Ştiri Urbane

Cum să conduci pe zăpadă și care sunt factorii principali în prevenierea accidentelor în sezonul rece

Aproximativ un sfert din totalul accidentelor auto sunt legate de vremea neprielnică, zăpadă sau lapoviță, carosabil înzăpezit, cu noroi sau gheață. Un stil de condus defensiv și o mașină bine echipată, pot contribui considerabil la prevenirea accidentelor pe timpul iernii.

Pentru că tot se apropie cu pași repezi sezonul rece, asigură-te că tu știi cele mai importante aspecte legate de ce înseamnă să conduci în condiții meteo neprielnice, dar și că mașina ta este echipată corespunzător

Anvelopele de iarnă sau cele pentru toate anotimpurile sunt printre cele mai importante dotări

Nu este suficient să ai anvelope de iarnă sau All seasons. Acestea trebuie să fie în stare bună, iar presiunea roților să fie corespunzătoare. Un set de anvelope de iarnă de pe E-Roti poate fi o alegere ideală. Deși poți opta și pentru anvelope All seasons, este important să știi că cele de iarnă își păstrează elasticitatea chiar și când temperaturile scad foarte mult, asigură o tracțiune mai bună în condiții de zăpadă înaltă și oferă o stabilitate mult mai mare.

Condițiile meteo neprielnice cer o atenție sporită și capacitate de anticipare din partea șoferului

Nu te porni niciodată la drum fără să cureți mașina de zăpadă, inclusiv cea de pe acoperiș. Nu uita nici de oglinzi, numere, faruri, stopuri și evident parbriz și lunetă. În trafic, chiar dacă te grăbești și ești agasat de cei care intră cu mașina înaintea ta, tu redu viteza când este cazul, păstrează distanța regulamentară față de mașina din fața. Distanța de frânare este mai mare atunci când carosabilul este ud sau acoperit cu gheață, noroi sau zăpadă.

Evită manevrele bruște în orice situație și nu te aventura în zăpadă înaltă

Frânarea, virajele sau schimbările bruște de direcție sunt urmate cel mai frecvent de derapaje și pierderea controlului mașinii. Așa cum a fost menționat anterior, încearcă să fii atent la ce se întâmplă în jurul tău, la cât de fluid este traficul și încearcă să anticipezi momentele de frânare, astfel încât să poți reduce treptat viteza. Dacă ai frânat brusc și simți că frânele s-au blocat, eliberează pedala de frânare.

Derapajele cresc riscul de a provoca un accident

Redresarea mașinii după intrarea în derapaj ține cont de frânele antiblocare (ABS), tracțiunea pe față sau pe spate, condițiile meteo, dar și greutatea suplimentară a mașinii. Nu te încrede prea mult în tracțiunea integrală (AWD). Cea mai bună tracțiune este oferită de anvelopele de iarnă montate pe toate cele patru roți.

Fii atent la trafic și rămâi pe cât posibil pe banda ta

Când ninge abundent sau când se topesc cantități mari de zăpadă, este bine să păstrezi o distanță mai mare față de vehiculele cu gabarit depășit. Acestea îți pot împroșca parbrizul cu zăpadă afânată, sau zăpadă apoasă și te pot speria sau te pot determina să faci manevre bruște. În cazul în care ninge foarte tare, nu folosi faza lungă. Aceasta reduce și mai mult vizibilitatea deoarece zăpada va reflecta lumina .

În condițiile meteo extreme, când ninge foarte tare, iar vizibilitatea este redusă, este bine să tragi pe dreapta, într-o zonă în care nu încurci traficul și să aprinzi farurile și avariile. Și, în sfârșit, nu ieși cu mașina în zilele cu vreme extremă, decât dacă este cazul. 

NEETs pentru viitor

Redacția UrbeaMea

contact@urbeamea.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vă recomandăm și

Back to top button