu spuma de unt, amestecând uşor. Când aluatul e omogenizat, se toarnă într-o formă de chec tapetată cu hârtie de copt. Se ţine la cuptor până trece testul cu scobitoarea. După ce se răceşte, se pudrează.






