Cultură

Revista Cosînzeana – exponatul lunii februarie, la Sala Unirii

Vezi integral în articol, nr. 20 al revistei Cosînzeana, iar începând de astăzi, la Sala Unirii, va fi expus acest număr, apărut în 31 octombrie 1922, al cunoscutei reviste literare ilustrate editată în Transilvania, începând cu anul 1911

Numărul expus se remarcă prin modul în care a fost ilustrat  momentul încoronării la Alba Iulia, la 15 octombrie 1922, a regelui Ferdinand și a reginei Maria.   

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

Vernisajul va fi transmis online pe pagina de Facebook a Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

https://www.facebook.com/muzeulnationalaluniriialbaiulia

***

Publicația cu profil cultural „Cosînzeana” a fost cea mai receptivă revistă la noul stil Secession, având cel mai bogat repertoriu ornamental și cele mai multe știri referitoare la evenimentele din lumea artelor frumoase. Redactorul-șef, Sebastian Bornemisa, a strâns în jurul său nume de prestigiu ale culturii naționale, preocupat fiind atât de conținutul publicației, cât și de aspectul său estetic.
În decursul celor cinci ani de apariție, este evidentă evoluția sa sub aspect grafic, începând cu realizarea copertelor, cu diversitatea ornamentală și calitatea materialului ilustrativ. Unul dintre realizatorii ilustrației a fost Florian Mureșan, profesor de desen la Gimnaziul din Nagyszombat care a desenat întreg alfabetul de inițiale, cu motive românești, originale, foarte frumoase.

Printre colaboratorii de seamă ai revistei s-au numărat Ion AgârbiceanuAron CotrușLiviu RebreanuNicolae IorgaMihail SadoveanuZaharia BîrsanAlexandru CiuraAurel Zegreanu, etc.

Redacția UrbeaMea

contact@urbeamea.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Vă recomandăm și

Back to top button