Evenimente

Cash-ul devine opțional, dar nu dispare – spune Dan Crișan, profesor de educație financiară la BCR

În cei aproape 9 ani de când îi ajută pe români să facă alegeri financiare mai înțelepte, Dan Crișan, profesor de educație financiară la BCR, a observat progrese semnificative. Invitat la conferința Între sine și bani, care are loc pe 25 martie, la Casa de Cultură a Studenților, din Alba Iulia, Dan Crișan ne spune ce avem de învățat de la copiii noștri despre bani și cum vom face plăți în viitor.

Sunteți profesor de educație financiară din 2016 – cum vi se pare că s-a schimbat comportamentul românilor atunci când este vorba despre bani și planificarea lor, față de momentul în care ați început să predați la Școala de bani BCR?

Am remarcat o creștere a interesului pentru educație financiară. Dacă la început mulți participanți veneau din curiozitate sau pentru că erau trimiși de companii, acum văd mult mai mulți oameni care caută în mod activ informații și instrumente pentru a-și gestiona mai bine finanțele. Cursanți pun întrebări mai complexe și demonstrează o înțelegere mai bună a conceptelor de bază precum bugetarea, economisirea și chiar investițiile.

Care ar fi o realizare a Școlii de bani BCR cu care vă mândriți cel mai mult?

Fiecare clipă petrecută alături de elevi, studenți sau salariați o vedem ca pe o realizare. E plăcut să vezi că există interes pentru ce încerci să faci acolo.

Dacă ar fi să amintesc doar o singură realizare, atunci aș menționa momentul din octombrie 2018, când BCR a intrat în Cartea Recordurilor cu Cea mai mare oră de educație financiară din lume!

Ce credeți că avem de învățat de la copiii noștri în privința alegerilor financiare?

Copiii manifestă un entuziasm autentic pentru economisire când au un obiectiv clar. Ei pot economisi luni întregi pentru o jucărie sau un joc, demonstrând o perseverență pe care mulți adulți o pierd când vine vorba de obiective financiare pe termen lung.

Poate cel mai important, copiii au o minte deschisă față de concepte financiare noi. În timp ce mulți adulți sunt blocați în tipare financiare învățate în tinerețe, copiii abordează idei precum criptomonedele sau investițiile sustenabile fără prejudecăți și sunt dispuși să exploreze modele financiare alternative.

Mergeți în clase pentru orele de educație financiară cu robotul Pepper. Cum decurge o oră cu Pepper?

Ora cu Pepper pare să fie de fiecare dată mai scurtă de 50 de minute. Timpul, atunci, nu e în favoarea noastră. Copiii își doresc să rămână în pauze să mai vorbească cu Pepper. Cântăm, dansăm și îi sunt adresate cu mare entuziasm întrebări de către fiecare elev. Învățăm împreună, în primul rând, să comunicăm, apoi, să adresăm întrebări corect și, nu în cele din urmă, învățăm lucruri esențiale despre bani.  

Pe 25 martie sunteți invitat la conferința Între sine și bani – un eveniment organizat de Asociația Educație pentru succes și susținut de Școala de bani BCR. Despre ce le veți vorbi celor care vin la acest eveniment?

Ca să ne putem dezvolta, ca să putem deveni mai buni, ca să înțelegem că se poate, ar trebui să conștientizăm unde suntem, unde ne aflăm, cât de bine ne este, și abia apoi să ne facem planul de dezvoltare și să acționăm înspre a-l realiza. La conferința Între sine și bani discutăm despre faptul că deciziile pe care le luăm în fiecare zi ne pot duce înspre mai bine, dar tot așa ne pot duce înspre mult, mult mai rău. Vorbim despre principii sau reguli fără de care nu vom putea să avem acel echilibru pe care cu toți ni-l dorim. 

Între cei care doresc să plătească doar cash și cei care nu văd utilitatea banilor de hârtie/plastic sunt dispute. Cum arată viitorul: vor dispărea banii fizici?

În timp, vom folosi mai rar bani fizici, dar îi vom păstra ca opțiune. Cred că ne îndreptăm spre o lume unde cash-ul devine opțional, dar nu dispare complet.

Redacția UrbeaMea

contact@urbeamea.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vă recomandăm și

Back to top button