Ştiaţi că?

Cablajul în locuințe: tot ce trebuie să știi despre tipurile de cabluri

Înainte de a începe următorul proiect de montare a cablurilor în propriul domiciliu, înarmează-te cu informații de bază despre modelele ce pot fi găsite pe piața și întrebuințarea lor. Când examinezi cablajul existent în casa, identificarea tipului poate spune multe despre circuitul căruia îi aparțin cablurile. De exemplu, când deschideți o cutie de joncțiune și trebuie să determinați ce fire merg unde. Cablajul pentru apartamentele moderne este destul de standard, iar majoritatea apartamentelor au tipuri similare de cablaje. Orice instalație electrică nouă necesită fire noi care să respecte codurile locale de construcție.

Înainte de începe proiectul este important să cunoști câțiva termeni de bază folosiți pentru a descrie cablarea. Un fir electric este un tip de conductor compus din materiale prin care trece electricitatea. În cazul cablajului de uz casnic, conductorul în sine este de obicei din cupru sau aluminiu și este fie un conductor metalic solid, fie un fir standard.

Cele mai multe fire dintr-o locuință sunt izolate, ceea ce înseamnă că sunt învelite într-un strat de plastic neconductiv. O excepție notabilă o reprezintă firele de împământare, care sunt de obicei din cupru solid și sunt fie izolate cu înveliș verde, fie neizolate.Cele mai comune tipuri de cabluri folosite în casă

  1. Cablul NM este un tip de cablaj de circuit conceput pentru utilizare în interior locuințelor. Majoritatea cablurilor NM au o formă tubulară aplatizată și trec invizibil prin pereți, tavan și cavitățile podelei apartamentului. Aproape toate cablurile din prize și corpuri de iluminat dintr-o casă modernă sunt cabluri NM.  Aceste tipuri de cabluri electrice sunt componente de bază în interiorul oricărei gospodării pentru a furniza curent de calitate într-un timp cât mai scurt. Bricolaj.ro este una din companiile care oferă o gamă largă de cabluri, atât NM, cât și alte tipuri ce vor fi explicate în continuare.
  1. Alimentatorul subteran (UF) este un tip de cablu nemetalic conceput pentru locații umede și îngropare directă în pământ. Este folosit în mod obișnuit pentru aprovizionarea corpurilor aflate la suprafața, cum ar fi stâlpii de iluminat. Ca și cablul NM standard, UF conține fire izolate fierbinți și neutre, plus un fir de împământare gol. Diferența dintre NM și UF este tipul de înveliș, cablul NM este izolat printr-o folie de plastic, iar UF printr-un din plastic solid care înconjoară fiecare fir. Cablul UF este vândut în mod normal cu înveliș exterior de culoare gri.
  1. THHN și THWN sunt coduri pentru cele mai comune două tipuri de fire utilizate în interiorul conductei. În interiorul cablului NM, doi sau mai mulți conductori sunt izolați separat sunt grupați printr-un aliaj de plastic, în timp ce firele THHN și THWN sunt conductoare unice codificate prin culori. Firele sunt izolate prin conducte tubulare din plastic sau din materiale metalice.
  1. Cablajele telefonice și de date sunt fire de joasă tensiune utilizate pentru telefoane „fixe” și conexiuni la internet. Cablul telefonic poate conține patru sau opt fire, dar este cel mai puțin folosit în gospodăriile românești. Cablul de categoria 5 este cel mai comun tip de cablare de date de uz casnic, conține opt fire înfășurate împreună în patru perechi. Poate fi folosit atât pentru transmisia telefonică, cât și pentru transmisia de date și oferă o capacitate și o calitate mai mare decât cablul telefonic standard.

Acestea sunt cele patru tipuri de cablare principale care se folosesc în interiorul casei sau apartamentului, dar și în exterior când este vorba de gospodăriile la casă care necesită corpuri de iluminat exterioare. UF este principalul exemplu de cablaj folosit pentru stâlpii de iluminat în afara curții, dar și pentru iluminatorii de dimensiuni mai mici ce pot fi poziționați în interiorul grădinii.

Bogdan Păunescu

Îmi place tot ceea ce este legat de web şi ajut la dezvoltarea şi îmbunătăţirea lui prin tot ceea ce fac.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Vă recomandăm și

Back to top button