Sănătate

Simptomele degenerării la nivelul coloanei vertebrale

Demararea procesului de îmbătrânire, efortul fizic susţinut, accidentările, postura greșită a corpului, antrenamentele sportive epuizante şi constante, precum şi obezitatea, sedentarismul şi consumul de tutun, pot conduce la degradarea şi deteriorarea elementelor anatomice din aria coloanei vertebrale.

Discurile intervertebrale şi nervii spinali sunt două elemente hotărâtoare în normalitatea şi sănătatea coloanei, iar orice grad de degenerare al acestora va conduce la manifestarea simptomatologiei specifice.

Discurile herniate

Un disc intervertebral este format din două straturi. Cel exterior are rol de protecţie, pentru nucleul gelatinos din interior. Orice fisură apărută în stratul exterior va facilita scurgerea nucleului gelatinos care poate ajunge pe nerv. Este contextul specific diagnosticului de hernie de disc, iar simptomatologia este dictată de locul în care se produce hernia. Lombar sau cervical, durerile vor fi resimţite şi în aria înconjurătoare, astfel că disconfortul se înregistrează şi la nivelul membrelor, gâtului, capului, şoldurilor şi şezutului.

Durerile pot fi însoţite de amorţeli şi rigiditate în mişcare, iar în cazurile severe pot afecta chiar şi activitatea organelor învecinate. Diagnosticul va fi pus de către medicul neurolog, iar tratamentul medicamentos şi terapiile recomandate vor avea rolul de a ameliora simptomatologia. Pentru diminuarea semnificativă a durerilor şi disconfortului, precum şi a urmărilor unei hernii de disc, intervenţia chirurgicală va fi cea mai eficientă opţiune. Discul herniat va fi înlăturat, fiind înlocuit cu o grefă artificială. 

Deformarea coloanei vertebrale

Un context destul de sever manifestat la nivelul coloanei vertebrale, este reprezentat de alunecarea anterioară a unui corp vertebral faţă de restul vertebrelor. Acest proces poartă denumirea de spondilolisteza şi se manifestă preponderent în zona lombară. Cauza o reprezintă discurile intervertebrale crăpate sau rupte. Se produce astfel o compresie a nervilor, simptomele presupunând durere, dar şi incapacitatea de a merge şi de a simţi picioarele, în cazurile severe. Deplasarea corpurilor vertebrale sunt cauzate de modificările survenite la nivelul ligamentelor, articulaţiilor, rădăcinilor nervoase, musculaturii paraspinale şi fascia dorso-lombara.

Există mai multe tipuri de spondilolisteză, cea istmică, degenerativă, displastică, traumatică, patologică şi latrogenică. În funcţie de gradul de deplasare a corpului vertebral, se cataloghează severitatea pe patru grade distincte. Diagnosticarea se face efectuând investigaţii de tip RMN, CT, raze X, radiografie dinamică sau scanare osoasă. Tratamentul presupune administrarea de antiinflamatoare, însă în cazurile severe se recomandă tratamentul ultra minim invaziv pentru spondilolisteză, respectiv tehnici de chirurgie care au rolul de a asigura decompresia nervilor şi de a restabili şi stabiliza coloana vertebrală.

Redacția UrbeaMea

contact@urbeamea.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vă recomandăm și

Back to top button