Sănătate

Care sunt semnele că trebuie să faci o vizită la un alergolog?

În fața semnelor care evocă o alergie, sfatul unui medic alergolog este cel mai important atunci când vrei să găsești cauza simptomelor alergice și când vrei să pui la cale și unele măsuri preventive însoțite de un tratament adecvat.

Ce este un alergolog?

Un alergolog este un specialist în tratamentul alergiilor la un cabinet alergologie cluj, indiferent de natura lor, cutanate, respiratorii, alimentare sau medicamentoase. Diagnosticul unei alergii se bazează pe interogatoriu, pe examinarea pacientului, dar și pe alte argumente în concordanță. Uneori sunt necesare unele teste pentru ca acestea să se confirme. 

Foarte frecvente la copii sau la tinerii adulți, la fel ca și problemele din sfera orl, alergiile pot afecta orice tranșă de vârstă și se dezvoltă mereu la numeroși pacienți. Alergologul va juca deci un rol esențial pentru a diagnostica originea alergiilor și a prescrie un tratament adecvat. 

Când să consulți un alergolog?

Este recomandat să consulți acest specialist în caz de alergii alimentare (la arahide, lapte, grâu, fructe de mare etc.), respiratorii (polen, acarieni, păr de animale etc.), cutanate (urticarie etc.), dar și la insecte, medicamente, latex… Este și contactul tău privilegiat în caz de astm bronșic, eczeme semnificative, conjunctivite repetate, tuse repetată, reacții la anumite medicamente sau după mușcături de insecte.

Care sunt semnele de care să ții cont?

Atunci când următoarele semne devin cronice și afectează calitatea vieții, este necesar să se consulte un medic specialist alergolog:

  • Rinitele frecvente declanșate de praf, frig.
  • O rinită care necesită cel mai adesea un tratament cu antibiotice care evoluează de mai multe luni sau ani.
  • Semne ale unei bronșite cronice: tuse cronică și iritativă, astm, pierderea suflului, sufocare, gâfâit.
  • O eczemă diagnosticată de un medic și care nu se ameliorează cu niciun tratament.
  • Apariția unei urticarii sau sufocare după ce au fost luate anumite medicamente sau un aliment.
  • O conjunctivită cu repetiție cu factori declanșatori din mediu preciși.
  • Reacții imediate și grave după o înțepătură de insectă.
  • Mai mult de trei episoade de bronșiolită la copilașii mai mici.

Astfel că, în fața unor semne care evocă o alergie, consultarea unui medic alergolog este cel mai important lucru pe care să îl faci. 

Mâncărime, tuse, secreții nazale, dificultăți de respirație, urticarie, eczeme, edem al feței, gâtului sau buzelor, stare de rău… simptomele unei alergii se prezintă sub forme foarte diferite. Unele pot trece neobservate (probleme de comportament, constipație, insomnie sau migrene), dar în cazuri extreme pot lua forma șocului anafilactic. Această reacție alergică violentă pune viața în pericol pentru pacient și necesită o vizită la urgență.

Alergii alimentare, alergii la medicamente, alergii respiratorii, alergii sezoniere, tipurile de alergii sunt multe și variate. Se poate să fii, de exemplu, alergic la aspirină, animale de companie, viespi și albine, proteine ​​din lapte, polen sau anumite alimente. Doar consultarea unui specialist va face posibilă diagnosticarea și apoi tratarea acestor probleme de sănătate.

Bogdan Păunescu

Îmi place tot ceea ce este legat de web şi ajut la dezvoltarea şi îmbunătăţirea lui prin tot ceea ce fac.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vă recomandăm și

Back to top button