Evenimente

Ziua Francofoniei a fost marcată la Sebeș printr-un proiect cultural-educativ

În cursul săptămânii 20-24 martie 2023, Sebeșul sărbătorește francofonia și valorile europene ale culturii franceze, propunând o abordare modernă, adaptată preferințelor elevilor, vis-a-vis de muzică, teatru, artă plastică, dans, demonstrând că limba franceză îşi recâştigă treptat statutul de limbă agreată în mediile culturale și artistice. 

Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș a avut bucuria de a organiza, alături de Liceul cu Program Sportiv „Florin Fleșeriu” Sebeș și Școala Gimnazială Săsciori – Structura Loman, proiectul educativ „ECHOS FRANÇAIS DANS NOTRE VILLE”, conceput pentru a celebra Ziua Internațională a  Francofoniei.

Aflat la prima ediție, evenimentul a reunit un public variat, iar pe scenă au evoluat elevi de la mai multe instituții școlare: Liceul de Arte „Regina Maria” Alba Iulia, Școala Gimnazială Pianu de Sus, Liceul cu Program Sportiv „Florin Fleșeriu” Sebeș și Școala Gimnazială Săsciori – Structura Loman, coordonați de cadrele didactice: prof. educație plastică Popa Diane, prof. limba franceză Cernat Carmen, prof. educație muzicală Iosub Nicolae Dănuț, prof. Marian Raul Ioan, prof. limba franceză Usinevici Daniela, prof. Albescu Nadia-Flaviana, prof. Greculeac Camelia. Proiectul a fost inițiat de profesoarele de limba franceză Cosma Cornelia și Berindei Magdalena Maria, bucurându-se de sprijinul municipalității Sebeș.

În foaierul Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș a fost organizată și o expoziție tematică de pictură și obiecte miniaturale realizate de elevi.

Lucrările elevilor și momentele artistice au fost evaluate de membrii juriului și premiate cu diplome acordate pentru fiecare secțiune. Centrul Cultural „Lucian Blaga” a oferit câștigătorilor premii constând în cărți cu traduceri ale poetului și filosofului Lucian Blaga în limba franceză.

Organizația Internațională a Francofoniei a fost înființată în anul 1970, fiind prima instituție de cooperare internațională din lumea francofonă. România se alătură statelor care sărbătoresc Ziua Internațională a Francofoniei, eveniment marcat printr-o serie de manifestări culturale, artistice și științifice, având drept scop promovarea multiculturalității țării noastre și contribuția sa în reflectarea valorilor francofone.

Redacția UrbeaMea

contact@urbeamea.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vă recomandăm și

Back to top button