Publicitate Festival de România 2023
Evenimente

Episcopul Emilian Birdaș omagiat de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, la 100 de ani de la naștere

Proiectul 4.4 Monumentele literaturii române este un proiect menit să omagieze în fiecare an personalitățile cu un aport deosebit în dezvoltarea culturală și spirituală a județului Alba.

Marți, 23 noiembrie 2021, Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, cele două instituții organizatoare ale acestui proiect, îl vor omagia la centenarul nașterii pe episcopul Emilian Birdaș, cel care a contribuit semnificativ la reînființarea în anul 1975 a Episcopiei Ortodoxe de Alba Iulia. Activitățile se vor desfășura online, pe paginile de Facebook, Youtube, Twitter și Instagram ale Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, după următorul program:

8:00 Afișul evenimentului

9:00 Medalion literar – Emilian Birdaș

10:00 Recomandare carte adulți

11:00 Recomandare carte pentru copii

12:00 La bustul lui Emilian Birdaș de pe Aleea Scriitorilor: depunere flori

13:00 Aniversații zilei

14:00 Citatul zilei

15:00 Știați că…?

16:00 Expoziție de carte: Cartea de religie în colecțiile bibliotecii

17:00 Ecouri în presă

18:00 Memoria locului

19:00 Bibliovaliza

La ora 12:00, pe Aleea Scriitorilor din Alba Iulia, cu respectarea normelor de prevenire și combatere a pandemiei Covid-19, va avea loc un moment solemn urmat de depunerea unei jerbe de flori, în semn de omagiu adus episcopului Emilian Birdaș.

Emilian Birdaș s-a născut la data de 23 noiembrie 1921 în satul Rohia, din județul Maramureș. La doar 14 ani a intrat ca frate în Mănăstirea Rohia, fiind tuns în monahism sub numele de Emilian și hirotonit ierodiacon și ieromonah. A urmat cursurile Seminarului monahal de la Cernica, Seminarul „Sf. Nicolae” din Râmnicu-Vâlcea și Seminarul „Nifon Mitropolitul” din București. În 1952 a absolvit Institutul Teologic cu grad Universitar din București, unde a fost hirotesit protosinghel, în 1947. După absolvirea facultății, protosinghelul Emilian Birdaș este numit ca preot slujitor la Catedrala Patriarhală din București (1953-1957), apoi devine vicar administrativ la Episcopia Romanului și Hușilor (1957-1963). În anul 1958 a fost hirotesit arhimandrit. Ulterior devine preot-paroh al Catedralei Ortodoxe din Alba Iulia (azi Catedrala reîntregirii Neamului;1963-1973). La 11 iunie 1973 a fost ales ca episcop vicar al Arhiepiscopiei de Sibiu și Alba Iulia, cu titlul „Rășinăreanul”, fiind hirotonit întru arhiereu la data de 12 septembrie 1973. Episcopul Emilian Birdaș a fost instalat în scaunul episcopal la 25 ianuarie 1976, în Catedrala Ortodoxă din Alba Iulia (azi Catedrala Reîntregirii Neamului). În noua sa calitate s-a ocupat de organizarea noii eparhii, de restaurarea unor monumente istorice, de ridicarea a numeroase biserici și de pictarea lor. S-a opus cu vehemență distrugerii bisericilor și mănăstirilor, pilduitoare în acest sens fiind implicarea sa în obținerea documentelor necesare restaurării vechii bisericuțe a Mănăstirii Râmeț, alături de care a construit o biserică nouă, a cărei zidire a durat până în anul 1986. A contribuit la reconstruirea din temelii a unui număr de 72 de biserici ortodoxe și la repararea altor sute de lăcașuri de cult. Pentru meritele sale deosebite a fost ales membru de onoare al Academiei Române. La 18 ianuarie 1990, episcopul Emilian Birdaș a fost acuzat de colaborare cu regimul comunist și a fost obligat să demisioneze din scaunul de episcop, într-un mod controversat, prin încălcarea canoanelor bisericești, nedreptate care i-a cauzat grave probleme de sănătate printre care un atac cerebral. În data de 4 aprilie 1990, episcopul Emilian Birdaș a fost reintegrat în Sinod, în calitate de arhiereu-vicar al Episcopiei Aradului și Hălmagiului, cu titlul „Arădeanul”. La 12 iulie 1994 a fost ales episcop al reînființatei Episcopii a Caransebeșului. La Caransebeș a început construcția unei catedrale episcopale și a reluat tipărirea „Foii Diecezane” și a „Calendarului Românului”. Episcopul Emilian Birdaș a trecut la cele veșnice la 5 aprilie 1996, în orașul Caransebeș.

NEETs pentru viitor

Bogdan Păunescu

Îmi place tot ceea ce este legat de web şi ajut la dezvoltarea şi îmbunătăţirea lui prin tot ceea ce fac.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vă recomandăm și

Back to top button