Ştiri Urbane

Bijutierul Victoria Geutskens dă noi valențe platinei prin tehnica filigranului

*Mergeți să descoperiți strălucirea unei premiere mondiale, la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia

Astăzi, 12 mai 2022, la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia a fost vernisată expoziția extraordinară a unei premiere mondiale: bijuterii cu filigran din platină, realizate de nimeni alta decât bijutierul Victoria Geutskens.

O onoare pentru Alba Iulia, pentru Alba, să fim primii care putem să vedem, de aproape, nemaipomenitele bijuterii. Danteluri fine și alcătuiri neasemuite, pe care nicăieri altundeva nu am avea ocazia să le admirăm. Și cu atât mai mare mândria, dat fiind faptul că această reușită i se atribuie unuia dintre noi. O albaiuliancă, nu prin născare, ci prin alegere! Sufletul și rațiunea au determinat-o să se stabilească la noi în urbe și, de când a facut-o, de reușitele ei (amintesc aici doar prima bijuterie din aur pur marcată în România) se leagă și faima orașului și a județului nostru.

Bijuteriile expuse sunt creațiile bijutierului Victoria Geutskens și sunt manufactură din Platină cu titlul de 950 la mie și Aur cu titlul de 999 la mie.

Filigranul din Platină este o Premieră Mondială care completează prin valoare și eleganță Filigranul din Aur și Argint, acesta fiind elementul estetic principal al acestei expoziții.

Filigranul este o tehnică veche de mii de ani, care este regăsită în bijuteriile din metal prețios, aur și argint din toate culturile antice: Babilon, Egipt, China, Imperiul Roman, Bizanț, perioada Renașterii și până în ziua de astăzi.

Filigranul în Platină și Aur, la această puritate, este o Premieră Mondială, platina fiind cel mai rar, prețios și dificil de prelucrat material nobil cunoscut. Prin termenul de prelucrare referindu-ne la manufactură.

Tehnica filigranului constă în obținerea a două fire extrem de subțiri, din metal nobil, care, răsucite și modelate manual, cu penseta, formează o dantelă delicată, inserată în construcția bijuteriei. Toate etapele procesului sunt executate manual, de către bijutier, fără ajutorul utilajelor mecanizate.

Premiera mondială a filigranului de platină este certificată prin buletine de marcare emise de ANPC.

Organizatorii evenimentului

Megeți și vă bucurați ochii și sufletul! Expoziția va fi disponibilă inclusiv sâmbătă, 14 mai 2022, de Noaptea Muzeelor, noapte în care istoria va prinde viață și prin strălucirea acestei expoziții care ar trebui să ne amintească de importanța acestui meșteșug, manufactura bijuteriilor din metale prețioase, care ne era odată atât de la îndemână, la fel aurul Munților Apuseni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Vă recomandăm și

Back to top button