Economic

De ce trebuie să ții cont înainte de a accesa un credit?

Creditele pot fi un subiect destul de sensibil în condițiile actuale, însă accesarea unui produs de acest tip este un angajament extrem de serios care implică numeroase responsabilități și o atenție desăvârșită. Conform datelor, în a doua jumătate a anului 2021,  împrumuturile cumulate au trecut de 2,63 miliarde de lei. ceea ce demonstrează că românii încă au o mare afinitate pentru produsele de creditare. Dacă te-ai gândit la accesarea unui credit, indiferent de natura lui, trebuie să te informezi temeinic, să ții cont de valoarea dobânzii și de valută, să analizezi bine nevoile personale și să fii extrem de cumpatat in alegerea sumei. 

Conform experților din zona financiară, gradul maxim de îndatorare nu trebuie să depășească 60% din venitul lunar. În zona creditelor, specialiștii îndeamnă spre cumpătare și o analiză temeinică deoarece un produs de creditare poate fi o adevărată povară dacă sumele nu au fost analizate cu atenție și capacitatea de rambursare a fost supraestimată. În aceeași măsură, trebuie să fie analizată cu mare atenție perioada de rambursare, este necesară alegerea creditorilor reglementați și autorizați și alegerea unui credit cu o dobândă fixă.

Iată care sunt aspectele pe care trebuie să le iei în calcul:

Creditele se împart în două mari categorii: credite de finanțare și credite de refinanțare. Un credit de finanțare acoperă o varietate de proiecte personale, este solicitat pentru achiziția unei case sau a unui autoturism. Creditele de nevoi personale au o răspândire destul de mare prin dobânzile fixe avantajoase și prin gama largă de nevoi acoperite. La polul opus, un credit de refinanțare este conceput pentru a achita un alt credit. În majoritatea cazurilor, un credit de refinanțare se centrează pe evitarea penalizarilor aferente întârzierilor și evitarea unui istoric negativ. Suma acordată variază în funcție de nevoile solicitantului, iar perioada de rambursare poate fi cuprinsă între 6 și 36 de luni pentru un credit de refinanțare de la Hopcredit care poate fi util când vechile rate sunt greu de acoperit, însă și dobânzile sunt mult mai crescute și se pot ridica chiar și la 80%. Înainte de a alege un anumit credit, este nevoie de o cercetare amănunțită și de urmărirea unor reguli structurate de specialiștii din zona educației financiare.

Informează-te temeinic și alege un creditor autorizat și reglementat

Alegerea unui credit nu este floare la ureche, ci o acțiune care implică o responsabilitate majoră. Este un pas pe care îl faci doar când ai cu adevărat nevoie de un ajutor. Pentru a găsi creditul care răspunde nevoilor tale trebuie să explorezi doar produsele creditorilor reglementați și supravegheați de autorități pentru a evita riscurile majore. În egală măsură trebuie să pui cumpătarea pe primul loc și să nu soliciți o sumă prea mare față de cea de care ai nevoie. În alegerea unui credit, un consilier bancar te poate orienta spre opțiunea adaptată nevoilor tale, așadar, nu te sfii să apelezi la ajutorul consilierilor bancari. 

Protejează-te de riscuri optând pentru o dobândă fixă și o monedă avantajoasă 

Dobânda are o importanță majoră, iar experții în educație financiară spun că o dobândă fixă este menită să îți ofere protecție în fața variațiilor indicelui monetar. Moneda este un alt factor major de care trebuie să ții cont în alegerea unui credit. Specialiștii recomandă întotdeauna alegerea monedei în care primești salariul pentru a fi ferit de fluctuații. Informează-te atent cu privire la dobânzile percepute de creditori, citește toate informațiile și optează pentru o dobândă fixă și cât mai redusă. 

Analizează cu atenție perioada, suma de care ai nevoie și calculul ratelor   

Înainte de a accesa un credit trebuie să calculezi cu mare atenție ratele lunare, să alegi o perioadă cât mai avantajoasă și o sumă modestă. Chiar dacă ai crede că este nevoie de o sumă mai mare trebuie să faci un calcul cât mai riguros al nevoilor tale și să pui cumpătarea pe primul loc. În funcție de perioada aleasă, un credit poate fi o responsabilitate majoră pe termen lung, așadar trebuie să setezi cu mare atenție perioada și să analizezi factorii generali precum situația profesională și eventualele schimbări care ar putea avea loc pe parcurs. 

Responsabilitatea este baza alegerii unui credit, așadar trebuie să te informezi cu mare atenție, să alegi creditori autorizați și reglementați, să te orientezi spre o dobândă cât mai favorabilă și să faci cea mai calculată alegere pentru a evita riscurile majore impuse de accesarea unui credit. 

Bogdan Păunescu

Îmi place tot ceea ce este legat de web şi ajut la dezvoltarea şi îmbunătăţirea lui prin tot ceea ce fac.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vă recomandăm și

Back to top button