SocialŞtiri Urbane

Astăzi sărbătorim Ziua Internațională a muzeelor

Ziua internaţională a muzeelor, organizată de Consiliul Internaţional al Muzeelor (ICOM), este sărbătorită, în fiecare an, la 18 mai.

Consiliul Internaţional al Muzeelor (ICOM), creat în 1946, este o asociaţie şi o organizaţie non-guvernamentală a muzeelor şi a specialiştilor din acest domeniu, care stabileşte standarde profesionale şi etice pentru activităţile muzeului. ICOM reuneşte 40.000 de specialişti din peste 141 de ţări şi acţionează prin intermediul a 119 comisii naţionale şi 30 de comisii internaţionale.

În 1951, Consiliul Internaţional al Muzeelor (ICOM) a organizat o reuniune numită „Cruciada pentru Muzee”, care a avut ca subiect muzeele şi educaţia, iar ideea instituirii unei Zile internaţionale a muzeelor a pornit de la accesibilitatea instituţiei muzeale. ICOM a stabilit, în 1977, data de 18 mai drept Ziua internaţională a muzeelor.

Organizate la 18 mai sau în jurul acestei date, evenimentele şi activităţile planificate pentru a sărbători Ziua internaţională a muzeelor pot dura o zi, un weekend sau o săptămână întreagă.

ICOM susţine, începând din 2011, Noaptea europeană a muzeelor, un eveniment care este sărbătorit în fiecare an, în sâmbăta cea mai apropiată de data de 18 mai. Creat, în 2005, de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa şi patronat, în prezent, de Consiliul Europei, UNESCO şi ICOM, evenimentul a impulsionat muzeele să îşi deschidă porţile publicului larg până după miezul-nopţii fără a percepe vreo taxă, organizând numeroase activităţi culturale.

Ziua Internațională a Muzeelor marcată cu proteste în România

Sâmbătă, la evenimentul Noaptea Muzeelor, vor fi deschise 253 de obiective în toată ţara, cele mai multe în Bucureşti – 55, la Iaşi – 34, Târgu Mureş – 22 şi în Cluj-Napoca – 18. Unele dintre cele mai importante muzee din ţară şi din Bucureşti nu vor participa la Noaptea Muzeelor în semn de protest față de inechităţile salariale din domeniu.

În schimb, angajații vor participa la protestele anunțate în Bucureşti. Sâmbătă, de Ziua Internaţională a Muzeelor, protestul anunţat de sindicalişti se va desfăşura între orele 16.00 şi 19.00 în faţa Ministerului Culturii şi de la ora 19.45 în Piaţa Victoriei, alveola centrală. Angajaţii din muzee cer creşterea cu 20% a salariilor din sectorul muzeal pentru orice poziţie profesională, echilibrarea marilor inechităţi şi discriminări care există în interiorul sectorului cultural.

Toate muzeele din România funcţionează, ca în fiecare weekend din an, în conformitate cu programul normal de lucru stabilit prin Regulamentul Intern, a anunţat Federaţia CulturMedia.

Comisia Naţională a Muzeelor şi Colecţiilor respectă decizia unei mari şi reprezentative părţi a muzeelor din România de a nu participa în acest an, „urmare a acestei situaţii nefireşti”, la ediţia jubiliară a Nopţii Muzeelor, sub deviza „Noapte în muzeele din România”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vă recomandăm și

Back to top button