Sănătate

DSP Alba primeşte peste 25 de milioane lei de la Ministerul Sănătăţii, în acest an

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Alba primește de la Ministerul Sănătății, în 2017, peste 25 de milioane de lei pentru plata asistenților comunitari, finanțarea unităților medico-sanitare, a cabinetelor de medicină școlară și a programelor de sănătate care vor fi derulate în spitale, transmite instituţia, într-un comunicat de presă.

Din această sumă, la spitalele din județul Alba vor ajunge, în următoarea perioadă 20.228.000 de lei, bani cu care DSP Alba derulează un număr de unsprezece programe de sănătate specifice, care au ca scop prevenirea, supravegherea și controlul tuberculozei, infecției HIV, infecțiilor nosocomiale/intraspitalicești, depistarea precoce a cancerului de col uterin, vaccinarea, prevenirea bolilor transmisibile prioritare și asigurarea malnutriției la copii (laptele praf). Tot din suma menționată mai sus, DSP Alba finanțează și Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Alba acoperind o parte din cheltuielile de funcționare.

Nu în ultimul rând, cu suma de 1.056.000 de lei, DSP Alba finanțează cei 46 de asistenți comunitari care asigură asistența medicală primară pentru comunitățile vulnerabile ale județului.

”Bugetul DSP Alba este public, însă nu vrem ca populația județului care ne accesează site-ul să rămână doar cu denumirea indicatorilor și cu niște cifre seci. Astfel, pentru o activitate cât mai transparentă explicăm, pe scurt, pentru ce vor fi alocați primii bani veniți de la Ministerului Sănătății. Sumele cuprind cheltuieli de funcționare și personal, iar în perioada următoare vor fi alocate alte resurse pentru reparații și dotări la spitale”, a declarat directorul DSP Alba, Alexandru Sinea.

Ministerul Sănătății a alocat prin DSP Alba 500.000 de lei pentru unitățile medico-sociale. În județul Alba există o singură unitate medico-socială, la Ocna Mureș, care mai primește finanțări și din alte surse, precum Consiliul Local.

Alți 3.425.000 de lei vor fi alocați pentru cabinetele de medicină școlară, din care se va plăti achiziția de medicamente și materiale sanitare pentru aparatul de urgență, respectiv salariile cadrelor medicale. Cabinetele medicale școlare se află în subordinea primăriilor, iar astfel banii vor fi alocați către primăriile Alba Iulia, Aiud, Blaj, Câmpeni, Cugir, Sebeș și Ocna Mureș. Instituțiile de învățământ, cât și cabinetele medicale școlare, se află în subordinea primăriilor, care sunt responsabile de înființarea și dotarea acestora, potrivit DSP Alba.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vă recomandăm și

Back to top button