Ştiri Urbane

COMPORTAMENT PREVENTIV: 3 lucruri pe care le poți face pentru a EVITA un ACCIDENT RUTIER

În prezent, numărul autovehiculelor a crescut considerabil, statisticile arătând un procent de 10% mai mare decât în anul anterior. Aproximativ 7,6 milioane de maşini şi din ce în ce mai multe accidente înregistrate pe şoselele patriei.

Adoptă un comportament preventiv şi află care sunt cele mai importante 3 lucruri pe care le poţi face, în calitate de şofer, pentru a nu fi implicat într-un accident rutier.

  1. Foloseşte anvelopele potrivite fiecărui sezon.

Statisticile arată că in proportie de 10%, accidentele se produc şi din cauza utilizării necorespunzătoare a anvelopelor. Din comoditate sau din lipsa de informare, oamenii nu acordă suficientă atenţie acestui aspect atât de important.

Iată cum poţi să reduci riscul unui astfel de incident, folosind anvelopele corespunzătoare! În primul rând trebuie să cunoşti specificaţiile maşinii tale, deoarece în funcţie de brandul şi de modelul autoturismului tău, dimensiunea cauciucurilor poate fi diferita. Consultă online un magazin de anvelope pentru a putea alege varianta cea mai potrivită pentru maşina ta.

În al doilea rând, este important să dotezi autovehiculul cu anvelopele corespunzătoare anotimpului. Din nefericire, mulţi dintre şoferi nu respectă această regulă, chiar dacă amenzile sunt din ce în ce mai mari.  Pe lângă anvelopele de iarnă, care sunt necesare deplasării în siguranţă şi sunt ideale în cazul condiţiilor climatice nefavorabile, la fel de importantă este schimbarea cauciucurilor pentru perioada verii. Dacă nu ţi-ai pregătit încă maşina pentru anotimpul cald, alege anvelopele de vara marca Pirelli, realizate dintr-un cauciuc special pentru a le spori rezistenţa în contactul cu asfaltul încins, aderenţa în momentul frânarii , dar şi frecarea cu pietrele şi cu praful specifice drumurilor în anotimpurile calde.

La fel de necesară este şi verificarea periodică a presiunii  din pneuri, cel puţin o dată pe lună şi de fiecare dată înainte de o călătorie mai îndelungată.

  1. Spune NU utilizării telefonului în timpul deplasării cu maşina!

Acest subiect a devenit extrem de mediatizat, deoarece tot mai mulţi dintre şoferi aleg să nu acorde toată atenţia desfăşurării traficului, concentrându-se mai mult pe utilizare unui gadget pentru a se putea orienta, pentru a asculta muzică şi, mai ales, pentru a conversa cu ceilalţi. Această metodă nu este deloc una prielnică, întrucât utilizare telefonului în timpul călătoriei nu face decât să distragă şi să diminueze atenţia celui care conduce. Lasă deoparte telefonul mobil şi fii atent la ceilalţi participaţi la trafic, pentru a putea acţiona rapid şi prudent în cazul unui situaţii neprevăzute.

  1. Condu în limita normelor legale şi păstrează distanţa optimă dintre vehicule

Majoritatea accidentelor se produc din cauza depăşirii limitei legale de viteză. Pune întotdeauna siguranţa ta şi a celor dragi pe primul loc şi nu depăşi viteza recomandată, mai ales dacă nu ai acumulat suficienţă experienţă în calitate de şofer şi maşina ta nu este un model chiar atât de actual, încât să facă faţă unei viteze superioare. Dar nu uita că modelul autovehiculului sau experienţa nu îţi pot garanta siguranţa deplasării, decât dacă tu ai un comportamant şi o atitudine preventivă. Mai mult decât atât, este esenţial să adaptezi viteza condiţiilor şi situaţiilor specifice fiecărei călătorii.

De asemenea, nu uita de cel mai important principiu de respectat în trafic: păstrarea distanţei regulamentare dintre vehicule. Pentru a evita situaţiile neprevăzute, încearcă să păstrezi o distanţă optima care să îţi permit frânarea în condiţii de siguranţă. De exemplu, distanţa dintre două vehicule care merg cu o viteză de 130 km/h ar trebui să fie apoximativ 80 de m.

Respectând aceste indicaţii, precum şi altele, vei reuşi să eviţi evenimentele nefaste din trafic, iar siguranţa ta şi a celor din jurul tău va avea prioritate!

Bogdan Păunescu

Îmi place tot ceea ce este legat de web şi ajut la dezvoltarea şi îmbunătăţirea lui prin tot ceea ce fac.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vă recomandăm și

Back to top button