Ştiaţi că?

Structuri și confecții metalice: de ce sunt atât de populare?

Oțelul inoxidabil este extrem de popular în industria construcțiilor și nu numai. Aplicația sa poate fi găsită atât în ​​hale de producție, cât și în construcția de locuințe și diferite industrii. Toate datorită procesării sale mai ușoare și rezistenței mari la agenți corozivi. În plus, produsele din oțel inoxidabil sunt durabile, ecologice și ușor de păstrat curat. Care sunt cele mai mari avantaje ale utilizării acestuia în industrie și construcții?

Posibilități largi ale oțelului inoxidabil

Oțelul inoxidabil nu este altceva decât un amestec de fier, carbon și crom. Aceasta din urmă componentă este responsabilă pentru proprietățile inoxidabile ale oțelului. Aceasta pentru că, în urma unei reacții chimice dintre crom și oxigen, la suprafața oțelului se formează un strat subțire de oxid de crom – rezistent la rugină, insesizabil pentru ochiul uman. Important este că are capacitatea de a se regenera și nu reacționează cu alte substanțe. Conform standardelor, conținutul de crom din oțel inoxidabil ar trebui să fie de cel puțin 11%.

Datorită versatilității sale, serviciile de productie inox sunt utilizate masiv în diverse industrii. Este folosit pentru a face cisterne pentru lactate, rezervoare pentru produse petroliere și chiar instalații în industria cocsului. 

Utilizarea sa în industria auto este, de asemenea, comună. În plus, întâlnești zilnic structuri metalice și produse din inox printre instrumentele chirurgicale, accesorii pentru casă și tacâmuri, căci este recomandată utilizarea oțelului inoxidabil în contact cu alimentele.

Avantajele utilizării oțelului inoxidabil

Evident, o aplicare atât de largă a unui anumit material trebuie să aibă o justificare de fond. Principalul avantaj al oțelului inoxidabil este, desigur, după cum sugerează și numele, rezistența sa la coroziune. Datorită utilizării cromului, aceste produse sunt rezistente la majoritatea acizilor, bazelor și soluțiilor de clor. Sunt grozave și în contact cu apa. În plus, oțelul inoxidabil se caracterizează prin rezistență la temperaturi ridicate și longevitate.

Important este că produsele din inox nu necesită întreținere regulată și costisitoare. Toate mulțumită abilităților de auto-regenerare menționate mai sus – chiar și atunci când se șlefuiește oțelul inoxidabil, nu trebuie să îți faci griji că își va pierde cele mai importante proprietăți. Spre deosebire de lemn sau alte materiale – nu trebuie să te îngrijorezi că anumite condiții meteorologice vor afecta structura materialului. Fitingurile din oțel inoxidabil nu necesită întreținere.

În epoca unei pandemii și a luptei împotriva schimbărilor climatice, inoxul are două caracteristici foarte importante. În primul rând, datorită structurii sale netede, neabsorbante, oțelul inoxidabil nu se schimbă în timp. Nu absoarbe murdăria sau umezeala, așa că îi poți dezinfecta suprafața de câte ori vrei, fără teama că își va schimba culoarea sau se va deteriora. Nu e de mirare că atât de multe produse din oțel inoxidabil se găsesc în instituții publice sau centre comerciale. 

În plus, elementele realizate din acest tip de material sunt reciclabile. Reprocesarea lor este simplă și ecologică, așa că dacă îți pasă de planetă – alegerea elementelor din oțel inoxidabil ar trebui să fie prima alegere. Amintește-ți că numai prin reducerea cantității de deșeuri inutile se pot opri schimbările climatice. Datorită procesării ușoare și longevității, inoxul este unul dintre cei mai mari aliați ai abordării ecologice a industriei.

Bogdan Păunescu

Îmi place tot ceea ce este legat de web şi ajut la dezvoltarea şi îmbunătăţirea lui prin tot ceea ce fac.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vă recomandăm și

Back to top button