Economic

”Casă nouă” pentru copiii din comuna Ciumani, cu un buget de peste 12 milioane lei

Clădire modernă, noi săli de clasă adaptate celor mici, cursuri de formare și locuri mai multe pentru copiii din Comuna Ciumani se vor realiza în cele nouă luni de implementare ale proiectului finanțat prin Programul ”Regiunea Centru” (PR Centru) 2021-2027. Contractul de finanțare a fost semnat de primarul Márton László Szilárd, reprezentând Comuna Ciumani în calitate de beneficiar și de Simion Crețu, Director general ADR Centru, care reprezintă instituția finanțatoare. Fondurile sunt alocate prin Prioritatea 6 – O regiune educată, Intervenția 6.1.1 a PR Centru, bugetul proiectului incluzând 5,81 milioane lei fonduri nerambursabile pentru realizarea activităților propuse.

Valoarea totală a contractului de finanțare este de 12.403.059,89 lei, din care suma de 5.815.440,73 lei reprezintă finanțarea nerambursabilă, diferența dintre cele două valori reprezentând cofinanțarea beneficiarului. Pe parcursul celor 9 luni estimate de beneficiar ca fiind necesare pentru finalizarea proiectului, se vor realiza lucrări de modernizare și extindere a construcției aflate pe strada Principala, nr. 1531, anvelopare termică pentru creșterea eficienței energetice a clădirii, achiziția de mobilier adaptat celor mici. La acestea se adaugă și cursuri de formare pentru 6 cadre didactice care vor fi instruite să folosească noile echipamente.

Cu toții știm că o educație bună începe de timpuriu și se va vedea pe întreaga durată de viață a unui om. Dacă adăugăm localizarea – adică în Regiunea Centru – și grija pentru cei ce îți trec pragul, manifestată prin curățenie și bun simț, deja ai ingredientele necesare pentru o comună dezvoltată turistic. Comuna Ciumani, cu drumuri asfaltate, apă, canalizare, iluminat eficient, realizate prin alte fonduri europene și naționale, își completează lista de clădiri modernizate cu sediul acestei grădinițe  care se va realiza cu fonduri PR Centru, contribuind astfel la creșterea atractivității localității pentru cei aproape 4000 de locuitori. Practic, pentru  mai mult de 80 copii de la grădiniță și pentru educatorii lor, viitorul an școlar va începe într-o clădire care va oferi un spațiu dedicat și suficient celor mici, adaptat persoanelor cu dizabilități, cu spații de joacă și echipamente care să-i ajute să se dezvolte armonios, iar părinții se vor putea concentra pe desfășurarea activităților la muncă.

Simion Crețu, director general ADR Centru

Context proiect:

Proiectul de modernizare a clădirii grădiniței are un rol important în viața comunității, deoarece în prezent copii înscriși în grădinița respectivă studiază în două clădiri, care au fost construite pentru școli și nu respectă în totalitate normele pentru grădinițe. Clădirea școlii a fost renovată, dar renovarea s-a făcut ținând cont de normele diferite de studiu, iar a doua clădire nu este deloc renovată. Prin proiect, pe lândă modernizare și extindere este vizată și dotarea instituției cu mobilier de grădiniță adaptat la nevoile cele mici. După finalizarea investiției propuse spre finanțare, în comuna Ciumani, Grădinița va fi o clădire modernizată și complet dotată pentru copiii înscriși, cu respectarea normelor în vigoare. Gradul de participare la educația timpurie va crește, deoarece după implementarea proiectului vor fi disponibile 80 de locuri, adică ocuparea va ajunge la 100% din capacitatea grădiniței.

Deoarece clădirea, la momentul actual, nu este adaptată la nevoile persoanelor cu dizabilități, respectiv a nevăzătorilor, prin implementarea proiectului copiii cu astfel de probleme vor fi integrați în procesul educațional. Proiectul are un caracter integrat, deoarece pe lângă modernizarea și dotarea clădirii, se vor organiza 5 cursuri de formare pentru cadre didactice, grupul țintă fiind de câte 6 persoane pentru fiecare curs de perfecționare. Prin formarea cadrelor didactice va crește și gradul de participare, deoarece cadrele didactice vor fi mai bine pregătite pentru nevoile copiilor cu dizabilități sau copiilor cu alte cerințe speciale, precum și pentru a utiliza integral noile dotări achizționate.  

Redacția UrbeaMea

contact@urbeamea.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vă recomandăm și

Back to top button